2020-10-10 291 瀏覽
大角咀近排新開左好幾間餐廳,趁呢間黃金餐廳未開始有長龍時約埋朋友去試下~餐廳店面都幾大,室內裝修得好colorful亦有啲韓風的感覺。黃金店當然唔少得文宣裝飾。牆上有好多幅好靚的畫作港式西餐廳的特色就係咩國家的菜式都有有pasta, pizzia啲大路野外,仲有西班牙海鮮飯,德國豬手,西班牙乳豬等等😂蒜香辣椒炒活蜆蜆肉唔算好大粒,但粒粒都好有鮮味同彈牙,食得出係新鮮材料只係調味有啲唔均勻,有時食到粒幾鹹下,有啲又唔太夠味。西班牙海鮮炒飯呢個飯好好味,正唔正宗我就唔太識分,但覺得拍得住一啲主打西班牙菜的餐廳,仲要價錢比較平覺得好食主要因為佢個飯好有海鮮味,而且海鮮料都幾多。蜆同青口都鮮甜彈牙,大蝦啲肉都算實淨,但八爪魚就韌左啲啲。幾鍾意加左啲炸羽衣甘藍,食落有啲似紫菜的感覺,增加左就個飯的層次香脆德國咸豬手好大一隻豬手,四個人share都無問題~豬皮好香脆且唔油膩,內裡的肉好tender同juicy,而且調味剛剛好,唔會太咸,可以加埋honey mustered同埋自家調製的醬汁(好似gravy sauce加左藍莓醬咁,咸咸甜甜的)一齊食就更好味👍蘋果雜莓奶油酥皮撻其實呢個唔應該叫酥皮撻

港式西餐廳的特色就係咩國家的菜式都有

蒜香辣椒炒蜆

蒜香辣椒炒活蜆
蜆肉唔算好大粒,但粒粒都好有鮮味同彈牙,食得出係新鮮材料
只係調味有啲唔均勻,有時食到粒幾鹹下,有啲又唔太夠味。

蘋果雜莓奶油酥皮撻
其實呢個唔應該叫酥皮撻而係餅皮撻😅撻邊都焗得幾香脆,亦帶啲啲牛油香。蘋果雜莓餡食落酸酸甜甜幾fresh。可能食慣蘋果批係會配球雪糕,所以總係覺得少左啲野咁😂

佢地個craft beer menu有好多款,但原來唔係全部都有貨,所以揀前最好問下店員今日有邊幾款。

麥子白蘭花
香濃的麥味中帶有白蘭花清香的氣味,飲落一好清甜,一啲都唔苦,非常易入口,呢款好啱女仔飲

蝶豆花士多啤梨牛奶

蝶豆花士多啤梨牛奶
個樣好靚好夢幻,打卡最啱用,可惜飲落無咩士多啤梨味,啲冰溶左後就更淡🙈
蒜香辣椒炒蜆