2018-07-31 22 瀏覽
位於美麗華地庫B1層,環境舒適寧靜,有別於連鎖店的咖啡,「 Espresso Alchemy 」有用心沖調的精品飲品,還有味道同質素都高的菜式。Mint Chocolate新鮮薄荷朱古力 $43用左兩款朱古力粉,加入牛奶及新鮮薄荷葉,調制成的凍飲。奶泡豐盈綿密,先飲到朱古力的純味,薄荷味慢慢出來,感覺令人更涼快清爽,口感順滑味道天然,重點係唔太甜,亦令朱古力飲落不膩。Smoked Salmon & Beetroot Tartare Toast韃靼煙三文魚紅菜頭三文治 $78清爽的紅菜頭同肥美的煙三文魚切成細粒,拌入既香又甜中帶微酸的黑醋,放在烘得香脆穀麥麵包上。味道調得平衡,加了芝麻菜特別香。有齊爽、脆、嫩,口感豐富,再添點油潤感會更完美。Steak with Chimichurri阿根廷莎莎牛扒 $188廚師將牛扒煮至5成熟,係最適合的熟度,難怪牛扒有迷人嫩粉紅肉色。牛扒用左牛腹膜的位置,肉質就如牛腩般嫩腍,充滿肉汁。加上特製的阿根廷chimichurri醬,由香草、蒜蓉、油醋等調成,惹味又香,配燒牛扒一絕,味道好夾。
新鮮薄荷朱古力
Mint Chocolate
新鮮薄荷朱古力 $43
用左兩款朱古力粉,加入牛奶及新鮮薄荷葉,調制成的凍飲。
韃靼煙三文魚紅菜頭三文治
韃靼煙三文魚紅菜頭三文治 $78