2022-11-01 512 瀏覽
早排去開葵芳廣場掃街,✨食完嘢就買咗一杯芋頭鮮奶試吓,🫶🏻味道都唔錯,雖然唔係超級好味但係都叫做不過不失。.十份芋芋鮮奶 $36 👅7/10依家係出邊求其叫一杯台式手搖飲品大多數都係呢個價錢,🐷所以我覺得呢個價錢有咁多料係可以接受。甜度方便我哋叫咗少甜,所以飲落去唔會覺得好。芋頭鮮奶入邊除咗有芋泥之外仲有細細粒嘅芋圓,口感比較軟糯,加埋芋泥一齊飲口感同味道都幾好。😂不過成杯野都係澱粉質,飲咗幾啖其實真係好飽肚,建議各位可以同人哋一齊share!
十份芋芋鮮奶 $36 👅7/10
外賣自取
🚦珍煮丹(葵芳)想飲超級耐!!!終於忍唔住買咗🔥定價偏高嘅台式手搖飲品店😳但可以話一份錢一份貨😍飲完大滿足🍠十份芋芋鮮奶(微冰、三分甜)🍠$369/10【好重手】拎上手就知佢有料🥺芋圓嘅味道都幾重🫶好驚喜!雖然冇珍珠咁彈牙,但個質感係好煙韌😚煙韌控滿意,芋泥控都會大滿足🥳芋泥份量適中,芋頭味好出😛質感就有好少量嘅碎顆粒🤏一句總結:呢杯飲品好抵!!!🫖奇萊烏龍鮮奶茶(少冰、五分甜)🫖$287.5/10【普通】第一下以為冇茶味😳但撈勻翻烏龍茶味就出翻嚟☕️咁就好飲翻哂😚不過烏龍茶味未算好香鮮奶嘅味道都冇芋芋鮮奶嘅咁出🥛整體都好唔錯👍但就偏高嘅定價買健康無辦法🤣鮮奶貴過奶精🍼整體8.5/101️⃣CP值高,雖然定價係稍稍高過其他台式手搖店,但完全係性價比之選💰真材實料,而且份量好多,應該夠女仔嘅半餐🤰2️⃣依家六點後有9折同埋學生證可以減$3!記住帶學生證(唔好學我🥲)3️⃣本身諗住去荃灣路德圍分店,但原來最近結咗業😢所以即刻唔忍手喺葵廣嗰度買咗,驚之後冇得買🥸而家上水同埋銅鑼灣都有分店😉4️⃣葵廣好多人,珍煮丹嘅門面都一樣,所以可能要側邊等一陣同飲🥤💌如果鍾意我嘅分享就follow我啦💌
🚦珍煮丹(葵芳)
想飲超級耐!!!終於忍唔住買咗🔥
定價偏高嘅台式手搖飲品店😳
但可以話一份錢一份貨😍飲完大滿足

🍠十份芋芋鮮奶(微冰、三分甜)🍠$36
9/10
【好重手】
拎上手就知佢有料🥺
芋圓嘅味道都幾重🫶好驚喜!
雖然冇珍珠咁彈牙,但個質感係好煙韌😚
煙韌控滿意,芋泥控都會大滿足🥳
芋泥份量適中,芋頭味好出😛
質感就有好少量嘅碎顆粒🤏
一句總結:呢杯飲品好抵!!!

🫖奇萊烏龍鮮奶茶(少冰、五分甜)🫖$28

整體8.5/10

💌如果鍾意我嘅分享就follow我啦💌
2022-04-15
奇萊烏龍鮮奶茶
香港開始踏入夏天,開始係路邊行兩部路都熱到出曬汗呢個時候最適合歎番杯台式飲品!珍煮丹一向都大受朋友好評,今日經過葵廣又唔知飲乜就試下佢啦!首先揀左一份 十份芋芋鮮奶,揀左微糖同埋微冰!我算喺一個鐘意食甜野既人,但係都覺得甜度啱啱好,另外佢除左有芋圓之外仲有芋泥!呢個配搭十分驚喜,飲落去加重左個口感,而且令到芋圓更加有味道!而芋圓我覺得都好好味對於呢個配搭十分歡喜,而且配料好多,如果你想飲呢款既話我會建議你唔好飲得太快,唔係既話淨低好多芋泥係度如果就咁食口感上就會比較"鞋". 配合鮮奶入口會滑好多!珍煮丹缺點就係價錢上偏貴,但係一分錢一分貨,偶然吃好D,都係唔錯既選擇!
首先揀左一份 十份芋芋鮮奶,揀左微糖同埋微冰!

