2023-02-15 144 瀏覽
今次首先先講重點我終於搵到全港最好食嘅Tiramisu!!😋機緣巧合之下認識到餐廳老闆Mr Paolo Monti, 意大利人開意大利餐廳, 唔使講梗係第一個報到啦😂 呢間餐廳開咗一年左右 環境裝修非常闊落, 部份景觀可以睇到海景, 亦有戶外位置 夠晒開揚食物方面,當然佢哋係主打意大利料理, 由頭盤, 主菜(例如意粉,pizza, 海鮮) 以至酒類, 甜品等, 通通正宗意大利手藝 食材方面亦由意大利新鮮運到,甚至廚師員工侍應等亦都係意大利人, 唔講仲以為自己去咗一趟意大利😅講到食物,今次頭盤點咗Octopus bites, 輕輕沾上麵粉炸過 外脆內軟 非常新鮮主菜就叫咗一客carbonara和一客pinsa tartufata, 前者可以做到有creamy egg yolk但唔覺膩, 後者一放上枱已聞到香噴噴嘅黑松露香氣, 令人食慾大增食到最後雖然好飽,但係甜品真係唔可以放過🤯幾經掙扎之後, 最後都係點返Tiramisu; 我好喜歡正宗意大利式嘅Tiramisu, 濕淋嘅口感入面加咗rum 酒喺手指餅內, 然後上面撒上朱古力碎增加層次, 為一餐豐富澎湃嘅午餐畫上完美句號
今次首先先講重點
我終於搵到全港最好食嘅Tiramisu!!😋
Cloudy  Bay  Sauvignon  Blanc
Polpoctopus  deep  fried
Spaghetti  Alla  Real  Carbonara
Pinsa  Tartufata
Tiramisu