2017-09-20 111 瀏覽
大學站唔多野食 今日難得得閒 就同roommate去左隔兩個站嘅太和 發掘下有咩好食 行行下見到地下有個標誌 咦原來係一間拉麵鋪頭用燈照射落地下嘅招牌 入邊幾光猛 就呢間啦.鋪頭嘅拉麵選擇有五款 麵條嘅軟硬度 湯嘅濃度 同埋落唔落各式配料 例如蔥荀蒜蓉香味油 都係客人嘅選擇 .我同roommate不約而同都揀咗北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹拉麵 係期間限定嚟架 我揀咗比較硬嘅麵同埋濃湯底麵條嘅口感好有嚼勁 軟硬度剛好 湯底好濃郁掛曬係麵條上面 好有奶香 唔會過鹹 撈埋黑松露又添另一種味道餸方面 豬肉有兩種分別係五花腩同埋黑毛豬上肩 肥瘦比例恰當 切成薄片入口即溶 筍同埋雲耳爽脆 雞蛋呈流心 松葉蟹絲同埋蟹子係成碗拉麵嘅點綴同特色.除左拉麵 我地每人叫咗一款梳打 有招財貓同埋達摩人像係上面架 好趣怪 前者比較甜 後者有檸檬味比較清 係波子汽水嘅味道.從未聽過呢間拉麵店嘅名 估唔到又幾好食喎 尤其係湯底同埋豚肉 可以再encore

北海道3.6牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵

招財貓梳打/達摩梳打