2020-10-24 9555 瀏覽
好耐冇食過韓燒喇🥺有日興起想食 見平昌有幾多好評 就book定個星期四去食!(同一般放題一樣 平昌禮拜一至四既放題比五至日平$20架! )一出𨋢就覺得成個環境好似真係去左泡菜國既燒肉店😛有真Oppa企係counter 用唔鹹唔淡既廣東話招待😝雖然聽得有少少吃力 但係我覺得佢地好有誠意啊 廣東話咁難學都去學! 👍🏽👍🏽👍🏽呢度既既放題有分3個價位💁🏽‍♀️大君御膳 ($198) ; 世子御膳 ($278); 國王御膳 ($378)因為想食醬油蝦🦐 同埋試多幾款肉 所以揀左世子御膳! 講下幾款我覺得必點既食物啦👇🏽肉類篇🐄🌟牛肋骨肉(左前)、牛前胸腹肉啖啖肉冇筋之選👍🏽 前者肉質juicy 後者肥瘦平均~~呢兩款肉印象特別深刻 因為掛住食既我地 冇咩點睇火🤭 燒左長少少既時間 肉質都冇乾柴!🌟豬皮好有驚喜 咬落去既質感好似蒟蒻啊!又有種油脂香 最後encore左幾塊! 😌海鮮種類多~~不過蜆殼類海鮮需要燒得比較耐d 加上爐盤唔係成個都係平既 所以燒得有少少難度~~好心急既我地 覺得必叫虎蝦🤭見到有blogger話秘密食譜係蝦仁炒蛋🍤 大家可以試下~~小食/ 熟食方面💁🏽‍♀️🌟醬油蝦大大隻

好耐冇食過韓燒喇🥺
有日興起想食 見平昌有幾多好評
就book定個星期四去食!

一出𨋢就覺得成個環境好似真係去左泡菜國既燒肉店😛
有真Oppa企係counter 用唔鹹唔淡既廣東話招待😝

呢度既既放題有分3個價位💁🏽‍♀️

因為想食醬油蝦🦐 同埋試多幾款肉
所以揀左世子御膳!
講下幾款我覺得必點既食物啦👇🏽
肉類篇🐄
🌟牛肋骨肉(左前)、牛前胸腹肉
啖啖肉冇筋之選👍🏽
前者肉質juicy 後者肥瘦平均~~
呢兩款肉印象特別深刻 因為掛住食既我地 冇咩點睇火🤭
燒左長少少既時間 肉質都冇乾柴!

🌟豬皮
好有驚喜 咬落去既質感好似蒟蒻啊!
又有種油脂香 最後encore左幾塊! 😌

海鮮種類多~~
不過蜆殼類海鮮需要燒得比較耐d
加上爐盤唔係成個都係平既 所以燒得有少少難度~~
好心急既我地 覺得必叫虎蝦🤭

小食/ 熟食方面💁🏽‍♀️
🌟醬油蝦

大大隻 幾爽口 醬汁味道甜甜的😋

🌟海鮮煎餅
幾多彩椒絲喺入面
好食我自己整既煎餅好多啊!

🌟水冷麵
落左醋既水冷麵 酸咪咪 凍冰冰 消膩👍🏽
韓式蕎麥麵比日式既幼身 麥味唔重 但好煙韌!!

任添系列💁🏽‍♀️
我最鍾意生菜包住塊肉+泡菜 擘到口大一大咁食😜

生菜塊塊都靚👍🏽

好鍾意呢度既大豆芽前菜~~
又香麻油味又重蒜味! 😋

爐邊蛋🤩
加泡菜定係加蝦仁🍤
抑或係咩都唔加 就咁食都係咁好味😋

整體黎講💁🏽‍♀️
覺得呢度既人手幾多 所以冇漏單 上菜上得快 收碟都係! 👍🏽
而且又會主動換爐盤 兩個鐘入面換左3-4次咁多~~
生熟食物既選擇都多 食到飽到上心口!! 😆
最緊要大家都好愛香港💛