今日去開荃灣搵朋友,揀咗大壩街一間叫HIKARI嘅Cafe食,餐廳入面嘅裝修好和風,有兩層,上層仲有兩張榻榻米嘅四人枱,可以拉低竹簾同朋友足膝詳談,私隱度夠哂高。我哋嗌咗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯、日本櫻花蝦海鮮飲管粉、竹炭咖啡同百利甜酒朱古力咖啡。法國油鴨髀煎到好香,腌料嘅味道唔太濃,鴨髀一切落去就好易切,鴨肉幼嫩,唔會煎得太乾,意大利飯煮得夠腍,牛肝菌嘅菇菌類數量夠多,令到每一粒意大利飯都吸滿晒牛肝菌嘅菌香味。吸管粉用咗奶油味重嘅醬汁,頂頭鋪滿炒香咗嘅櫻花蝦,櫻花蝦咬落去又脆又香,為成碟吸管粉帶來特別嘅口感,配料有魷魚、迷你八爪魚同蘑菇,同個醬汁都好夾。兩杯咖啡嘅拉花都好靚,分別係獨角獸同狗仔,睇得出咖啡師好有心機咁拉花,令人睇到賞心悅目,咖啡嘅味道亦都幾出色,喺荃灣想搵間cafe chill下嘅朋友可以嚟呢一間試吓!📍荃灣大壩街21號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍荃灣大壩街21號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