2017-07-25 104 瀏覽
今日係一個特別嘅日子佢話今晚會同我慶祝,真係令我既緊張又期待。由於星期一關係,我依舊要上班,佢叮囑我一定要盡時收工。然後接我收工一同前往尖沙咀,時間有點緊湊,book左7點半,要加快腳步到L5出口,好記得係L5出口右邊嘅樓梯直上,我跟著佢嘅腳步,直至上左一棟樓既18樓,原來他細心安排左一個難忘嘅晚上比我...在此,希望好好記錄今晚尖沙咀亞士厘道17-19號18樓18樓,lift門一開,【心鉄板燒】餐廳名以「心」字為主,而「心」有用心、愛心、細心等意思,相信餐廳無論對食物或客人都抱著一份執著,心存敬意,本著用心嘅態度同熱誠,細心處理每道食材,用真誠真意去感染食客,讓食客細嘗美饌同時食得開心又滿足~職員先安排我倆坐近鐵板位置,方便廚師即場為你烹調,亦可以近距離觀看廚師嘅烹調技術同食材新鮮度。剛好我地坐近海景位置,整個感覺變得浪漫有feel當我仲沉醉緊尖沙咀海旁海景,未ready好心情嘅時候,職員已經好快拎左條圍裙比我地著,親切有禮嘅職員仲幫我圍裙打結,然後倒上熱茶,遞上餐牌7點半,時間尚早,餐廳僅有數台客人,可一目餐廳四周內外環境,但8點左右,人開始多了。 無論正前方嘅海景還是後方嘅樓景,
今日係一個特別嘅日子

尖沙咀亞士厘道17-19號18樓

18樓,lift門一開,【心鉄板燒】

7點半,時間尚早,餐廳僅有數台客人,可一目餐廳四周內外環境,但8點左右,人開始多了。 無論正前方嘅海景還是後方嘅樓景,位於中高層嘅【心鉄板燒】,總令人能夠悠閒舍意地放鬆

火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁
點餐後,2人餐先上頭盤,利用金黃色碗放上脆口而無味嘅透明海藻、嫩滑而入口即溶嘅火炙吞拿魚腩,旁邊配上酸甜柚子汁,創意度滿分,頓時胃口大增。北海道螺肉鮮甜細味,沾小許柚子汁同吃,更可帶出爽口清甜。而沙律配上甜絲絲嘅紅梅汁亦有另一番滋味

與此用時,為何有2個水煲係鐵板上,而唔係龍蝦、鮑魚一同在起舞?

松露蘑菇湯、意大利多士
松露飄來陣陣香氣,原來剛才鐵板上正正為我倆烹調熱湯,香氣四溢,濃郁獨特嘅松露香氣match蘑菇自身,聞起來恍惚松露已進我口。而在旁邊嘅係蕃茄粒多士

西班牙紅蝦配蕃茄辣汁
第一道主菜足以令我垂涎,賣相十分精美
原隻紅蝦係鐵板上除去蝦殼、蝦腳,只淨下肉身在熱騰騰嘅鐵板上轉紅。在此,你可能會諗蝦頭呢?蝦頭中嘅蝦膏與雞蛋混合,製成鮮味香濃嘅蝦膏炒蛋,再以煎熟脆口嘅蝦腳點綴 (可以吃的喔),沾上唔辣嘅蕃茄辣汁,紅蝦爽嫩, 蝦膏炒蛋細滑,想不到區區一隻紅蝦,竟然可以細分如此

翡翠鮑魚配柚子醋汁
新鮮係水缸捕捉上黎嘅翡翠鮑魚,身體仍然在擺動,已經肉隨鐵板上,同時紅椒、茄子、紫菜等配菜都一齊準備好,最後以花瓣點綴。翡翠鮑魚咬開鬆化、嫩滑、鮮味,亦有柚子醋汁調味

黑豚肥瘦分佈均勻,尤如A5和牛般雪花細緻
黑豚嘅油脂溶化再吸收,將精華鎖實,切開再將黑豚四面輕巧地燒熟。呈現眼前嘅神戶黑豚配蘋果蓉,熟度拿捏岩岩好,可以先食蘋果蓉再食黑豚,每一口黑豚配上蘋果蓉亦可
色香美俱全

季節野菜
食完肉又點少得素菜?

小女子炒飯
飯粒同蛋汁分明嘅炒飯,令我諗起廚~神~今日為我地服務嘅係一位女廚子,除左烹調技術好好,佢仲好開朗,為食客帶黎唔少歡樂

柚子味

反烤蘋果撻伴日式雪糕
最後一道甜品,我揀左清甜嘅柚子味雪糕為今晚嘅美饌畫上完美句號
2017-07-10
柚子味