2018-01-26 1952 瀏覽
尖沙咀厚福街出名是食街,今晚約了幾個朋友一齊去了巷尾上樓的The Captain’s House。先去了openrice望望,似乎這裏最出名的是海鮮拼盤,去到餐廳每一枱都有點這個拼盤,所以我們都試一試。海鮮拼盤5款我們揀了龍蝦仔、蜆、墨魚仔、蝦及長腳蟹,海鮮一整袋上枱,點員搖均了個汁後解開,裏面還冒煙,果然新鮮熱辣,我們要了檸檬牛油汁,醬汁有好香的牛油及忌廉味,非常creamy。海鮮中龍蝦仔是最鮮甜,其次是蝦,蜆肉亦都無沙不過比較細粒,長腳蟹就比較麻煩,一定要落手慢慢拆,除了海鮮外,還有些原個薯仔、粟米及德國香腸,非常豐富。香草包店員介紹以香草包點檸檬牛油汁,香草包烘至外脆內軟,加上醬汁creamy,配搭香草包一流。半熟吞拿魚配青瓜沙律吞拿魚外面煙燻過,裏面還帶點生,肉質比較有咬口,配埋青瓜、紫洋葱及番茄仔,非常清新開胃。蟹餅雖然細細件,但裏面充滿了蟹肉,完全無蟹殻,非常鮮甜。Lychee Martini有淡淡的酒香加上甜甜的荔枝味,入口清新。Hoegaarden手工啤味道比較苦,甜味較低。整體質素不錯而且有特式,海鮮味道不錯而且店員服務細心且主動,又會推介一些特式食物,值得一讚。

蟹餅

雖然細細件,但裏面充滿了蟹肉,完全無蟹殻,非常鮮甜。

Lychee martini

Hoegaarden手工啤味道比較苦,甜味較低。
Hoegaarden手工啤

Lychee martini