2017-04-13 3610 瀏覽
來到the captain's house 食傳統美國菜,美國南部風味海鮮菜式配合新㯋的做法,香港較少接觸,所以book位前都十分期待。我地先點左兩杯酒精飲品,前者較為清新,飲品內有荔枝佢點綴,鮮甜可口。後者果香,比較濃烈既酒味,岩哂我。見到食評個個都讚呢道既生蠔,我呢個生蠔迷當然不會放過。今日餐廳推薦四款蠔,我由於想每一款都試吓,所以就叫咗個各一。Pacific Rock 鮮味濃,是我最喜歡的一種。Majestic 肉質肥美,口感有層次,海水味較濃。KYS 比較creamy ,為美國品種。 gillardeau,海水味重,肉質亦都鮮嫩,檸檬汁紅醋佢小小點綴的調味。未上主菜之前,點了2款食物creole seafood gumbo$85 ,內有海鮮再加秋葵等等的蔬菜,之前在YouTube度睇一位YouTuber教學嘅時候已經好想食,呢度完全滿足左我其中一個食嘢嘅心願。Louisiana crab cake $78 蟹肉餅每一口都是蟹肉放進嘴巴是一種頂級享受,沙律醬的調味和上面的小豆苗令層次感昇華,由於鐵板有少許熱力,令到外皮更加有口感。主菜我哋當然要左招牌菜式「熱船長海鮮拼盤」$398
Seafood  gumbo
未上主菜之前,點了2款食物
Crab  cake
Crabcake

主菜我哋當然要左招牌菜式「熱船長海鮮拼盤」$398 。在自選海鮮上,我地兩人選了3款海鮮,長腳蟹,小龍蝦,東風螺。另外有自醬汁。我地想試一試辣的,所以選了風味龍蝦油。而烹調方法就是把醬汁和經香料烹調後的海鮮放到海鮮袋內
熱船長海鮮拼盤,長腳蟹,小龍蝦,東風螺
店員會搖晃袋內令所有配料混合。大圓包內的所有海鮮都沾上風味龍蝦油後,店員就在我們面前打開,香氣隨之而出。海鮮帶點辛辣,有黑椒濃濃有滋味。
長腳蟹,小龍蝦,東風螺份量足夠,還有薯仔同粟米作配料。
Cream brûlée
最後因為朋友想食甜品,我有選擇困難症嘅我哋我好多款都想食,店員放低餐牌俾我哋慢慢揀,我不過最後都係啲簡單嘅cream brulee $58 作今晚終結。
美國新奧爾良風格配合以海風的裝潢,店員嘅服務態度,都是抵讚的,見到對面一台台嘅顧客生日,成班店員四五個人一齊唱生日歌比佢聽,生日揀呢度就very nice 整餐晚飯都輕鬆自在,又有非常融洽嘅氣氛。
Seafood  gumbo
Crab  cake