香港可以食burger嘅地方有好多,有連鎖店,亦有大量嘅小店。今次就試下灣仔呢一間以家庭式經營嘅burger小店。地點:位於灣仔交通最繁忙街道之一嘅軒尼詩道,所以無論坐巴士定電車都好方便,反而坐地鐵就要行一段路。環境:限聚令下坐位少左,係門口都已經有五六個人排緊隊。不過比起之前晚市嘅人龍,已經算少左人好多排架喇。入到去其實店舖size都唔算細,有bar枱亦有普通餐枱,限聚令下坐少左客,又有膠板做間隔,感覺十分寬闊又安心。半開放式廚房,可以睇到同聞到burger嘅香味,令我都好期待我嘅burger 食物質素:難得尼到呢間都算出名嘅本土小店,係排隊個陣都做左少少research。肉係一個burger嘅靈魂之一,呢間小店用嘅手打牛肉,有US prime認證架。另外個包(burger另一個靈魂)同埋薯條原來係triple O同一個供應商,呢個配搭,咁嘅誠意,burger相信一定有返啲水準而佢嘅menu有散叫burger小食, 亦可以叫套餐。芝心牛肉漢堡配趣樂雞 (套餐$82)上枱貌相都幾靚仔,見到牛肉個層芝士醬,内心已經好期待咬開嘅芝心唔鐘意食酸青瓜嘅我,係影完相之後就開始搵下酸青瓜想挑走佢。

地點:

環境:

食物質素:
而佢嘅menu有散叫burger小食, 亦可以叫套餐。

芝心牛肉漢堡配趣樂雞 (套餐$82)
唔鐘意食酸青瓜嘅我,係影完相之後就開始搵下酸青瓜想挑走佢。呢個burger竟然係無酸青瓜呀!!!!
你可以話咁樣係唔夠傳統,但唔鐘意食酸青瓜嘅人終於可以大啖大啖去食個burger!
佢用左沙律菜加沙律醬汁去代替酸青瓜,酸酸地又少少甜,好refreshing! 個牛肉好有咬口,唔係淋pat pat,應該因為係手打牛肉嘅關係,芝士醬同咬口嘅芝心兩種芝士兩種texture係口腔爆發,好滿足。

趣樂雞就係麥樂雞嘅朋友,精粹係佢嘅醬,酸酸甜甜但又唔係麥記個隻酸甜醬,我只係知道佢用尼點雞同薯條都好正。

芝心牛肉漢堡配趣樂雞連飲品餐
芝心牛肉漢堡

另一個-芝士澳洲和牛漢堡配薯條 (套餐$108)
和牛漢堡睇落去就比較plain,唔似芝心牛肉漢堡有咁多芝士醬。一食落去,牛味超濃,肉質juicy,又唔會overcook。的確唔需要額外嘅醬,否則只會浪費左塊和牛,就咁清清地已經好正

芝士澳洲和牛漢堡配薯條連飲品餐
澳洲和牛漢堡

服務:
家庭式經營尼講,佢地算人才濟濟
。睇得出佢地好有默契,服務完全無問題,上菜速度又夠快,所以翻枱快,排隊唔使好耐。

價錢:
而家係香港食個Burger起碼都過一百蚊,佢套餐包飲品一百都唔過,真係好難得。過一百嘅,已經食到和牛,抵食啦

2020-04-29
芝心牛肉漢堡配趣樂雞連飲品餐