2024-02-22 1711 瀏覽
老婆有飯局,咁就乘機約啲老死陪我食飯啦,兩個麻甩佬過到嚟荃灣食泰菜,皆因知道「湄南」跟「龍華」聯乘推出咗個乳鴿套餐,非常微妙嘅組合,仲以優惠價推出,咁着數,當然專登過嚟試一試啦。餐廳裝修簡約,但一室白磚牆,襯以青綠、鮮黃嘅座椅,加上夠光猛,望上去好醒神。而餐廳尾尾牆上嘅一幅彩繪,描繪咗好多泰國民間風情,非常吸晴。餐牌選擇多元化,有泰式沙律、小食、大碗船麵、細碗船麵、各式湯粉麵、飯品、甜品、飲品……等等,一應俱全。當中嘅傳統細碗船面非常有特色,$56有3小碗,可以自由配搭麵底、配料、湯底,而所有散點主食都可以以優惠價追加小食同飲品,非常有彈性。此外仲有泰式咖哩、喇沙參參、冬陰功系列、特別推介……等等。最正喺全日都唔收加一嘛!如果覺得散點眼花繚亂,可以晌啲套餐度著手,一個人嚟或各自嗌嘅可以選擇「精選晚市套餐」,如果兩個人嘅就不妨考慮佢哋嘅「泰北風味二人餐」,計落價錢都好划算。而上文提及嘅同「龍華酒店」合作嘅乳鴿套餐,就喺呢個:一大隻龍華乳鴿王再配一碗雜錦船湯河或者招牌海南雞飯,原價就標$138,但依家只喺賣$88,仲可以追加飲品、小食、沙律等等。呢度如大多數餐廳都用咗二維碼落單,如果唔太熟
,咁着數,當然專登過嚟試一試啦。
,仲可以追加飲品、小食、沙律等等。
呢度如大多數餐廳都用咗二維碼落單,如果唔太熟悉操作,搵店員落單都喺無任歡迎。
枱上已經整齊擺放好筷子、紙巾,同幾款常用嘅調味料,自由取用。如再需其他餐具,店員都好樂意提供,啲招呼幾殷勤,又好禮貌。
秘製泰式燒豬頸肉 $88

啲豬頸肉燒得好靚仔,有少少燶邊,食落去好有炭火香味,切得厚薄均一,而咬落質感爽爽哋口,又帶有少少油脂香,唔點任何醬就咁食都好好味,若沾上自家製嘅醬汁,酸酸甜甜,又帶微辣,喺一種種風味,但同樣好食。
傳統細船河 $56

泰式湯河粉算食過唔少,但其實傳統細細碗嘅船河就真喺第一次,上文都講過麵底、配料、湯底都可以自由組合,自行睇睇餐牌我就唔多介紹,但溫馨一提,部分選項需要加多少少錢,我哋嘅組合喺:
泰式札肉米粉配清湯
美國牛肉河粉配清湯(+$3)
泰式魚蛋金邊粉配冬蔭功湯(+$3)
整體嚟講味道幾唔錯,最好食喺啲扎肉,幾款麵底都好滑溜,湯底方面始終都喺冬陰功湯較為亮點多啲。食呢啲細船麵最好就喺一個價錢,試到好多樣嘢
傳統細船河
泰式札肉米粉配清湯
美國牛肉河粉配清湯
泰式魚蛋金邊粉配冬蔭功湯
湄南x龍華 • 鴿雞名物全餐 $88

雖然只喺賣$88,但就絕無將貨就價,而且,店員話啲乳鴿都喺有單時先炸,所以,夠晒新鮮,送到嚟真喺堅熱焫焫,直頭熨手。店家提供膠手套,所以,可以食得好豪邁,「龍華」出品果然高質量素,除咗啲乳鴿夠大隻之外,調味啱啱好又夠入味,外皮非常之香脆,肉質細嫩,兼且夠晒肉汁,真喺無咩挑剔
「龍華酒店」乳鴿
而碟正宗泰式海南雞飯一樣唔失禮,雞肉非常之嫩滑,雞皮好爽口,皮下脂肪少,起晒骨啖啖肉,食得夠爽
;再沾上自家特製辣醬,有點辣勁,但點到即止,卻令到雞肉嘅鮮味更為突出,配埋清香嘅油飯,確喺好食。
椰青水 +$12、泰式奶茶 +$8

