2021-02-22 522 瀏覽
最近迷上芋頭鮮奶,試過好多間台式飲品店,質素參差。明顯嘅分別在於芋頭品質,鮮奶:芋蓉比例配搭,珍珠/芋圓嘅軟硬度。今次又路過葵廣,就嚟試吓以主打珍珠嘅珍煮丹。十份芋芋鮮奶 半糖芋蓉芋頭味濃郁,芋蓉入面有粗粒芋頭,增添口感。芋蓉比例佔整杯份量 1/6 左右,份量少,即使芋頭味濃郁,仍然撐唔起整杯嘅味道,如果增加芋蓉份量會更好,味道更濃。鮮奶味淡,冇乜奶味,而家份量太多,沖淡芋頭味道,整杯味道偏淡。主打嘅「丹」,真心覺得硬,凍冰冰,實噹噹,仲要佔咗 1/4 杯,飲完好傷胃。😅 搞到我對珍珠奶茶有少少陰影,短期內決定唔加珍珠。😅 希望下次再去會有改善啦!最後一提,店內姐姐服務態度一流,每杯飲品都對客人有温馨提示。

十份芋芋鮮奶
半糖

芋蓉芋頭味濃郁,芋蓉入面有粗粒芋頭,增添口感。