2019-10-06 1821 瀏覽
相約一班老表happy friday,當然要搵一間好坐既餐廳,最後揀了每次經過都大排長龍的「The Cheesecake Factory」。由於餐廳不設訂位,兼且限時用餐,於是早放工的先到餐廳。晚上六點半到達餐廳,門外已有十數人排隊,取票時侍應指需等候約90分鐘,既然未齊人,兼且星期五晚到處都是覓食的人,最後決定等下去,取票後,就到附近逛逛消磨時間。一個多小時後,接到餐廳有枱的通知。餐牌的選擇很多,但因為要留肚食甜品,故每人選一款食物。🔶 餐前麵包三款麵包中,以黑糖麵包最好味,不用搽牛油都可以。🔶 凱撒沙律沙律菜頗新鮮,喜歡上面的芝士。🔶 炸芝士通心粉球老表推介的頭盤,上枱時,大家都被佢大大件既外表嚇怕😆 每人吃半件已覺得飽,宜襯熱食,否則凍咗會覺得好膩。🔶 德州墨西哥脆卷原以為是一般的墨西哥脆片,到食物上枱才知道是釀有餡料的春卷,不用沾醬都很夠味,食物微辣。🔶 水牛城香辣雞翼這道炸雞翼其實幾香口,但真係幾辣,結果食剩。🔶 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵食意粉最怕冇乜汁,乾巴巴的,這碟意粉就冇呢個問題,個醬汁幾好味,不會很鹹。終於到咗甜品時間,望着餐牌上接近30款芝士蛋糕,覺得很困惑唔識揀

🔶 餐前麵包
三款麵包中,以黑糖麵包最好味,不用搽牛油都可以。

凱撒沙律

🔶 凱撒沙律
沙律菜頗新鮮,喜歡上面的芝士。

炸芝士通心粉球

🔶 炸芝士通心粉球

德州墨西哥脆卷

🔶 德州墨西哥脆卷

水牛城香辣雞翼

🔶 水牛城香辣雞翼
這道炸雞翼其實幾香口,但真係幾辣,結果食剩。

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

🔶 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

終於到咗甜品時間,望着餐牌上接近30款芝士蛋糕,覺得很困惑唔識揀,唔緊要,可以到甜品凍櫃望望實物才揀。

不過見到實物應該會更難選擇,因為...真的眼花撩亂,有選擇困難症的人,應該唔知點算好😂 由於大家都很飽了,最後只選了2款蛋糕試試。

鹹焦糖芝士蛋糕

🔶 鹹焦糖芝士蛋糕
原以為鹹焦糖醬會怪怪的,但原來味道都幾夾。

檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕

🔶 檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕
相比焦糖芝士蛋糕,呢款較甜,雖然上面的紅色醬冇藥水味,但味道還是有點保留。
凱撒沙律
炸芝士通心粉球