而芋圓我覺得都好好味
如果就咁食口感上就會比較"鞋". 配合鮮奶入口會滑好多!

2022-03-17
2022-02-19 676 瀏覽
♡︎ 紫薯莓莓 $42紫薯莓莓既顏色呈粉紅同粉紫色 令成杯既賣相好靚😍 香甜既草莓配上紫薯蓉 絕對係簡單但好夾既組合🤩 而且面頭既芝士奶蓋提升咗層次感 由外表到內涵都充滿住愛 啱哂情人節sweet住咁飲💜 (日日都係情人節😎)Pink and Purple colours from the purple sweet potato and Strawberry Milk with Milk Foam was good looking💖 Simple yet complete, the fruity strawberry🍓 mixed well with the sweet potato🍠 with a hints of smoothness from the milk foam, super sweet and suitable for the Valentine’s Day💕評分: 9/10🌟♡︎ 地瓜芋圓蜂蜜鮮奶 $38咬住煙韌既芋圓配上香滑既地瓜蓉同蜂蜜鮮奶絕對係邪惡既組合😆 但又唔會好膩😌 甜度比想像中低 唔會死甜 加上芋圓有慷慨既份量(差不多半杯) 值得一試💫Chewing the
♡︎ 紫薯莓莓 $42
評分: 9/10🌟

♡︎ 地瓜芋圓蜂蜜鮮奶 $38
Chewing the taro balls with the extra hints from sweet potato & honey milk🍯 was devilish but not heavy yet😈 The sweetness level was just right, and I was keen on their generous portion of taro balls🥰 Worth a try✨
評分:8.5/10🌟
————————————————————————————
珍煮丹 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓302B號舖
紫薯莓莓
紫薯莓莓
2022-01-14 363 瀏覽
荃灣良心店💛平時大家應該飲得多佢嘅黑糖珍珠鮮奶其實可以得閒試吓佢嘅季節限定系列今次做嘅地瓜紫薯同埋芝麻系列 都幾特別👍🏽•🧋地瓜芋圓蜂蜜鮮奶(甜度固定) $38 📊6.5/10小地瓜圓係似KOI嘅 都係有咬口 中間有少少地瓜粒估唔到地瓜同鮮奶又幾夾 成杯keep住都飲到地瓜蓉 jeng奶味都幾香濃 唯獨係我覺得蜂蜜可以落少dd 就可以冇今甜整體來講好飲!🧋芝麻茉香圓圓(少糖少冰) $35 📊6/10佢嘅圓圓都係有啲似KOI嘅珍珠 偏向透明色嘅但係煮得唔夠淋 偏硬 依樣可能要改善下面頭嘅芝麻奶蓋令到成杯都充滿芝麻味而奶味當中仲有少少茉莉茶味飲到底嘅時候仲有啲食緊芝麻糊嘅feel😂都唔錯 可以叫嚟試吓
荃灣良心店💛

而奶味當中仲有少少茉莉茶味
飲到底嘅時候仲有啲食緊芝麻糊嘅feel😂
都唔錯 可以叫嚟試吓
2021-12-02 293 瀏覽
珍煮丹推出的楊枝甘露勁好飲,足料有齊芒果、柚子、西米!飲前搖勻,味道香濃,有濃濃芒果味!唔使去甜品店都食到楊枝甘露👏🏻👏🏻 唯不能揀甜度和少冰,明白甜度改左會影響味道,而杯楊枝甘露本身都已經少冰,已係好貼心👍🏻
2021-09-26 374 瀏覽
過咗中秋節都咁炎熱🥵,見到「珍煮丹」主打特飲咁靚,忍唔住買返杯優待自己🧊,係葵廣掃街點可以無飲品呢~————————————————👅紫芋仙子($36)👍🏻 聽個名咁仙氣,原來由紫薯、芋泥同仙草組合而成🍠,仲加入優質非基因改造大豆嘅百福高鈣香滑豆漿👍🏻滿滿芋頭香同紫薯甜,豆味香濃,啖啖都飲到紫薯粒、芋頭粒同自家製仙草凍🈵!身為芋頭控都覺得好夠芋香,大推!👅 楊枝甘露($40)👍🏻 港式糖水的代表點少得楊枝甘露,精選鮮芒、紅西柚,配上優質西米🥭,酸甜芒果汁飲到粒粒果肉,冰涼透心好消暑!———————————————— 🚩總結:好期待下一次嘅新飲品🥤———————————————— 🌟注意:鋪面係3樓小食街Joillibee附近