由於我哋喺散點,唔係咩套餐,所以,嘢飲需要加配。小弟就諗住有豬頸肉,又船麵,都屬少少濃味嘢,所以揀個椰青水清爽一下,其實呢個品牌嘅椰青水都唔錯,話晒都喺100%純椰青水,飲落椰子味香純,味道清爽;而老友就揀咗泰式奶茶,佢話飲落都幾香滑,但比一般港式嘅就會偏甜少少。
椰青水、泰式奶茶
今餐飯真喺好滿足,試到樣樣都合心水,啱食又好味,並且估唔到食泰國嘢又可以試到好味嘅乳鴿。加上啲招呼又唔錯,所以,睇相都見,確喺有唔少人幫襯,晌用餐期間,亦都見到仲有唔少外賣單添。
2024-04-18 66 瀏覽
餐廳主打船麵,細碗船麵仲可以自由配搭個人喜歡既口味。精選晚市套餐,跟罐裝汽水/瓶裝水/檸檬水,仲可以優惠價$10追加小食,套餐款式每週更新。泰式魚餅:鯪魚肉加左泰式香料再煎香,充滿泰式風味。泰式蝦餅:蝦餅炸到金黃色,咬落新鮮Q彈,蘸泰式辣醬更滋味。Maenam雜錦船河:大大碗有齊牛肉、扎肉、牛丸、豬肉丸、魚丸、豬紅、炸豬皮,配菜有芽菜、通菜粒、蘿蔔、香蔥,河粉又滑又薄又索湯,湯底味道極為濃郁,亦食到香料芳香。泰北海南雞拼豬頸肉飯:海南雞去晒骨,肉質無比滑溜,雞脾位更細軟,雞皮爽口,雞味甚濃;豬頸肉燒得香口,鎖住到肉汁,配搭酸辣醬更惹味。芒果糯米飯:芒果香甜厚肉,糯米飯有兩款,口感煙韌,好滿足。總結,食物地道又美味,份量十足,真材實料。
餐廳主打船麵,細碗船麵仲可以自由配搭個人喜歡既口味。

泰式魚餅:鯪魚肉加左泰式香料再煎香,充滿泰式風味。

泰式蝦餅:蝦餅炸到金黃色,咬落新鮮Q彈,蘸泰式辣醬更滋味。

芒果糯米飯:芒果香甜厚肉,糯米飯有兩款,口感煙韌,好滿足。

總結,食物地道又美味,份量十足,真材實料。

• 泰式魚餅
  • Maenam雜錦船河
  • 泰北海南雞拼豬頸肉飯
  • 芒果糯米飯
  • 泰式蝦餅
呢間餐廳之前食過午餐都好食,今晚同朋友再訪,佢晚市套餐,每日都唔同,價錢都唔貴。我地揀咗雜錦喇沙摻摻,好多配料,有魚蛋,泰式豬肉丸,牛肉丸,扎肉,白蘿蔔同鴨血芽菜等等,喇沙湯底超岩口味,香濃惹味夠開胃,摻摻有油麵同米粉,吸左湯汁夠晒入味,好食!套餐配咗個前菜,有小蝦餅,熱辣辣炸起外脆內QQ,入面嘅蝦肉夠晒彈牙!仲叫咗沙嗲雞串燒,雞肉燒得非常之嫩滑,外皮少少焦香,而且沙嗲醬汁亦都好濃郁,粒粒花生又夠香,一客6串都唔夠喉。朋友點嘅海南雞飯,雞好滑溜,同埋雞香味濃郁,雞肉嫩滑食落唔會覺得韌同鞋,配埋雞油飯同泰式醬汁,真係正宗又好味道!

