趁Happy Friday,放工去咗荃灣搵好嘢食,今次食泰國船麵,估唔到舖頭細細間唔起眼,但嘢食都幾有心思,服務好貼心我哋嚟都已經八點,咁晏唔使等即刻有位門面裝修簡單,用色好有泰國色彩我哋見好少食船麵,所以決定今晚就試下佢餐牌有好多唔同嘅配搭,兩個人可以食套餐,食量細嘅又可以淨係叫船麵或者晚市套餐,價錢唔貴,但份量好足我哋兩個人叫咗一個正宗海南雞飯套餐,一個一set三碗嘅細船麵,再加一個小食拼盤,已經飽到食唔落其他嘢服務方面真係要讚吓侍應姐姐,海南雞飯最先上菜,我哋兩個人share一齊食,侍應姐姐見到即刻主動拎咗個碗仔俾我哋,服務貼心認真,抵讚原本以為海南雞飯冇咩特別,點知雞肉比我想像中出色,最重要係雞皮同肉之間唔會好多啫喱狀嘅油,雞肉好嫩滑,雞皮又好薄,唔會凍冰冰,d雞肉唔會整到唔夠熟出血水,質素比起其他海南雞飯專門店好好多,呢個真係有驚喜跟餐我哋仲加咗一個小食,酸辣鳳爪沙律,酸酸辣辣咁好開胃,仲要去埋骨,唔使自己慢慢咬重點係晚市套餐加配小食係‘’無限追加‘’㗎,超級抵食之後嘅重頭戲係船麵,好欣賞佢呢度嘅細船麵一set三碗,可以自由配搭湯底,面同餸,一次就可以試晒唔同嘅款式,真係一次
我哋嚟都已經八點,咁晏唔使等即刻有位
門面裝修簡單,用色好有泰國色彩
我哋見好少食船麵,所以決定今晚就試下佢

重點係晚市套餐加配小食係‘’無限追加‘’㗎,超級抵食

之後嘅重頭戲係船麵,好欣賞佢呢度嘅細船麵一set三碗,可以自由配搭湯底,面同餸,一次就可以試晒唔同嘅款式,真係一次滿足晒你三個願望

第一碗:魚蛋米粉船湯
第二碗:豬肉丸金邊粉冬陰功湯
第三碗:泰式扎肉米粉麻辣湯

可惜今日去嘅時候冇河粉,可能已經售罄,所以冇得試,唯有下次再試啦,最有驚喜係麻辣湯,配米粉又香又惹味,食完覺得唔夠喉,船湯都好特別,湯底睇落好清,但香料味都好出,唔食辣嘅人除咗清湯都可以試吓船湯,冬陰功湯底比想像中辣,但椰奶味好重,湯底落足料

最後我哋試咗個小食拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷同雞棗,一次過試咗咁多款小食,蝦餅好彈牙又紮實,絕對一試難忘,魚餅都好出色,入面加咗泰式香草,配埋甜酸辣醬真係冇得彈,食得出唔係一般溝大量麵粉整既魚餅蝦餅,用料足

飲品我哋點咗青檸梳打,梳打水自己加,鍾意Soda勁啲可以自己調節
食飽飽之後飲番一杯解油膩啱啱好
2023-10-06