2024-03-28 390 瀏覽
好耐好耐冇食菠蘿油,菠蘿油係香港地道美食文化嘅代表之一!不過好食嘅菠蘿油係難得,要整個包嘅狀態脹卜卜,皮脆剛好蓋住整個包,裂紋較多,甜度亦都要合比例;然後舊牛油要有足夠大,亦要有足夠厚度,並且夠凍,咁樣上枱嘅時候你先可以仍然見到嚿牛油軟好嘅狀態,而有足夠冰凍咬入去嘅時候就可以食到冰火融合嘅狀態😋我食過好多間菠蘿油,我覺得最好食最好食係呢一間佢嘅狀態每一次食都保持到,再加上佢個超級無敵凍鴛鴦就係最完美嘅組合!另外,在嗌咗吉列豬扒咖喱意粉,同熱奶茶。吉列咖喱豬扒非常熱及脆身,顏色均勻已有金黃,豬扒有足夠嘅厚度咬落去誇誇聲非常香脆可口佢啲咖喱亦都非常之香辣適中係港式咖喱嘅味道。都係我最推介嘅港式咖喱啊!😋我覺得熱奶茶可以試到一間茶餐廳水壩嘅水準拉同茶嘅配合比例係要好完美先可以飲到入口順滑有茶葉奶香平衡而又有厚度嘅!呢度做得到所以我會選擇喺呢度飲凍或者熱奶茶都非常之享受!

2024-03-20