2018-06-12 85 瀏覽
同屋企人係美麗華行街,我自己走左去底層書局睇書,今日竟然搵到好野,唔係指好書,指既係門口一間唔多起眼既小店<espresso alchemy>個名加埋店面裝潢,已經睇得出係一間專門做咖啡既餐廳。四個人,入到黎望下MENU 再聽下店員細心介紹之下,點佐5樣野先黎前菜係一個煙豬面肉薯仔炒蛋炒蛋好滑好濃,煙豬面肉有小小偏咸,再配埋個薯仔加小小香草,再配埋香脆既面包,口味出奇地夾再黎係個青檸辣椒牛扒沙律呢個夏天食真係無得頂,好有泰式風味﹗牛扒絕對新鮮,約五成熟牛肉相當嫩滑,配埋洋蔥沙律菜,好清新開胃,但唔好俾佢個名"辣椒"呃佐,其實我唔係好食得辣都覺得唔辣。三重海鮮寬面三重海鮮分別係青口,大蝦同埋尤魚,海鮮非常之新鮮大隻,看似簡簡單單,但用料一D都無馬虎香茅奶油汁煎魚 <-- 呢個我點其實就咁聽個名好似真係都幾博,香茅仲要配個奶油汁去煎魚,但人一世物一世咩都試下啊嘛﹗但出黎效果竟然可以咁正,先講條魚,外層剪到好香脆,但入面仲保持到好嫩滑,個汁唔知係咪就係香茅同奶油呢個奇妙組合,竟然同條魚相當夾,呢碟算係最極速清曬既一碟,講緊係連配菜都秒殺﹗最後黎個味增腌豬肩肉呢個賣相都
個名加埋店面裝潢,已經睇得出係一間專門做咖啡既餐廳。
先黎前菜係一個煙豬面肉薯仔炒蛋

煙豬面肉薯仔炒蛋

再黎係個青檸辣椒牛扒沙律
青檸辣椒牛扒沙律

香茅奶油汁煎魚 <-- 呢個我點

香茅奶油汁煎魚

最後黎個味增腌豬肩肉
味增腌豬肩
呢個賣相都真係無野好講,底層係菇類(因為我真係唔係好食菇,所以真係唔太清楚品種),面係豬肩肉,頂層浦一層火箭菜﹗店員介紹時話呢個係無用SALT 去調味,係主要靠味淋味增同埋清酒去做個調味﹗淨係望落D 豬肩肉度都流曬口水,肉層仲係粉紅色,成舊好飽滿滿佈肉汁﹗頂層係出名味道獨特既火箭菜,成個配塔真係好正,仲要真心大碟,而最勁係,我本身真係唔係好食菇,但呢碟菜,我食佐好多舊菇,因為成個配塔真係太正﹗

最後上野飲,雖然夜晚成8點,但一場黎到,我都係點佐杯咖啡 - COLD BREW
另一杯點佐既係特飲POMOEGRANATE AMBER

COLD BREW

其實我自己對咖啡真係無咩認識,主要都係返工頂眼訓,不過呢杯野真係令我對咖啡呢樣野另眼相看,唔瓜得而家越黎越多人去講呢個咖啡文化
聽店員講,呢隻咖啡係佢地自己調校,長時間去冷泡再入樽,而每段時間用既咖啡豆都會唔同,而且好易失敗﹗
黎到既係一樽冰凍既咖啡,一隻冰杯裡面有冰球,成個組合都令到咖啡保持冷度﹗味道一D都唔苦,而且好獨特。

POMOEGRANATE AMBER
主要係紅石榴+蘋果汁+BREAKFAST TEA,有小小帶酸,但味道清新,岩曬夏天飲

埋尾我地仲叫佐兩個甜品
咖啡朱古力三文治

奶。醬。多

一個係咖啡朱古力三文治,另一個係奶。醬。多
三文治都幾鬆軟,夾層係咖啡醬+朱古力醬,唔甜,岩我食
奶。醬。多就真係名符其實甜品啦,口味比出面甜,聽店員講因為煉奶係經過特別再處理,所以會更加甜,雖然我自己麻麻地甜野,不過在場女仕就相當受落

成個過程店員都好俾心機去講解每道菜,好有禮貎,而最重要係,佢地既無論飲品同食品都睇得出同埋食得出好有心機,好有質素

餐廳係美麗華商場底層書店外既一個角落,環境都相當唔錯﹗下次去睇書都一定會再黎
2018-06-10
煙豬面肉薯仔炒蛋