2019-02-26 100 瀏覽
有日本朋友來香港遊玩,今晚帶她到呢間又潮又懷舊既中環茶記,比日本朋友感受下懷舊風既感覺不過就算係我呢個地道香港人,都覺得呢度好新奇,好喜歡呢度既懷舊裝修,好有港式味道首先門面已經好靚,好多唔同顏色既燈泡,好靚好豪華,好閃。遠遠都已看到呢間餐廳的名稱餐廳內十分乾淨,而且有懷舊既長長樓梯,仲有好多卡座牆身都以懷舊磚砌成,以懷舊的手寫餐牌來展示餐單真是愈來愈難搵到呢種風味了除了讚一下這裡的裝修外,這裡的食物都很不錯一般茶餐廳的食物都應有盡有各式炒粉麵飯,仲有港式既鐵板。我當然推介給我朋友啦我們一人點了一份鐵板好滋味呢我所點的是澳洲羊仔扒餐鐵板熱辣辣的,店員會小心地把汁淋上,滋滋炸炸的聲響隨即送上,當然感到十分開心朋友都急不及待要拍片留念港式的鐵板的確是十分特別,因為鐵板夠熱,所以一淋下醬汁,畫面相當壯觀煙霧瀰漫羊扒有兩大片,肉質彈牙而十分多汁,超惹味啖啖肉仲配上脆脆薯條呢個鐵板餐好惹味朋友所點的西冷牛扒配上了黑椒汁,黑椒汁十分惹味正牛扒好juicy,而且肉汁好多,鐵板更有效地鎖著肉汁鐵板餐十分吸引又大份又多肉,而且夠曬震撼食鐵板最緊要夠熱,夠飽肚呢度完全做得到朋友看到隔離檯吃三文治,她又想試
餐廳內十分乾淨,而且有懷舊既長長樓梯,仲有好多卡座
牆身都以懷舊磚砌成,以懷舊的手寫餐牌來展示餐單
真是愈來愈難搵到呢種風味了
除了讚一下這裡的裝修外,這裡的食物都很不錯
一般茶餐廳的食物都應有盡有
各式炒粉麵飯,仲有港式既鐵板。我當然推介給我朋友啦
我們一人點了一份鐵板
好滋味呢

我所點的是澳洲羊仔扒餐
煎澳洲羊仔扒
朋友都急不及待要拍片留念
煙霧瀰漫

羊扒有兩大片,肉質彈牙而十分多汁,超惹味
啖啖肉

仲配上脆脆薯條
呢個鐵板餐好惹味
香煎美國西冷牛扒
朋友所點的西冷牛扒
配上了黑椒汁,黑椒汁十分惹味

牛扒好juicy,而且肉汁好多,鐵板更有效地鎖著肉汁
鐵板餐十分吸引
又大份又多肉,而且夠曬震撼
食鐵板最緊要夠熱,夠飽肚
呢度完全做得到
火腿炒蛋三文治烘底
朋友看到隔離檯吃三文治,她又想試一試
所以我們點了一份火腿炒蛋治一人一半
雙拼三文治是$32,但烘底會特別一點,因朋友都未吃過這款港式三文治,所以加了$2烘底
這兒的三文治超多料,絕不馬虎
厚厚的炒蛋,又嫩又滑
仲有火腿夾著
麵包鬆鬆厚厚且塗滿了牛油,份外滋味

除了食物外,我們有點了特飲
薄荷朱古力
薄荷朱古力,朱古力味又香又濃
而且仲有好多cream,令朱古力更為幼滑
淡淡的薄荷味,令喉嚨變得涼涼,十分有趣
懷舊紅荳冰
懷舊紅豆冰
配上了椰奶,椰味香濃。紅豆又綿又香甜
的確係茶餐廳必點既飲品之一
2019-02-25