2023-01-12 839 瀏覽
連鎖經營嘅漢堡包店平時就識唔少㗎喇,所以一般放假都唔會選擇食漢堡包,但係今次朋友推薦,我一定要試吓依間漢堡包店,咁趁放假晏晝就去試吓到底有幾出色講真以款式種類嚟講,依間餐廳唔算係有好多款式提供,但始終唔係大型連鎖餐廳,冇可能入定很多食材,為確保新鮮,咁一定要喺其他方面犧牲,所以佢就集中得幾款漢堡包選擇,但其實都已經足夠,因為咁樣先可以確保保持水準。為咗可以盡量嘗試更多唔同嘅味道,所以同朋友分別嗌咗三隻唔同嘅口味,分別係型男漢堡、經典牛堡、煙肉漢堡型男漢堡 $68一睇個名都知有幾巴閉😎朋友一睇到即刻就話要叫依個,食材都係咁多款漢堡包中最多,除咗有厚厚嘅漢堡牛扒之外,仲有煙肉、雞蛋和紅菜頭這些配菜,就算單純睇到都會覺得飽嘅程度,而且就算用竹簽去叉住佢,佢啲食材都因為太多嘅關係,很難完全叉穩佢,所以有少少似比薩斜塔咁傾斜向一則,由此可見基本上冇可能一啖由頂食到最底,不過更加唔可以用刀叉去輔助,唔係就會好似我朋友咁樣,跌到一地都係🤣🤣🤣。一定!一定要用手食,唔好話擔心污糟,唔係你唔用手去食仲污糟呀。不過因為有漢堡扒和雞蛋煙肉這些,就算唔食薯條,單食一個包都已經足夠一個男生覺得飽肚,絕對係抵食之

型男漢堡 $68

不過因為有漢堡扒和雞蛋煙肉這些,就算唔食薯條,單食一個包都已經足夠一個男生覺得飽肚,絕對係抵食之選
而且佢嘅漢堡扒唔係乾柴柴嗰種,食落去有肉味之外,仲會食到滿滿嘅肉汁,只不過點這個的話,可以選擇沙律,避免最後覺得太膩,太飽。同埋雖然寫係流心蛋,但唔知今次係咪師傅失手,所以變成了普通煎蛋。

不過整體來講,這個型男漢堡佢嘅份量和質素都已經完全值得佢依個價錢,絕對係性價比之王

經典牛堡 $64

叫得做經典就知道咩叫做不敗傳說,一間漢堡店好唔好食,出唔出色;最簡單直接嘅方法就係試吓佢嘅經典漢堡好唔好食,因為經典一般都係用最簡單平凡嘅食材製成,絕少會放其他食材。但正正就係因為咁簡單直接才是最困難,冇辦法放其他食材,導致客人一定最食到師傅嘅功力,只要沙律菜不新鮮,漢堡扒煎耐咗這些都係經典款好容易就食得出,因為你冇辨法好似其他款式咁增加其他調味料去掩蓋本身的不足。所以這間餐廳嘅經典牛堡,雖然未去到女好出色,但本身也不差,屬於可以一試。

煙肉漢堡 $66

其實依個和型男漢堡分別不大,就是少了雞蛋,所以一樣都係用手食會方便一點(應該盡量都用手比較好,就算係為咗乾淨啲都好,都係用手食最好,你都唔希望食到一半就已經散晒)佢嘅麵包質地比一般漢堡包嘅麵包軟身少少,所以唔會好吸到漢堡扒嘅肉汁,容易一邊食一邊滴晒啲肉汁落枱,所以要小心啲食。

除此之外,我覺得薯條偏硬同乾,唔太好食,不過如果係硬身薯條嘅人可能會鐘意,所以一般人感覺選擇沙律會比較好

飲品方面就都不過不失,沒甚麼好推介

以上均是我個人觀感,每人觀感並不相同,如有任何問題,敬請見諒