呢日同朋友偷得浮生半日閒,想去貼近大自然得嚟又唔想離開九龍,見打完9號風球,仲有啲秋涼嘅感覺,朋友建議去西九文化區走走搭車途中,上網搵定餐廳,見到呢間以Food、Art 同 Music 為題嘅中菜廳幾有意思,一於試試點心menu 有唔少item 嘅名都有別於一般常見嘅點心名,好多款都想試,最後order咗以下items :🔸彩虹鮮蝦餃餃皮顏色特別食落皮滑,蝦肉大粒爽彈除咗蝦蝦,仲有唔少筍粒,食落筍香滿溢,又增添爽脆口感🔸盆栽小蘿蔔連埋”泥土”一齊上枱嘅小蘿蔔夠晒”新鮮”小蘿蔔酥脆香口蘿蔔絲餡料混合咗蟹肉🦀身價升陪又好味😋原來”泥土”係Oreo餅餅嚟㗎~🔸小小楊梅紅卜卜嘅楊梅造型可愛~擺盆見心思🌹🥬楊梅內嘅餡料係蟹、蝦同帶子混合物,3款海鮮都係my cup of tea 🥰🔸 椰皇花膠灌湯餃椰皇入饌通常見於甜品呢到用原個椰皇嚟整灌湯餃幾特別個湯飲落清清哋得嚟又有陣椰皇香味😌花膠養顏🧏🏻‍♀️ 餃皮薄滑,餡料係帶子同菜菜整體調味清得嚟,但又啱啱好呢到食中式點心同中菜,估唔到個wine list相當extensive亦 impressive! 而且仲有個red、white、rosé同spark

🔸彩虹鮮蝦餃
餃皮顏色特別
食落皮滑,蝦肉大粒爽彈
除咗蝦蝦,仲有唔少筍粒,食落筍香滿溢,又增添爽脆口感

🔸盆栽小蘿蔔
連埋”泥土”一齊上枱嘅小蘿蔔夠晒”新鮮”
小蘿蔔酥脆香口
蘿蔔絲餡料混合咗蟹肉🦀身價升陪又好味😋
原來”泥土”係Oreo餅餅嚟㗎~

🔸小小楊梅
紅卜卜嘅楊梅造型可愛~
擺盆見心思🌹🥬

🔸 椰皇花膠灌湯餃
椰皇入饌通常見於甜品
呢到用原個椰皇嚟整灌湯餃幾特別
個湯飲落清清哋得嚟又有陣椰皇香味😌
花膠養顏🧏🏻‍♀️
餃皮薄滑,餡料係帶子同菜菜
整體調味清得嚟,但又啱啱好
椰皇花膠灌湯餃

呢到食中式點心同中菜,估唔到個wine list相當extensive亦 impressive! 而且仲有個red、white、rosé同sparkling 嘅兩個半鐘free flow promotion添~
雖然我同朋友都唔好酒,不過都order 咗兩杯Prosecco 嚟伴一伴啲點心同窗外嘅靚景🫶🏻 Cheers 🥂
Prosecco

呢度嘅點心造型可愛,色彩繽紛,視覺上攞足分💯
而且改名都好用心添~
除咗賣相,味道亦有水準 👍🏻

除咗美食,仲有180°維港美景,喺到用膳有種心曠神怡嘅感覺
呢日嚟西九文化區走走真係明智之選😎