觀塘活化工業區裏面有一間以球場為主題的西式餐廳加酒吧, 工廠大廈the wave 外表型格及創意設計十分吸睛搶眼, 呢間主題餐廳開喺呢座大廈裏面,簡直係入型入格, 一個字講曬,「潮」呀!一打開lift門就見到有個人肉足球機, 未食飽先興奮! 當然你可以同朋友喺度顯露兩手啦, 入到裏面見到落落大方的桌球檯豎立在水吧前面, 某角的深處仲有飛鏢機, 我相信呢度個老闆除左想俾人食野食得開心之外,玩都要玩得開心。工廠大廈空間夠多,我相信呢度容納到既座位超過100多個, 直播足球賽事的水晶電視機隨處可見, 多角度同位置不斷為你提供足球賽事, 即使不是來吃晚飯, 成班朋友落嚟吹下水、飲下酒、剝花生、睇下波都絕對係一大樂事及好地方。 出面有露天雅座, 絕對適合喜歡坐室外的朋友。好喜歡呢度個老闆咁別出心裁嘅心思, 連食飯的餐桌紙及水杯都是籃球場及足球形狀的設計, 感覺有型到不得了。鬼佬餐廳離不開漢堡包,牛肉,薯條雞翼之類嘅食物, 我同朋友叫咗個安格斯牛肉漢堡晚餐、 小食兩客包括黑松露薯條同脆烤雞翼。 晚餐個前菜叫咗沙律同黑松露薯條好快就上枱, 黑松露薯條($58)一上臺就已經聞到香噴噴嘅黑松露味, 薯條
鬼佬餐廳離不開漢堡包,牛肉,薯條雞翼之類嘅食物, 我同朋友叫咗個安格斯牛肉漢堡晚餐、 小食兩客包括黑松露薯條同脆烤雞翼。 晚餐個前菜叫咗沙律同黑松露薯條好快就上枱, 黑松露薯條($58)一上臺就已經聞到香噴噴嘅黑松露味, 薯條係我最喜愛嘅粗薯條, 伴碟仲有令人無可抗拒嘅芝士醬, 黑松露粗薯條加芝士呢個組合真係無敵, 聞埋個氣味真係贏曬。 薯條上面灑咗啲粉狀嘅調味料, 唔似係黑松露,但灑左上去令d 薯條變得好好味, 薯條本身似混和咗黑松露落去先再炸, 令到啲薯條揮發著陣陣的黑松露香味, 芝士醬係無敵嘅,加咗落去令你更加停唔到口, 一兜 芝士醬都唔夠我哋食,後來再問服務員加醬比我哋。沙律菜好新鮮好嫩口,似有機沙律菜, 一啲草青味都冇, 配千島醬一齊食, 令你胃口大開。
黑松露薯條
黑松露薯條 - $58 ( 好味指數
 ** 5個
為最高。

再來脆烤雞翼, 一碟六隻大大隻的脆烤雞翼, 話說是烤但一點都不乾, 且全隻雞翼都很juicy, 雞翼上是厚厚的調味料, 調味料把整隻雞翼烤得通紅, 相信應該用了不少時間去淹及烤煮 , 雞翼烤得好香好焾,捻到好似化骨綿雞一樣,骨肉分離。 雞翼本身已夠酸甜, 若想更重口味,亦可點旁邊伴碟的甜酸醬一起吃, 這確實是另一個胃口大開的小食。
脆烤雞翼 -$88  ( 好味指數
**5個
為最高。

晚餐 ($178)  - 安格斯牛肉漢堡上枱, 漢堡薯條伴沙律, 薯條依然係粗薯條不過味道卻與黑松露薯條差很遠了, 食過黑松露薯條你根本返唔到轉頭吃普通薯條, 味道只不過是淡身d , 但依然可點茄汁或忌廉醬來吃。 安格斯牛肉漢堡脹卜卜好多層, 一掀開個包頂就見到有菇菌,洋蔥,安格斯牛肉漢堡扒, 煙肉 ,生菜同蕃茄, 蔬菜蕃茄洋蔥基本上放咗喺漢寶包咁耐都依然新鮮同清脆。 安格斯牛肉漢堡扒又厚又大件, 用刀切都需要稍為用力,而且不宜切開, 牛肉漢堡扒本身沒有其他調味, 但肉質夠juicy夠焾,幾有牛肉味唔會太乾太難食, 但個煙肉就差少少,太乾太硬。
安格斯牛肉漢堡(dinner set)
安格斯牛肉漢堡(dinner set)
晚餐 - $178 /  安格斯牛肉漢堡 ( 好味指數
**5個
為最高。

總括來講最喜歡這裏的環境氣氛,令人好舒服, 脆烤雞翼同黑松露薯條兩樣係最好味嘅, 個安格斯牛肉漢堡就普通啦。 同朋友食飯呢度絕對係其中一個好選擇,會再嚟多幾次!
2016-06-22
黑松露薯條