2023-06-01 33 瀏覽
荃灣實在太太太多好餐廳~不過如果想坐得舒舒服服又享受下寧靜,可以試試呢間cafe~1️⃣慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯($158)牛板腱入口嘅口感似牛𦟌,但食落有煙熏味,加上慢煮得嚟唔係全熟,保留咗牛嘅味道🤤雖然得4塊,但都較大塊,份量足夠配合飯嚟食。飯嘅配料有3種菇嘅種類:杏鮑菇、秀珍菇同蘑菇,全部都切得大大粒,食落好有口感🤩飯中亦有筍,令到飯嘅口感層次增加。鍾意食辣少少嘅朋友可以撈埋少少洋蔥去食,有洋蔥嘅香味但又唔會太搶。而個汁有少少偏辣,但味道濃郁,又唔會太鹹👍🏻而新奧爾良飯我都係第一次食,食落去似意大利飯,粒粒分明之餘,又唔算太硬,推介🫶🏾2️⃣北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)吸引我嘅係馬鈴薯團子🙌🏻雖然食落係麵粉嘅質感,但又有薯仔嘅味道,鍾意食薯仔唔好錯過🫡另外雖然睇落唔係好多粒團子,但其實食落都好飽😂。蟹鉗方面,雖然有5隻,但蟹肉較少,蟹殼亦都去除得唔夠多,所以好難食得晒成隻蟹鉗。味道方面,忌廉汁味道非常重,唔係太食得出龍蝦味。而配料一樣用咗唔同嘅菇類,好夾個味道😋📍總結:-好喜歡Cafe 嘅氛圍🙌🏻色tone佈置都令人覺得好舒服🫶🏾-下次再試嘅話,想試吓坐二樓~可能

1️⃣慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯($158)

2️⃣北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)

📍總結:
-下次再試嘅話,想試吓坐二樓~可能又有唔同嘅感覺🙌🏻
慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯
北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