2023-02-15 635 瀏覽
今日又黎食呢間金子半之助,最近呢間天婦羅飯都大熱,愈來愈多分店了. 今晚跟爸爸第一次來荃灣廣場呢間分店, 餐廳位於荃灣廣場B1層, 一落電梯已經睇到間餐廳了. 餐廳位置很便利,而已室內又多座位又光猛, 比人很舒服的感覺.最近做緊的期間限定是松葉蟹天丼, 呢款既天婦羅當然少不了主角松葉蟹, 仲有海老,小柱魷餅等等, 十分吸引.  但是次我們沒點這款, 因為之前已試了, 而且想食返d 經典款既丼飯~今日點了兩款, 一款為江戶前天丼, 另一款為迷你丼及稻庭烏冬.呢間餐廳既天婦羅咁好味是因為用上了古麻油, 是日本特製的高級麻油, 古法製成, 芳香撲鼻.  仲有丼飯內的醬汁都十分好味, 令每啖飯同天婦羅都又香又好味.先說一說呢款江戶前天丼, 入面有我們都大愛既穴子, 又長又厚切既天婦羅穴子真的令人覺得又脆又滋味.  外層金黃香脆, 中間穴子啖啖肉.  除了穴子, 海老都超好味, 呢個丼入面有好多唔同款既天婦羅, 又香又脆.  仲有小柱魷魚天婦羅餅, 溫泉蛋, 海苔等等...全都十分滋味.另一款是迷你丼及稻庭烏冬, 我都十分喜歡點這個, 因為又可以食到天婦羅丼飯, 又可以食到幼滑的烏冬.  點了溫

江戶前天丼

溫烏冬配料盒

稻庭烏冬
另一款是迷你丼及稻庭烏冬, 我都十分喜歡點這個, 因為又可以食到天婦羅丼飯, 又可以食到幼滑的烏冬.  點了溫的烏冬, 仲會有個配料盒子, 可以為溫烏冬加上溫泉蛋, 木魚碎, 海苔等等的配料, 令整個湯底層次增加同味道更香.
迷你丼都絕不馬虎, 入面的天婦羅都不少, 有海老, 海苔, 半熟蛋, 菌類, 南瓜 等等..十分之好味.~
呢一個配搭真係好豐富, 丼飯跟烏冬都試到, 而且味道一流.
赤金鯛

由於呢間既天婦羅真的太滋味, 跟釣爸爸都忍不住...多點了一人一件的赤金鯛. 赤金鯛啖啖肉好好味
這一間餐廳的用心製作, 十分之美味, 真係會食上癮, 所以定期都必定要來食返餐美味的丼飯.
迷你天丼
2023-02-13