沙嗲軒

Satay Inn
2023-10-31 295 瀏覽
作為星馬菜的愛好者,對沙嗲軒呢個名字總不會陌生,曾經嚐過屯門黃金海岸店,印象良好。據聞Fullerton Ocean Park Hotel新開的那家沙嗲軒,裝潢與別不同,靚到無倫,搞到我心郁郁好想去見識下。說了好一段時間,我終於遇到飛雲,機會嚟喇!如像進入花花世界,附送一覽無遺的海景,的確是咁多間沙嗲軒之中環境最優勝的一家,無庸置疑。吃什麼呢家嘢,我梗係懶得就懶,總會有人出手點餐。先來兩款海鮮菜式,其一是辣椒花甲,花甲唔怕甩皮甩骨,結合惹味的辣汁總是吸引。師傅還有一個很貼心的配搭,就係會伴上炸饅頭,讓大家可以將精華一滴不剩咁放入口中。胡椒蟹食得多,將主角轉做龍蝦又好少品嚐。做得幾乾身,但肉質唔會好韌,最重要是超級多羔,這個做法,岩晒喜歡食香口嘢既我。接下來是四人份量的家庭拼盤,海南雞飯、串燒、咖喱牛腩、星洲咖喱角及油酥餅等,總之齊晒沙嗲軒既招牌嘢。份量矚目之餘,水準亦唔差,如串燒唔會乾柴柴,海南雞好嫩滑,咖喱角鬆化等,真心建議大家可以揀呢款拼盤,無須傷腦筋點餐。叫番碟炒芥蘭平衡下,是有需要的。甜品選擇唔多,最推介既係娘惹紅豆刨冰,色澤靚、份量足,刨冰細密可口。我會再來的!

說了好一段時間,我終於遇到飛雲,機會嚟喇!
吃什麼呢家嘢,我梗係懶得就懶,總會有人出手點餐。
叫番碟炒芥蘭平衡下,是有需要的。

我會再來的!