餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2020-12-15 675 瀏覽
是日諗住去荃新天地 快閃睇BT21 去前想揀間舒適好味既醫下肚 尖沙咀分店既 雅悠蔬食 就試過兩次 都覺得係超水準表現既素食 諗住呢間都係差唔多 穩穩陣陣試下啦 誰知食物一樣咁好 環境配套仲更為親子🤩·午市套餐前菜及湯品🔸南瓜蘋果甘筍濃湯配香法包🔸印度椰子花生雪耳湯配新薯青醬黑醋藜麥沙律👨‍👩‍👧:中湯西湯配晒佢大家多啲款式share 只可以講各有特色各有各好味 大家睇自己心意啦😂主食🔸野菌甘筍腰果忌廉汁燴扁意粉配雜錦天婦羅(可免奶)$98諗住穩陣之選 誰知有驚喜 個汁既味唔濫 新鮮有層次 扁意粉很掛汁 菇有菇味 天婦羅就正正常常🔸低卡椰香冬陰椰菜花飯配溏心蛋(微辣)(可免蛋辣)$98呢個諗住做試伏器 誰知覺得好味到非試不可 😍汁料椰香為主 所謂辣都係點到即止取其過癮感 椰菜花飯諗住會硬同dry 結果完全相反 像米仔粉 字母粉一般 粒粒分明但又索晒味🤩 升級飲品🔸藍蝶花雪梨汁(凍)+10*2正正常常 清新解渴但又唔令人難忘果種追加小食🔸土匪腐皮卷 $68賣相同味道都無得輸 外觀好聰明用雪條棍支撐成幾可亂真既雞膇 土匪外皮脆而不乾 內膽既腐皮一層層 有咬口但唔硬 好有咬雞肉既效果 🔸香芒

午市套餐
前菜及湯品

🔸南瓜蘋果甘筍濃湯配香法包
🔸印度椰子花生雪耳湯配新薯青醬黑醋藜麥沙律

主食
野菌甘筍腰果忌廉汁燴扁意粉配雜錦天婦羅(可免奶)

🔸野菌甘筍腰果忌廉汁燴扁意粉配雜錦天婦羅(可免奶)$98
低卡椰香冬陰椰菜花飯配溏心蛋(微辣)(可免蛋辣)

🔸低卡椰香冬陰椰菜花飯配溏心蛋(微辣)(可免蛋辣)$98

升級飲品
藍蝶花雪梨汁(凍)

🔸藍蝶花雪梨汁(凍)+10*2
正正常常 清新解渴但又唔令人難忘果種

追加小食
土匪腐皮卷

🔸土匪腐皮卷 $68
香芒牛油果苜蓿芽手卷(可免蛋奶)

🔸香芒牛油果苜蓿芽手卷(可免蛋奶)$38
店員推介 又真係值得一試喎 牛油果仿三文魚 苜蓿芽 仿蟹籽爆爆爆既感覺 紫菜夠脆 成件事好味像真有誠意

秋季限定特色甜品
宇治抹茶之旅

🔸宇治抹茶之旅 跟餐$30(原價$68)
以一間非日本甜食為主打既餐廳黎講 CP真係爆晒 賣相算係咁之餘 味道亦拍得住好多所謂「日式甜品店」雪糕最怕死甜 蓋過晒抹茶甘苦 呢個完全奶香抹茶香剛好 小丸子煙靭 最欣賞係葛餅 軟彈度十足 沾粉剛好 個人覺得抹茶味無咁甜好食啲

埋單出近門口 店員仲提供個小代幣俾湯圓妹扭蛋 蛋入面有唔同既小紙條決定禮物 今次就中左飾物類 湯圓妹揀左隻小戒指💍之後有其他家長小朋友要扭就無影到部機嘍 下次再同大家詳細分享😂
2020-11-22
野菌甘筍腰果忌廉汁燴扁意粉配雜錦天婦羅(可免奶)
低卡椰香冬陰椰菜花飯配溏心蛋(微辣)(可免蛋辣)
藍蝶花雪梨汁(凍)
土匪腐皮卷
香芒牛油果苜蓿芽手卷(可免蛋奶)
宇治抹茶之旅