2019-07-12 4128 瀏覽
有個中學師弟約我聚舊,佢話帶我去佢宿舍附近一間台式餐廳試下,於是嚟到呢一度餐廳外面睇有少少日式,不過其實咁都係台式嘅一種,因為台灣比日本管治嘅時期大部份都東西都滲入了少許日本色彩裝修簡潔,光線充足,俾人一種好舒適嘅感覺我與師弟也是牛魔王,所以我哋各自叫咗不同的牛肉麵,再加了一個牛魔王拼盤我路邊攤小拼盤豐盛牛肉麵 - 湯底非常濃郁用新鮮牛大骨燉煮,溫泉有淡淡的中藥材味,感覺很台灣,很正宗,雖然味濃,但全碗飲晒也不頸渴,可見完全沒有落味精而餸方面有金錢牛腱、牛筋、牛腩、花枝丸、貢丸,真的很豐盛紅燒牛肉乾拌麵 - 除了有金錢牛腱牛筋牛腩外,還有大量的小黃瓜絲,配合乾撈一起吃煙韌得嚟又清爽牛魔王拼盤 - 初時見到以為是迷你版牛肉麵,一問店員之下才發現原來是我們叫的牛魔王拼盤,全碗也是牛,滿滿的路邊攤小拼盤 - 有鹽酥雞、小香腸、花枝丸,三人都是台灣出名的路邊攤美食,鹽酥雞香脆,小香腸油香芬芳,花枝丸非常彈牙,每樣也很好吃冰蜂蜜檸檬 - 清爽甜美可口,好refreshing,非常解渴最啱夏天飲用珍珠奶茶 - 味道比街邊手搖店還好茶香奶濃,珍珠不是太甜,配合奶茶飲用剛剛好,而且口感亦很好,每粒都煙

裝修簡潔,光線充足,俾人一種好舒適嘅感覺

而餸方面有金錢牛腱、牛筋、牛腩、花枝丸、貢丸,真的很豐盛

豐盛牛肉麵

紅燒牛肉乾拌麵

牛魔王拼盤

路邊攤小拼盤
飲品

冰蜂蜜檸檬

珍珠奶茶 - 味道比街邊手搖店還好茶香奶濃,珍珠不是太甜,配合奶茶飲用剛剛好,而且口感亦很好,每粒都煙煙韌韌

冰珍珠奶茶
豐盛牛肉麵