2014-05-10 3180 瀏覽
放假晏咗起身,同女女到紅磡德美壽司食lunch,去到未夠12點,餐廳仍掛著「準備中」的牌子,但門口已有好幾伙人喺度等開門。入到去待應好有效率咁安排好入座和點餐,我點了魚子蔥吞拿魚腩茸飯,女女點了銀雪魚西京燒定食,兩個套餐都附有沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋同甜品;首先上味噌湯同沙律,沙律很清新,加上油醋汁,酸酸的夠醒胃;番茄去了皮,很窩心,值得一讚,荼碗蒸蛋賣相略遜,表面不夠平滑,有「沙孔」,唔係好夠熱,味道不過不失;魚子蔥吞拿魚腩茸飯,很足料很新鮮,配埋隻鵪鶉蛋,我怕鵪鶉蛋膽固醇高同埋唔食蔥,一開始就揀起咗,吞拿魚腩茸味道很鮮甜,完全唔使點wasabi;以免掩蓋魚腩茸鮮味,配上加咗香菇同調咗味嘅五味醋飯,豐富唔單調,增加層次感,美味極了,喺其他日本餐廳唔易食到。我試食女女嘅銀雪魚西京燒,銀雪魚肉質鮮嫩,夠「企身」,火喉控制得啱啱好,僅僅熟,好滑,好juicy,御飯較鬆散,唔似日本米。甜品係雪米糍,係就係「行」咗啲,以七十零八十元嘅午餐,有咁嘅質素,又唔使加一,算抵食喇﹗待應們服務都很專業,有禮貌,而且效率很高,跟食客有交流,還逗得隔離枱小女孩很開心,親切如街坊小店。
沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋
沙律
荼碗蒸蛋
雪魚西京燒

題外話/補充資料: Openrice提供嘅開始營業時間係11:00,而德美壽司門口掛嘅開始營業時間係12:00,請跟進
2014-05-06
雪魚西京燒