————————————————
👅紫芋仙子($36)
紫芋仙子

👅 楊枝甘露($40)
楊枝甘露

🚩總結:好期待下一次嘅新飲品🥤
🌟注意:鋪面係3樓小食街Joillibee附近

紫芋仙子
楊枝甘露
2021-08-16 297 瀏覽
飲過幾次,十份芋芋鮮奶,奧利珍,蓋世一知春和宇治抹茶紅豆~十份芋芋鮮奶:芋頭超多.飲完有D飽肚.飲哂D水都仲有好多芋頭剩~鮮奶+芋頭相信都係絕配啦..冇得事既組合.奧利珍: 珍珠+OREO餅乾,仲有好似係朱古力咁.珍珠好好咬口,OREO呢D經典野都係唔會輸嫁啦~所以真係又係GOOD~蓋世一知春:好多芝士夾埋D茶飲好夾~杯蓋仲要好細心,可以轉去另一邊咁飲.鍾意芝士奶蓋個類應該都好滿意嫁啦!宇治抹茶紅豆:抹茶帶點苦,初初覺麻麻,但飲多幾口就覺得好正~配埋紅豆..邊有得輸嫁大佬??如果問我首選係咩?應該都係十份芋芋鮮奶,之後奧利珍.之後都咁上下了.服務好,環境多人,排既時間就快既~味道超級好!最近仲要做緊8月生日優惠買一送一,很好的優惠!

飲過幾次,

十份芋芋鮮奶,奧利珍,蓋世一知春和宇治抹茶紅豆~

服務好,環境多人,排既時間就快既~
味道超級好!

最近仲要做緊8月生日優惠
買一送一,很好的優惠!
2021-08-03 252 瀏覽
今日去葵廣行街,行行下覺得口干,就即刻去珍煮丹試下先今次第1次飲,揀左伯爵鮮奶茶,加仙草,去冰,走甜。老實講有d 失望,茶底唔夠香同濃,而且鮮草好甜好甜,搞到成杯茶都好甜,飲完仲渴左😪
今日去葵廣行街,行行下覺得口干,就即刻去珍煮丹試下先

今次第1次飲,揀左伯爵鮮奶茶,加仙草,去冰,走甜。

外賣自取
2021-05-29 491 瀏覽
台灣既珍煮丹😍備佢地既oreo飲品吸引左,見到上面舖滿oreo,飲品size啱啱好,而且珍珠好有咬口,最上層仲有奶蓋添啊😆 呢杯既甜度同冰度都係固定左既,大家留意反啦!覺得呢間既飲品係掃街必點啊!好符合小編口味之餘,平時冇乜人排隊,好快就有得拎,吾洗等。而且係佢地舖頭既top 3❗
奧利珍
奧利珍
2021-04-05 481 瀏覽
來自台灣的珍煮丹,在香港開設的分店不多,一直有聞其名,但家附近及公司附近都不見其蹤影而久久未試!今次剛好要去葵青劇院睇show而來到葵涌廣場,終於可以一試!難得一試,就自然選TOP 1的黑糖珍珠厚鮮奶!選了少冰,微暖的黑糖好快就將冰融化了,然而味道卻沒變淡!黑糖的味道不會太甜,鮮奶醇香柔和,黑糖與奶的味道調配得恰好!珍珠的size不會太細粒,煙韌又有咬口,份量亦好多啊!!飲完一杯都好飽~~~飲用黑糖珍珠厚鮮奶的風潮或已過,在熙來攘往的葵廣買飲品竟然不用排隊,不消5分鐘,飲品就到手了!!

