2017-04-22 11257 瀏覽
今日5個人一齊食晏,唔搵間可以訂位嘅餐廳實在搞唔掂,記得老公講過唐宮小聚啲點心精緻又好味,而且坐得舒服,咁就一於試吓啦。L Place有好幾間餐廳,所以等lift上黎都要D時間。到達餐廳,發現呢度真係好光猛,好開揚,有一種精神為之一振嘅感覺!呢度仲有一個open kitchen,睇住啲點心新鮮蒸完就拎出黎。侍應安排我哋坐係乒乓波枱嘅其中一邊開餐,感覺有少少古怪,因為對正乒乓波枱對面嘅人食飯,而且張枱好大,傾計有少少難度睇吓點心紙,發現價錢都比較進取,不過一場黎到就乜都試吓啦。我哋叫咗九款點心,有d仲要為咗人人有份叫左兩籠,食到勁飽!講番啲食物,呢個松露香菇的確係必食推介,外形可愛,入面係好香嘅松露同埋菇粒,感覺健康又好味我一向鍾意食煎炸野,呢個蝦多士我勁鍾意!蝦多士香脆但唔會覺得好油膩,而且面頭隻蝦又爽口又大隻,仲有少少松露醬點綴一下,呢個點心無論口感同埋味道都非常豐富我覺得唐宮小聚都幾鍾意用松露入饌,連蝦餃入面都加左松露!墨汁蝦餃唔係幾食到墨汁味,不過黑蚊蚊一舊咁又幾搞笑囉!咬開見到入面都有好多蝦肉,真材實料,唔錯唔錯!然後,呢個蝦煎腸粉又係好值得食嘅,腸粉顔色均勻,唔會一啲咸一啲淡

L Place有好幾間餐廳,所以等lift上黎都要D時間。

松露香菇
脆蝦多士
墨汁蝦餃
然後,呢個蝦煎腸粉又係好值得食嘅,腸粉顔色均勻,唔會一啲咸一啲淡,而且用嘅蝦絕對唔馬虎,隻隻都大隻又爽口。煎腸粉應該落咗啲XO醬,有小小辣,幾惹味。
蝦煎腸粉
跟住上左籠蒸素餃,外型飽滿,包得工工整整,不過素餃呢啲嘢唔係我杯茶,留俾其他人試吓啦
素菜蒸餃
黑金奶皇包又係黑蚊蚊嘅,入面嘅奶黃都算流沙,不過蛋黃味唔算重,而且個包整得有小小太濕潤,唔算話超級好味。
黑金流沙包
鮮蝦脆麵上枱嘅時候大家都有少少O嘴

Order呢碟嘢嘅原意係等啲男同事啲粉面落肚,以為佢會係好似兩面黃咁嘅樣,點知原來係三件外型咁精美嘅點心。雖然佢同我哋嘅想像有好大嘅出入,但呢個脆麵真心好食,蝦夠新鮮,麵餅炸得好香脆,配埋多到瀉嘅芝士汁真係無敵

(不過呢碟嘢都$99𠺢!)
鮮蝦脆麵
另外仲食咗麻辣燒賣同埋煎蘿蔔糕,味道都唔錯。

臨走前發現原來差唔多枱枱都會食乳鴿!下次啦,呢度一定會回頭,因為實在仲有太多想試嘅嘢未試喇

2017-04-21
松露香菇