2021-06-02 2059 瀏覽
在香港生活幾十年,自問也是個喜愛食 Buffet 的為食貓,就是從來未去過文華東方食自助餐。今次終於趁酒店做 Staycation 的 promotion 嚟試下!酒店自助餐的食物種類與其他同級酒店的差不多,凍海鮮(有生蠔,龍蝦,鮑魚,長腳蟹,翡翠螺,蝦)、刺身、壽司、各式火腿及凍肉、燒牛肉、豬排、各式熱食、中式粉麵檔、甜品,琳琅滿目,色彩繽紛,應有盡有。不過取食物的位置不是很大,可能因為座位不多。也因為如此,自助餐食得好舒服,不用同人迫,同人爭。值得一提的是這裡的生蠔不用自己排隊攞,而係有侍應送到餐檯上,唔夠可以請他們再取,無限供應。不過今次覺得生蠔較細隻,而且無味,可能是用水沖洗過度。所以只食左幾隻。至於較為有特色的。。。個人覺得係海南雞飯檔、芝士蛋糕、Tiramisu 。如果我要再光顧,一定係為左呢3樣嘢再嚟。

酒店自助餐的食物種類與其他同級酒店的差不多,凍海鮮(有生蠔,龍蝦,鮑魚,長腳蟹,翡翠螺,蝦)、刺身壽司、各式火腿及凍肉、燒牛肉、豬排、各式熱食、中式粉麵檔、甜品,琳琅滿目,色彩繽紛,應有盡有。

凍海鮮
海南雞飯