今日放工係荃灣搵食,試左呢間menu多選擇價錢又親民既泰國船麵🍴傳統細船麵(可以自選三款湯底同配料)1.泰式扎肉船湯米粉第一次食船麵,完全冇既定印象係咩味道,都幾有驚喜,湯底係屬於清甜帶少少香料味,好岩唔食得辣,但又唔想食清湯既人,扎肉口感都唔錯2.秘製豬頸肉冬陰功金邊粉冬陰功湯底,酸辣開胃,豬頸肉值得推介👍🏻口感嫩滑得黎,外層又有陣焦香3.泰式牛丸麻辣河粉麻辣湯底,香辣惹味,屬於小辣以上,牛丸冇騷味,口感彈牙一個價錢食到三種唔同既口味,簡單係一次滿足晒三個願望,亦好適合同朋友開心share🍴泰式炸蝦餅即叫即炸,上枱熱辣辣好香口,咬落啖啖蝦肉,配埋酸辣醬一流🍴芒果糯米飯即叫即整既芒果糯米飯,芒果非常甜☺️糯米飯軟糯同濕潤,配埋香濃椰醬一齊食,係完美既配搭☺️#MAENAM #湄南 #細船麵 #泰式船麵 #boatnoodle #tsuenwan #kolourmallHK #荃灣美食 #荃灣食乜好 #荃灣好去處 #荃灣搵食 #荃灣友 #荃灣千色匯 #綠楊坊 #荃新天地🌟📍湄南.河泰式船麵 (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 2樓2031號舖@MAPHK2021

🍴傳統細船麵(可以自選三款湯底同配料)

1.泰式扎肉船湯米粉

2.秘製豬頸肉冬陰功金邊粉

3.泰式牛丸麻辣河粉
麻辣湯底,香辣惹味,屬於小辣以上,牛丸冇騷味,口感彈牙

🍴泰式炸蝦餅
即叫即炸,上枱熱辣辣好香口,咬落啖啖蝦肉,配埋酸辣醬一流

🍴芒果糯米飯

📍湄南.河泰式船麵 (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 2樓2031號舖

@MAPHK2021
2024-03-08
  • 傳統細船麵
  • 泰式蝦餅
2024-01-29 158 瀏覽
今晚同家姐去食,都係嗌個雜錦船河餐,等咗十𡃁分鐘,碗粉黎到,一飲啖湯,即刻讚有料到👍,飲得出好有料,正,出色,有層次!初頭唔捨得加辣,驚影響咁正嘅湯底。但始終嗜辣,食幾啖粉後,再加味架上兩款辣粒,再昇華真係唔可唔比讚。套餐加10蚊有小食,鳳爪就唔夠酸,蝦餅雖細粒,但好味。埋單150蚊,真係抵到爆,最緊要係好滿足。在此一讚師傅有心機,加油
2024-01-12 188 瀏覽
今日因工作嚟到荃灣,見收工咁自然係荃灣搵食,我哋行到千色匯2樓,有間「湄南. 河泰式船麵」,餐牌展示款式幾多而且價錢唔貴,幾抵食。 餐廳光猛,座位闊落,牆上有泰國特色圖畫。泰式船麵除咗正常大碗外,仲有傳統細船麵,可以自由選擇湯底,粉麵和配料,有得食又有得玩自選,幾過癮! 正宗泰式海南雞大船麵$68 追加泰式蝦餅$10,青檸梳打$12船麵湯底濃郁陣陣八角香味,海南雞皮薄肉嫩而且幾大份,蝦餅係新鮮即炸,咬落又香又彈牙👍 傳統細船麵(每碗任選湯底&配料)$56 (1)秘製泰式豬頸肉(另加$5)河粉配冬䕃功 湯(另加$3) (2)泰式札肉河粉配船湯 (3)泰式豬肉丸米粉配清湯 追加酸辣鳳爪沙律$10,可樂$8冬蔭功湯香辣惹味,清湯係清甜牛骨湯,每個湯底都各有特色,話細碗船麵,但份量足,可以share一齊食。酸辣鳳爪味道適中,酸酸辣辣好開胃,怕食辣嘅都可以食到。 泰式豬肉生菜包$78侍應姐姐放上枱面,就嚇了一跳,豬肉碎有一個湯麵碗份量,生菜也不少。豬肉碎少少辣,唔鞋,保留肉汁和肉香味,抵食👍👍 另外跟麵再追加清新木瓜沙律$22青木瓜切得幼細配埋酸辣

