餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-01-09 163 瀏覽
每次經過糖街,都見好多人喺呢間餐廳 排隊買印尼小食,有糕點、有炸物,色彩繽紛非常吸引。今日湊巧去皇室堡,為食嘅我點可以唔去試下呢!店舖裝飾民族印尼風情,以班蘭葉為主題。 門口售賣 各式印尼小食,店内為餐廳約有二、三十個座位,店員為印尼人精通廣東話和英語,係真真正正嘅地道印尼菜!印尼小食拼盤呢度嘅特色小食喺銅鑼灣好出名,好多人都遠道跨區嚟買。所以就點了小食拼盤,有炸雞、燒雞翼、炸秋葵、黃豆糕和炸豆腐!炸雞 外層香脆,肉質嫩滑多汁。燒雞翼 醬汁調教出色入味 。炸秋葵 炸粉薄脆爽口 。炸豆腐 乾身脆口有豆腐味 。而我最鍾意食嘅係 黃豆糕,豆味濃郁營養豐富,口感像肉餅,有嚼口和飽足感,茹素人士首選!整體雖然係炸物,但係完全冇油膩感!雜菜黃薑原條炸魚飯原條炸魚伴飯 份量十足 視覺極具震撼力! 用黃薑粉調味 炸魚皮脆肉質嫩滑, 塗上特製醬汁,質感黏稠,味似鰻魚汁, 個人十分鍾意這種特色風味,真係一試難忘。特色印尼炒飯經典菜式 香港好多地方都有,但就是喜歡這裏夠正宗! 有蝦、手撕雞肉、蛋、蔥花,採用甜醬油炒飯,加上煎蛋和串燒。擺盤賣相已經令人流曬口水!整體炒飯香口惹味,串燒雞肉 炭燒焦香,嫩滑多汁啖

班蘭蛋糕

特色印尼炒飯
經典菜式 香港好多地方都有,但就是喜歡這裏夠正宗! 有蝦、手撕雞肉、蛋、蔥花,採用甜醬油炒飯,加上煎蛋和串燒。擺盤賣相已經令人流曬口水!整體炒飯香口惹味,串燒雞肉 炭燒焦香,嫩滑多汁啖啖肉!

珍多冰
不可不試這裏的珍多冰,清甜彈牙粿條 加上冰凍椰汁十分搭配,甜度適中, 清爽解渴!
綠豆冰 珍多冰

綠豆冰
綠豆冰 煲到起沙但不爛,仍然保留質感,稠身又有嚼口,十分驚喜!
綠豆冰 珍多冰
  • 綠豆冰珍多冰