餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-03-21 58 瀏覽
班蘭葉印尼美食 #銅鑼灣❗️罕見正宗印尼餐廳❗️成日行過銅鑼灣天橋底都見到呢間印尼餐廳🇮🇩見有唔少印度人都喺度買嘢食,而且侍應都係印度人,感覺好正宗🤩今次終於有機會試,果然冇錯,價錢唔算太貴,味道好而且份量夠大😚!有好多唔同嘅食品選擇!印度菜嘅特色都主要係一堆充滿醬汁嘅肉配上香料飯🥘加上串燒🍢糕點🍮等等。呢度啲飯主要有四款,有最普通嘅白飯🍚另外可以加$15轉黃姜飯💛班蘭飯💚或者椰漿飯🤍。燒半隻鴨飯🦆$78轉班蘭飯💚$15聽店員推介嗌左呢一個鴨飯,成隻鴨脾夠晒juicy😋雖然表面並唔脆,但都幾香,而且唔會鞋👍🏻配埋佢哋特製嘅豉油香蒜醬,味道夠晒香濃!另外轉咗班蘭飯💚鮮綠色夠晒吸睛,而且都食到淡淡的班蘭香氣,幾清新,絕對唔係得個顏色,都幾特別💕。味道: 4.1/5性價比:4.2/5印尼四大天王飯🍛$78轉椰漿飯🤍$15四大天王包括巴東牛肉🐮雞🐔蕃茄沙甸魚🐟同埋雜菜🥬可以一次過滿足四個願望!巴東牛肉煮得非常之腍,配上類似沙嗲嘅醬汁,夠晒香濃,送飯一流🤤!雞肉有啲似海南雞,而且仲要係雞髀嘅部位,非常之滑💕!沙甸魚配蕃茄都非常之夾,酸酸辣辣同樣啱晒送飯✔️。唯獨最後嘅雜菜就有啲淡而無味🤭只係白恰。不過
班蘭葉印尼美食 #銅鑼灣
❗️罕見正宗印尼餐廳❗️

燒半隻鴨飯🦆$78轉班蘭飯💚$15
味道: 4.1/5

印尼四大天王飯🍛$78轉椰漿飯🤍$15
雞肉有啲似海南雞,而且仲要係雞髀嘅部位,非常之滑💕!
沙甸魚配蕃茄都非常之夾,酸酸辣辣同樣啱晒送飯✔️。
唯獨最後嘅雜菜就有啲淡而無味🤭只係白恰。不過上網見到人哋好似係有花生醬,可能咁啱唔記得俾我哋。不過其他肉類都夠好味!
椰漿飯仲要有好多料🤩包含着魚乾、辣椒仔、薑,椰漿味道雖然唔算超重,但略帶甜味都唔錯,同埋啲肉類嘅醬汁一齊食就一流😋
另外無論係斑斕飯定係椰漿飯份量都係超大,一個飯一定夠晒男仔食,夠抵食!
味道: 4/5

羊肉沙嗲三串🐏$58
望落去烤到幾乾身,點知食落去都好林仲要有肉汁🥰!就算唔配豉油就咁食都夠香。
味道: 4/5
性價比:4/5

牛油果沙冰🥑$48
大杯到嚇親我,超級足料!入口好順滑,唔會有冰粒嘅感覺,亦唔會太凍。仲配埋少許朱古力醬,簡直一道甜品咁!
味道: 4.2/5
性價比:4.1/5

最後我哋臨走仲喺門口買咗少少糕點🍰我成日經過呢啲泰國印尼餐廳都會想試佢哋啲糕點,但好多時候買完發現冇乜味,冇諗過呢一間居然咁好食!

紫薯千層糕 🍠$7
出乎意料地真係食到有紫薯嘅香氣🍠成日覺得紫薯嘅甜品都係得個樣,始終冇番薯咁甜,有時仲會有啲假。但呢一個紫薯真係滲出淡淡天然嘅紫薯香甜,而且仲夾雜着椰汁嘅香,口感煙韌,值得一試🤤!
味道: 4.2/5

六白雙層糕🍰$7
呢個更有驚喜❗️綠色係椰汁糕,白色就係椰漿糯米飯,兩者加埋一齊真係好正🤤無論係味道定口感都好豐富!尤其是綠色嗰層令我聯想起泰國綠色三角形嗰隻椰子糖,配埋底下層有啲咬口嘅糯米飯,絕對係一流嘅糕點,$7真係好抵食。
味道: 4.5/5
性價比:4.5/5

整體來講呢間印尼菜的確好啱我口味,價錢亦唔算太貴,分量夠晒大,男人都會飽,真心唔錯💕!

燒半隻鴨飯轉班蘭飯
羊肉串燒