正宗泰式海南雞大船麵$68

酸辣鳳爪沙律

泰式豬肉生菜包$78
泰式豬肉生菜包

另外跟麵再追加清新木瓜沙律$22
青木瓜切得幼細配埋酸辣醬汁,清新爽脆,充滿泰式口味。
清新木瓜沙律

「湄南. 河泰式船麵」真係抵食,今餐食左咁多都係兩百幾蚊,真係大滿足!

泰式海南雞大船麵
泰式蝦餅
傳統細船麵
酸辣鳳爪沙律
泰式豬肉生菜包
清新木瓜沙律
2024-01-06 129 瀏覽
啱啱去完泰國返嚟就想食船麵,咁啱見到荃灣有一間,所以就同朋友去試食。乾嘅船河好特別,可以自己揀粉麵類別、配料、湯底。三碗唔夠食仲可以用優惠價加碼於是我哋前後total嗌咗五碗,差唔多食勻晒佢咁多個配料粉面同埋湯底,每款都好好食,尤其係船湯。麵底可以揀金邊粉、河粉、或者米粉。配料可以揀泰式魚蛋、鴨血、泰式豬肉丸、泰式扎肉、泰式牛丸、肥牛片、同埋秘製泰式豬頸肉。湯底有四款,分別係船湯、麻辣湯、清湯同埋冬陰功湯。特別講講船湯同冬陰功湯。船湯完全食到正宗嘅泰式船湯味道,船湯嘅味調得啱啱好,唔會太鹹,係有泰國味。豬頸肉好食到我哋要散嗌一個。冬陰功湯好酸超正宗,而且又辣,係泰國嘅味道!另外,蝦餅都好香,驚食唔晒仲可以用優惠價加半份,上枱熱辣辣好正。最後,點少得芒果糯米飯!椰汁係我㸓耳鐘意嘅咸椰味,仲有斑蘭飯,上枱仲出晒煙,芒果又多又甜,性價比超高。泰奶好甜,好香嘅煉奶味~

泰奶好甜,好香嘅煉奶味~

2024-01-03 108 瀏覽
今日陪媽咪去樓上入貨,之後就順便食埋晚飯揀咗呢個泰北二人套餐,啱曬媽咪口味呢個套餐佢有兩款前菜,兩個主食同埋甜品,飲品前菜有單骨雞翼(十隻)同埋酸辣鳳爪沙律雞翼炸得非常香口,仲要鋪滿咗炸蒜,真係令人流曬口水,食落非常惹味至於個酸辣鳳爪沙律,涼拌形式就好特別開胃,酸酸甜甜,鳳爪夠曬彈牙,調味亦都非常可口主菜泰式炒豬肉碎飯份量十足,用辣椒同香料炒,味道非常香濃開胃亦都好好送飯至於個豬頸肉船湯河同樣令人滿意,湯底味道豐富有層次,湯粉滑溜吸收晒湯汁就更好味。加上唔同香葉,每啖都充滿香氣。豬頸肉估唔到咁多,輕煎後略有焦香味又滿滿油香,咬落嫩嫩好味道食埋椰汁糕同千層糕兩款充滿泰國特色嘅甜品,椰香味十足,煙煙韌韌,每款口味各3件,餐廳真係唔慳本。其實我覺得呢個泰北套餐係非常超值,份量多到3個人都食唔晒,我同媽媽都食到捧住肚。