黑糖珍珠厚鮮奶

2021-03-13
3 分鐘 (外賣自取)
黑糖珍珠厚鮮奶
2021-02-22 521 瀏覽
最近迷上芋頭鮮奶,試過好多間台式飲品店,質素參差。明顯嘅分別在於芋頭品質,鮮奶:芋蓉比例配搭,珍珠/芋圓嘅軟硬度。今次又路過葵廣,就嚟試吓以主打珍珠嘅珍煮丹。十份芋芋鮮奶 半糖芋蓉芋頭味濃郁,芋蓉入面有粗粒芋頭,增添口感。芋蓉比例佔整杯份量 1/6 左右,份量少,即使芋頭味濃郁,仍然撐唔起整杯嘅味道,如果增加芋蓉份量會更好,味道更濃。鮮奶味淡,冇乜奶味,而家份量太多,沖淡芋頭味道,整杯味道偏淡。主打嘅「丹」,真心覺得硬,凍冰冰,實噹噹,仲要佔咗 1/4 杯,飲完好傷胃。😅 搞到我對珍珠奶茶有少少陰影,短期內決定唔加珍珠。😅 希望下次再去會有改善啦!最後一提,店內姐姐服務態度一流,每杯飲品都對客人有温馨提示。

半糖

芋蓉芋頭味濃郁,芋蓉入面有粗粒芋頭,增添口感。

6點後無得堂食咁食乜好?唯有去葵廣掃街🤷🏻‍♀️,食完串生腸之後就買珍煮丹解渴,都等咗8分鐘左右先到手🧋#芝麻茉香圓圓 $38 7/10————————————睇圖覺得幾靚,出到嚟係有少少出入,不過唔緊要啦反正都係搖勻先飲😌。先講佢嘅「圓圓」,其實我覺得似珍珠外型嘅芋圓,細細粒極之煙韌♥️不過芝麻味就真係飲唔出(你見杯嘢面頭芝麻層咁少就知),反而茉莉花茶香就有少少滲出嚟🙈味道就真係好一般唔係特別驚艷,同時覺得呢個價錢只得M size實在太貴~☹️ ————————————

#芝麻茉香圓圓 $38 7/10
————————————

————————————
2020-11-19 427 瀏覽
經過葵涌廣場買兩杯嘢飲,買咗奧利珍同芝麻米香囡囡,之前飲過奧利珍幾好飲,所以今次都買返唔算話好甜,而芝麻米香擂擂就第一次飲,有少少杰身,芝麻味ok,但上面加咗一啲爆米花鹹鹹地,我就一般啦,不過唔算話難飲都好飲嘅,你當佢好似芝麻燕麥奶咁樣飲囉,但其他外表好緊要,望落去真係幾靚,其實都要睇整個個有無心機,但當然公司都會有要求,不過影張相都覺得值,杯野係幾靚!而家少左飲呢d台式飲品,始終甜野耐唔耐飲先最好飲。
2020-11-08 280 瀏覽
揀左Top 1既黑糖珍珠厚鮮奶,少冰七成糖,$34。等5分鐘有得飲,店員提醒要搖勻杯鮮奶先享用。飲一啖,夠凍,冰係碎既冰唔錯。再飲,嗯~好滑好濃厚既奶味,再吸一口珍珠,口感軟硬恰好,有咬口又唔會太韌,珍珠係黑糖甜甜的亦剛好。綜合來說,好好飲!之前係荃灣分店飲黑糖芋芋鮮奶一試難忘,個次排曬長龍,好多人幫襯大受歡迎,等左好耐,差唔多20幾分鐘.......今次係葵廣質素有保持到,而且唔洗等太耐。同樣係好滿足。珍煮丹不會讓人失望~~真係好正,期待下次飲十份芋芋鮮奶~
店員提醒要搖勻杯鮮奶先享用。

飲一啖,夠凍,冰係碎既冰
唔錯。再飲,
嗯~好滑好濃厚既奶味,
再吸一口珍珠,口感軟硬恰好,有咬口又唔會太韌
,珍珠係黑糖甜甜的亦剛好
。綜合來說,好好飲!
之前係荃灣分店飲黑糖芋芋鮮奶一試難忘,個次排曬長龍,
今次係葵廣質素有保持到,而且唔洗等太耐。同樣係好滿足。
珍煮丹不會讓人失望~~
真係好正,期待下次飲十份芋芋鮮奶
~
2020-11-08
5 分鐘 (外賣自取)