2020-04-06 161 瀏覽
今日行經荃灣市中心,見差唔多食飯時間,就決定揾間比較輕便嘅餐廳,一個人快快食個lunch。見好似好耐冇食過山西刀削面,於是就揀咗呢間餐廳入去醫下肚。因為係細舖頭,所以座位比較密集,要搭枱 嘅機會率好高。但由於而家未到食飯時間,人數唔算好多,所以都可以接受,而且上菜速度真係好快。我叫咗一份麻辣燻蹄刀削麵同一份蒸餃。雖然已經好耐冇食過,但係刀削麵仍然保持一貫水準,麵條食落口感一流。湯底都係一樣咁濃郁同香,無好強烈嘅味精味。舖頭嘅辣椒油係十分出色,建議大家食嘅時候可以加少少去調味。而個餃子就唔算話好出色,個皮偏厚,但勝在餡好足,食落去都係啖啖肉。今次我完全係眼闊肚窄,如果再黎嘅話,我諗一個人淨係食一碗刀削麵都已經好足夠。從圖片都可以見得出佢個份量係非常之十足。

麻辣刀削麵加麻辣燻蹄

上海蒸餃