呢個套餐佢有兩款前菜,兩個主食同埋甜品,飲品

前菜有單骨雞翼(十隻)同埋酸辣鳳爪沙律

2023-12-30 80 瀏覽
平時中意周圍食好野,前幾日黎左呢間湄南河食船面,係泰國的味道,如果大家經過開,不妨黎幫襯!餐廳位於荃灣千色匯商場,地點都算方便,座位亦闊落,唔會坐得好逼。餐牌選擇豐富,除左有泰國的小食同泰式飯之外,仲有特色船面,不單止可以叫一大碗,仲可以點幾碗的小船面開心share或者試晒唔同既口味!貪新鮮既我最後點左3小碗的船面,3碗都可以各自配唔同的面底同配料,滿足下我的口慾。船湯味道濃郁,岩晒重口味人士!雖然話3小碗,但其實3碗加埋的份量分分鐘仲多過一大碗!必點泰式小食炸蝦餅,一碟有好多粒,好味道!試埋佢既生菜包,用料認真,醃肉的味道剛好,唔會太咸!最後order返杯泰式奶茶歎下,味道好濃郁,完全無溝水,yummy!

必點泰式小食炸蝦餅,一碟有好多粒,好味道!

2023-12-15 62 瀏覽
今日首嚐荃灣千色匯既湄南河泰式船麵💁🏻‍♀️同朋友各叫左一個精選晚餐, 加$10有小食都幾抵... 我地叫左一個豬頸肉冬陰功湯金邊粉 + 泰式魚餅 (2件) 同泰式肉碎煎蛋飯拼香脆魚仔飯 + 泰式雞中翼🍽️ 泰式豬頸肉冬陰功湯金邊粉賣相係幾吸引,引起食慾...冬陰功湯夠濃味得黎係清, 呢個係幾少有,like👍🏻… 食湯麵最怕d餸係就甘同麵一齊淥...而呢度既豬頸肉有先煎香過四邊,再放上碗,所以仲好香口,如果另上就仲正...另外配料十足, 有大量菇同番茄仲有菜, 夠豐富🍽️ 泰式魚餅 (2件)煎得夠香唔太油, 味道濃郁🍽️泰式肉碎煎蛋飯拼香脆魚仔飯個飯賣相同樣好唔錯, 食泰國肉碎最怕肥肉太多, 呢個肉碎飯肥瘦比例適中,有豆角粒同洋蔥粒增加口感,炸魚仔係甜個種🍽️泰式雞中翼炸得夠香, 再入味d仲好🍽️想試埋芒果糯米飯,但實在太飽😆
今日首嚐荃灣千色匯既湄南河泰式船麵💁🏻‍♀️

香脆魚仔飯 + 泰式雞中翼

🍽️ 泰式豬頸肉冬陰功湯金邊粉

🍽️ 泰式魚餅 (2件)

煎得夠香唔太油, 味道濃郁

🍽️泰式肉碎煎蛋飯拼香脆魚仔飯

🍽️泰式雞中翼

炸得夠香, 再入味d仲好

🍽️想試埋芒果糯米飯,但實在太飽😆

2023-12-11 49 瀏覽
平平地食一餐,揀咗平民貼地嘅小店😻二人餐只係$238,呢個套餐包含咗好多泰式經典菜式,好抵食!首先係單骨雞翼同酸辣鳳爪沙律。雞翼煎得香脆,搭配上酸辣鳳爪沙律,帶出酸辣嘅口感,好開胃。泰式肉碎煎蛋飯同豬頸肉船湯河係套餐嘅主菜。泰式肉碎煎蛋飯炒得香氣四溢,肉碎嘅味道濃郁,好香辣🌶️ 配上流心煎蛋,味道更加豐富。豬頸肉船湯河河粉幾滑,豬頸肉嫩大份。甜品方面,是日無椰汁糕改了6件千層糕。千層糕層次分明,硬硬地口感,唔會太甜。飲品方面,揀咗泰式奶茶🥤同熱檸檬茶☕️。泰式奶茶茶味香濃。套餐仲免加一,抵食啦!

