雲家已經係荃灣區屹立好多年,一直都受到好多區內市民嘅支持💪🏻,店鋪面積較細,每張枱之間都較逼,如果拎住大件行裝嘅朋友要注意下啦😉~-涼拌墨魚頭🦑 - HKD 46見到好多食客都食緊涼拌墨魚頭🦑,既然受到咁多食客支持,咁味道一定唔錯㗎啦!於是我地都叫一份嚟試,墨魚頭本身已經好新鮮,口感爽脆🤤,再加上上面鋪滿咗極大量嘅蒜蓉🧄,食落去每啖都充滿住蒜蓉味,配上店家嘅黑酸醋汁,雖然重口味但食落去真係好開胃👍🏻, 整碟墨魚頭用嚟做開胃前菜好出色💯,份量都俾得好足,真係值得一讚!-腩肉魚腐小鍋米線🍜 (酸辣小辣) - HKD 50之後就上咗碗小鍋米線配腩肉及魚腐🍜,小鍋米線嘅配菜份量比我地想像中多,有豬肉碎、葱、芽菜、芫茜、酸菜及韭菜,米線口感偏淋,酸辣湯底雖小辣但我地認為都幾辣🙈,但不失酸味👍🏻,飲落唔會好口乾~ 至於加餸方面,腩肉🐷好厚身,食落幾入味,脂肪比例都係較瘦,啖啖肉唔錯😋,份量都俾得好足;魚腐🐟好彈牙,無浸得太淋,但食落去被湯底味道蓋過咗,所以魚腐味道較淡,另外要注意依度嘅腩肉係每日限量供應🚨,如果想試嘅朋友可能要早少少嚟到啦~-炸醬腩肉熱拌紅薯粉🍜 - HKD 56本身加餸係叫咗雞絲

涼拌墨魚頭🦑 - HKD 46
涼拌墨魚頭

腩肉魚腐小鍋米線🍜 (酸辣小辣) - HKD 50
腩肉魚腐小鍋米線

炸醬腩肉熱拌紅薯粉🍜 - HKD 56
本身加餸係叫咗雞絲🐥炸醬嘅T.T,不過可能店鋪忙中有錯就算啦,配菜方面有花生🥜及酸菜,紅薯粉幾粗身🤓,食落幾爽口彈牙唔會偏淋,腩肉🐷由於無湯底浸住,比起有湯底嘅會更加濃味~炸醬肉味幾濃郁,不過本身無湯底溝淡所以食落會較鹹~食完我地都飲咗好多水💦先解到個陣鹹味🥵
炸醬腩肉熱拌紅薯粉

整體嚟講依間餐廳值得一試👍🏻,份量足之餘味道都有一定嘅水準,但依間餐廳座位較少而好多人慕名而來,所以週末同平時放工時段都會出現排人龍嘅情況🥺,而且店鋪人手較少會出現錯單或等得較耐先有得食,想食嘅朋友可能要早少少到啦☺️~ 另外最最最要注意嘅係依間鋪頭逢星期二休息㗎,重要嘢所以要講三次最提醒大家XD
2023-05-10
涼拌墨魚頭