2018-10-25 155 瀏覽
泰國菜真係幾時都食唔厭,呢間新開無耐嘅樓上泰菜餐廳聽友人講性價比唔錯,叫我呢個泰菜迷有時間就去試下提供嘅菜式選擇多樣化, 由小食, 沙律, 燒烤, 主菜, 海鮮, 明爐, 湯, 飲品至甜品都有,差唔多想食嘅呢度都有先黎個柚子鮮蝦沙律 ($88)作開場,一蔬蔬柚子與鮮蝦加少少香料碎混合而色,帶少少微暖柚子粒粒飽滿,咬落多汁無苦澀味; 而蝦球則口感爽口,唯蝦味稍欠突出食泰菜,叫番杯青檸梳打 ($28) pair up是常識吧,Cheers..............青咖喱軟殼蟹 ($158),以火爐"慶"住,全程都熱辣辣,仲有麵包磚伴食!青咖喱辣度輕微,醬汁香得黎都幾惹味,用外脆內軟嘅麵包磚沾汁食,好好味!講返主角先,軟殼蟹有3-4隻,炸得夠香脆,唔會一咬就咇到成口油,當然配合青咖喱汁又係岩數!個青咖喱汁入面仲有幾多蔬菜配料,例如西籣花,豆角,泰國"茄子"等,為左唔浪費咁好味嘅醬汁,特意叫多客香煎薄餅 ($38)黎點汁食,外脆內煙韌,同埋份量都唔少架!燒物捨棄串燒,改叫呢客泰式燒魷魚 ($88),一客有成2隻魷魚,燒至微焦,食起上黎外香內軟,一D都唔韌,唔會好似食緊"香口膠"咁!  附設嘅

柚子鮮蝦沙律

青檸梳打

青咖喱軟殼蟹

香煎薄餅

燒物捨棄串燒,改叫呢客泰式燒魷魚 ($88),一客有成2隻魷魚,燒至微焦,食起上黎外香內軟,一D都唔韌,唔會好似食緊"香口膠"咁!  附設嘅醬汁稍為咸左D,食時點少少就夠!
泰式燒魷魚

呢度嘅炒菜有幾種炒法,有蒜香/飛天/清炒/馬拉盞,個人會投馬拉盞一票,呢碟馬拉盞炒椰菜苗 ($88)就因為咁出現係我地張枱度啦!  椰菜苗食起上黎無渣, 佢嘅清甜味加埋馬拉盞嘅惹味,就等於............好味!
馬拉盞炒椰菜苗

最後加埋呢碟濕炒河(鷄肉) ($88)就真係好完滿啦, 一碟份量又係好對眼,材料有鷄肉, 芥蘭, 椰菜花, 粟米芯及菇類等
濕炒河(鷄肉)

河粉係比起食開嘅為粗大D,加埋個"獻"汁濕濕地都幾好味,建議落少d 油一齊炒會仲好D!

估唔到佢食物份量咁對眼,今次有少少眼闊肚窄,水準唔錯,侍應反應又快,下次要再叫多D朋友一齊食就可以再叫多D野食啦!
青咖喱軟殼蟹
泰式燒魷魚