2022-08-06 195 瀏覽
無飯屋企就更要捐窿捐罅搵試新菜,今次就玩到上樓嘗潮州菜。有別於一般大排檔打冷,名門無滷水料但有唔少手工菜,仍然保留住傳統文化味道菜式花多眼亂,選擇困難症嘅我一於叫二人套餐,咩都唔洗諗😆.先上杏汁豬肺湯🐷本身我好怕杏霜個陣味,有時更會聞到想嘔,真心搞唔掂,但哩到嘅杏汁湯一啲都無杏霜嘅味,反而帶有一陣杏香味 / 上枱時熱㷫㷫,飲落喉嚨好滑好清甜嘅感覺..冰鎮鮑魚🐡中菜餐食過最出色嘅鮑魚 / 微凍,爽口彈牙唔會好似食緊香口膠 / 配上甜豉油wasabi更帶出鮑魚鮮甜..砵仔焗魚腸🐟吸睛指數上升,漲卜卜表面焗到少焦糖狀態 / 超級足料,比一般用上更多芫茜,重茜口味 / 口感略實帶少許過熟..豉油雞🐥成煲上份量嚇親 / 以玫瑰酒入饌帶出陣陣香味 / 老抽配以雞油上色靚、豉油略甜但不死甜 / 必定連皮食帶出啖啖肉加豉油甜香配搭..蒜蓉炒西蘭花🥦簡單但出色 /炒得爽脆而沒有過多油份..杏汁蛋白相信同杏汁豬肺湯同一湯底 - 好飲唔過甜雖然只有兩位員工但服務態度和藹,不時問我哋好無味、啲嘢食o唔ok。唔講唔知,原來店舖過兩個月已達20年,傳統嘢一定要保留🤞🏿🤤

菜式花多眼亂,選擇困難症嘅我一於叫二人套餐,咩都唔洗諗😆

.先上杏汁豬肺湯🐷
.冰鎮鮑魚🐡