豬頸肉船湯河河粉幾滑,豬頸肉嫩大份。

2023-11-20 63 瀏覽
今日係荃灣呢邊收工,發現好耐冇食過泰國野,就食下呢間止下癮。食物選擇都幾多,而且晚市叫套餐好抵食!叫左個maenam雜錦船河,大大碗,唔洗諗,入面咩都有D! 有豬紅,羅蔔,扎似,豬肉丸等等! 船河湯底濃郁但又唔會咸,河粉冇膠味,吸曬湯汁,好好食! 原來而家晚市套餐加配小食係‘無限追加’!叫左蝦餅同埋雞棗,仲有好多款小食! 每次食泰國野我都好鐘意叫泰式肉碎蛋飯,呢到既肉碎蛋飯,好入味!! 肉碎同豆角都好香口,好岩撈飯食! 仲有煎蛋,撈埋蛋汁食飯仲冇咁乾! 雞肉串燒好嫩滑,沙嗲汁好重花生味,好夾!芒果糯米飯好食! 糯米飯熱辣辣,汁上椰漿,加埋甜甜地既芒果,作為甜品好滿足。重點係呢到既價錢好抵食! 叫左咁多野食,都係$300左右!
雞肉串燒好嫩滑,沙嗲汁好重花生味,好夾!
重點係呢到既價錢好抵食! 叫左咁多野食,都係$300左右!
2023-11-18 57 瀏覽
今天在千色匯品嘗一間泰國菜,晚餐的價錢口理且水準不錯,晚餐加配小食更可以無限追加,吃完包飽,毫不吝嗇。酸辣無骨鳳爪沙律鳳爪帶點酸辣味亦感覺清新,味道十足且口感軟熟,非常開胃。三碗細船麵分別有清湯和船湯,船湯的味道濃郁記憶點強,吃畢亦沒有口渴感,清湯亦有十足的味道,配合不會過淋的麵條非常滿足。餸菜的豬頸肉亦很軟身。香茅豬扒撈金邊粉味道豐富且鮮明。金邊粉的口感彈牙,金邊粉與帶點酸辣味道的醬汁撈在一起,加上切粒通菜,口感味道豐富。清新青木瓜沙律青木瓜爽脆的口感和豐富的口味,份量充足 泰式炸蝦餅(4件)蝦餅內部鮮嫩多汁。蝦餅口感飽滿且彈牙,配上甜酸醬非常滿足。飯麵加配飲品亦只需加$8-$12,價錢不俗。

