餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

🫶「天·悠蔬食」位於荃灣西荃新天地商場內地下,位置非常方便。品牌亦有另一分店位於尖沙咀樓上舖。荃灣店裝潢夢幻,以熱氣球、公仔佈置為主題,令人感到很放鬆😎。除咗多個卡座適合二至四人,窗口位亦非常開揚,中間亦有長枱適合多人聚會。[湯]🥣($10加配)必點推介🍴猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯 配 麻醬沙薑豆絲粉皮碗湯勁香,係好出色既燉湯。猴頭菇湯料都唔夠,仲要有埋黃耳及雪蓮子,湯料十足。三樣食材既味道好出,味道幾特別,整碗湯又熱又濃味。味道剛好唔會偏鹹,亦感覺到佢冇味精,非常有住家湯feel。[主菜]牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配雨衣甘藍菜飯第一次食雨衣甘藍菜飯。只止菜飯咁簡單,仲撈左麻油芝麻,配埋炸過既雨衣甘藍菜乾口感似食紫菜,依個飯好食到淨飯都🉐️!牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲d汁呈深啡色好濃味,配料很多又用煲仔上熱烘烘的。我既最愛係牛肝菌,送飯一流!和風照燒汁素鰻魚薄餅🍕即叫即製,薄餅底唔會硬烤得剛好。和風照燒汁甜甜地好正,配埋無骨既素鰻魚片更正!鹹柑桔蜜—飲落鹹鹹酸酸好開胃同潤喉香芋黑糖珍珠鮮奶($10升級)高身窄身杯盛著,整杯飲品是香芋紫色,打卡超靚。香芋味好濃,配上淡淡的鮮奶好飲。有埋珍珠咬下增

[湯]🥣($10加配)必點推介
🍴猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯 配 麻醬沙薑豆絲粉皮

[主菜]
牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配雨衣甘藍菜飯

和風照燒汁素鰻魚薄餅🍕

鹹柑桔蜜—飲落鹹鹹酸酸好開胃同潤喉

香芋黑糖珍珠鮮奶($10升級)
高身窄身杯盛著,整杯飲品是香芋紫色,打卡超靚。香芋味好濃,配上淡淡的鮮奶好飲。有埋珍珠咬下增加口感。

椰香紫薯千層糕
玫瑰荔枝乳酪蛋糕
甜品胃開動。兩款甜品都好精緻亦好味🤤

間唔中都想清腸胃食吓素食健康啲,下次想食素食不妨去天·悠蔬食@荃灣店/雅·悠蔬食@尖沙咀食啦~
  • 和風照燒汁素鰻魚薄餅