2019-07-26 455 瀏覽
今晚難得收早,緊係約媽媽食飯啦。由於想同媽媽慢慢食,傾下計,又吾想去酒樓食小菜,因為太嘈太嘈,大家都明既。Cafe 就成為了最好的選擇,因為可以坐耐少少,環境比較靜,去既人客都比較有質素😂😂今晚我地食呢一間Cafe 叫To-Gather Cafe。一入到去,見到門口有好多棋盤遊戲可以玩,又有充電服務,而且重支持多種電子付款方式👍🏻👍🏻 非常方便。坐置設計非常寬敞,有多人卡位,亦有2至4人坐位,一定坐得非常舒適。我同媽媽坐低左之後,就睇餐牌,佢地有好多種飲品選擇,沙冰、咖啡、花茶、乳酸....好多👍🏻👍🏻我同媽媽都係鍾意飲茶既人,所以就選左花茶。我地每人選左一個Set Dinner,加錢轉左花茶。Set Dinner 都好多選擇,重有2人餐,花多眼亂😂一上菜,就係沙律同餐湯。沙律要好食,一個字‘新鮮’,再配埋沙律醬,一定會好好食。佢地都完美地做到呢一點,而且好大碟😍餐湯係粟米湯,但我飲到有少少忌廉既味道,所以個湯入口好滑,又好香,好味😋一路食沙律飲湯,一路同媽媽傾計,不知不覺間,主菜都上啦。係白汁香蒜蜆肉意粉 同埋 泰式青咖喱雞飯。先介紹個青咖喱雞先,一上菜果下已經好香,重有椰汁既香味,
今晚我地食呢一間Cafe 叫To-Gather Cafe。

我同媽媽都係鍾意飲茶既人,所以就選左花茶。

先介紹個青咖喱雞先,一上菜果下已經好香,重有椰汁既香味,未開始食,嗅覺先興奮😂。啲雞吾會太硬,重點係個青咖喱,用黎送飯一流👍🏻 只有少少辣,非常好味,我成碟食晒👍🏻

媽媽就食意粉,佢話個白汁濃度剛剛好,吾會太水狀,而且好多蜆肉,吾會濃味,媽媽大讚好味

食緊主菜既中途,花茶都黎啦,店員細心地提醒我地,花茶要焗一陣先好飲,由於有火熱住啲茶,重提我地小心啲火👍🏻👍🏻 so sweet 😍

花茶分別係 五寶茶 同埋 玉環。下面張圖有介紹材料同功效。

我主要飲玉環,入口有少少酸味,因為有山楂。頭先食左啲主菜,口腔總會有主菜既味道,呢個花茶既微酸,將我口腔內既主菜味清除,有一種清新既感覺。

而五寶茶會有少少甜,好香既紅棗味,媽媽話好適合女仕飲用👍🏻

由於有火熱住既關係,我地飲完晒啲主菜,坐向到傾計,一路飲花茶,啲花茶都係熱嫁👍🏻👍🏻

整體今晚餐飯我同媽媽都好滿意,服務好好,味道又好,推介指數爆燈⭐⭐⭐⭐⭐
如果大家都想有個舒適寧靜既環境食飯,又想飲到咁好味既花茶,都可以去呢一間Cafe 試下👍🏻👍🏻
2019-07-24