酸辣無骨鳳爪沙律
鳳爪帶點酸辣味亦感覺清新,味道十足且口感軟熟,非常開胃。

三碗細船麵
餸菜的豬頸肉亦很軟身。

香茅豬扒撈金邊粉
味道豐富且鮮明。

清新青木瓜沙律
青木瓜爽脆的口感和豐富的口味,份量充足

泰式炸蝦餅(4件)
蝦餅內部鮮嫩多汁。
蝦餅口感飽滿且彈牙,配上甜酸醬非常滿足。

飯麵加配飲品亦只需加$8-$12,價錢不俗。
2023-11-06 49 瀏覽
很久沒吃泰國菜了,今天跟兩位友人來到了荃灣千色匯,看到門外餐牌食物有不少選擇,價錢又相宜的Maenam,於是就決定一試。點了一個精選晚市套餐: 雜錦船河。船河湯底香濃,有多片的鮮嫩牛肉,爽口彈牙的泰式牛丸, 豬肉丸和魚蛋(各有兩粒),味道清甜的蘿蔔、扎肉、鴨血及炸豬皮,是一碗份量十足又豐富的船河😄。河粉吃上去有點碎,但整體來說船河很不錯。隨套餐可無限追加六款小食(+$10),我們追加的是配有酸甜醬,肉質爽彈的泰式蝦餅。第二個點的主食是泰式海南雞叻沙摻摻,微辣的湯底充滿椰香味,椰奶味不會過重;蘿蔔同樣清甜,豆卜盡吸湯底的精華;油麵和米粉不會過淋,配上肉質嫩口的海南雞,好吃!海南雞通常會附有醬汁蘸,但餐廳好像忘了給我們,我們吃的時候也沒特別為意,以為配摻摻所以沒有提供醬汁😅。最後一個主食是秘製泰式豬頸肉撈金邊粉, 陣陣炭香味的豬頸肉肥瘦適中,嫩腍肉質不乾身,外層燒得微焦,惹味!金邊粉份量非常多,不會過油膩,酸甜中帶點微辣。第一次吃到既有辣味,而且味道不會偏甜的金邊粉,加上附有味道甜甜的配菜,挺喜歡的,所以很推介這個😋除了主食,我們另外也點了泰式豬肉生菜包。生菜包份量也是非常多,生菜爽脆,肥

除了主食,我們另外也點了泰式豬肉生菜包。生菜包份量也是非常多,生菜爽脆,肥瘦適中的肉碎帶有鹹香味,香辣可口!飲料方面,點了兩杯凍泰式奶茶(跟套餐+5, 跟粉麵+$8),奶茶甜度適中,不過不失。

是次晚餐的食物份量十足,而且味道質素也不錯,是一間吃泰國菜性價比挻高的餐廳👍🏻。
2023-11-02
  • 秘製泰式豬頸肉撈金邊粉
2023-10-07 86 瀏覽
酸辣鳳爪沙律拼蝦多士拼泰式魚餅鳳爪辣味重過酸味,爽脆,好開胃蝦🦐多士係用麵包夾住d蝦,再沾上一層蛋醬再去炸,炸得唔會太燶,有蛋香味👍🏼魚餅有檸檬草的香味,清新彈牙小食:泰式蝦餅蝦膠彈牙,有一粒粒的蝦肉,有蝦的鮮味,外層黃金色,十分香脆泰式豬頸肉撈金邊粉半肥瘦的豬頸肉,入口鬆軟,金邊粉份量充足之前無食過船麵,就特登叫左三碗細船麵試下,1.泰式鴨血配金邊粉、冬陰功湯底2.泰式魚蛋配米粉、清湯3.美國牛肉片配河粉、冬陰功湯底整體來講,冬陰功湯底真係好夠辣,唔食得辣清湯湯底係一個好選擇。麵質就係金邊粉最有口感、配料推薦鴨血和魚蛋。跟餐加$5泰式奶茶🥤茶味濃郁亦好夠甜跟餐加$8青檸梳打 餐廳自行調配的青檸汁,再加上梳打水,清新開胃
酸辣鳳爪沙律拼蝦多士拼泰式魚餅
鳳爪辣味重過酸味,爽脆,好開胃
魚餅有檸檬草的香味,清新彈牙

小食:泰式蝦餅
蝦膠彈牙,有一粒粒的蝦肉,有蝦的鮮味,外層黃金色,十分香脆

泰式豬頸肉撈金邊粉
半肥瘦的豬頸肉,入口鬆軟,金邊粉份量充足

之前無食過船麵,就特登叫左三碗細船麵試下,
1.泰式鴨血配金邊粉、冬陰功湯底
2.泰式魚蛋配米粉、清湯
3.美國牛肉片配河粉、冬陰功湯底
跟餐加$5泰式奶茶🥤
茶味濃郁亦好夠甜

跟餐加$8青檸梳打
餐廳自行調配的青檸汁,再加上梳打水,清新開胃