2018-08-05 1245 瀏覽
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!今日朋友們即興約飯局,一行5人就相約到大圍新合發飯店,貪佢就腳。由於其中一位友人第二朝有跑步比賽,所以6點就已經開餐!飯店位於大圍車房個頭,門面唔太起眼,而鋪位由一個擴展到兩個,其中一個係車房改建。與其話飯店,我會叫大排檔更加貼切,食物種類好廣,由海鮮到粥粉麵飯都有!總括而言,食物質素唔係特別標青,屬一般水平,而價錢都有少許高。特別推薦兩樣較出色嘅野食。德國咸豬手正宗豬手皮脆肉滑,鹹香惹味,唔好睇佢好似好乾,其實肉質十分豐富。師傅話係先蒸後炸,心機野!薯仔粒食完飯大廚出黎我地吹水飲酒,吹下吹下就呃左呢碟薯仔粒番黎。其實本身係無薯仔粒呢個送,想食就要叫薯仔牛柳粒。我第一次食薯仔牛柳粒係一個深水埗地膽帶我去食,初頭聽個明咪就係薯仔加牛柳粒囉,諗唔到有咩特別,

特別推薦兩樣較出色嘅野食。

薯仔粒
食完飯大廚出黎我地吹水飲酒,吹下吹下就呃左呢碟薯仔粒番黎。
其實本身係無薯仔粒呢個送,想食就要叫薯仔牛柳粒。我第一次食薯仔牛柳粒係一個深水埗地膽帶我去食,初頭聽個明咪就係薯仔加牛柳粒囉,諗唔到有咩特別,但食過就自此難忘!而新合發嘅薯仔粒我敢講好食過深水埗,薯仔外層有層好薄好薄嘅脆漿,一咬先感受到脆皮,然後就係薯仔本身嘅粉糯,味道甜甜的,搭配黑椒洋蔥牛油等等,超級惹味!建議大家一定要叫黎食!

咸魚雞粒炒飯
椒鹽三脆
椒鹽白飯魚
蠔餅
藕片炒雙乾
霸王雞
星洲炒米
豉椒炒花甲

唔計送個碟薯仔,睇番相先發覺叫左9個送,再加十幾枝啤酒,一路吹水飲酒食飯,結果六點入座十二點幾先走,確實係一個俾一班良朋更聚嘅麻甩好地方!不過成餐飯都好熱,我地已經係坐室內嘅位,同鋪頭講完都無乜幫助!
2018-08-04
蠔餅