餐廳: 龍點心 (Eastcore)
資訊:

꧁龍點心꧂話說上次二顧草蘆 nutmad 新店失敗飢寒風雨交加下惟有去對面嘅點心店食又竟然俾我誤打誤撞發掘到好西(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢間新派點心有幾多創新小點做得精緻又好味大家可以sᴀᴠᴇ定等啊婆可以飲茶見sᴏᴏɴ仔時去食番一盅兩件༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄❥ 黑金流沙包 $𝟯𝟮~❁❀推介❁❀~一摵開就見到超流心嘅流沙湧出黎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)既有奶黃嘅甜又有蛋黃鹹香 味道平衡得好好 而且個包夠軟身同濕潤平時怕肥同膩嘅我都忍唔住自己食哂成個♡´・ᴗ・`♡個人覺得佢同新興有得ꜰɪɢʜᴛ (住過ʜᴋᴜ ʜᴀʟʟ嘅實識😉)❥ 口水汁龍利魚腸粉 $𝟰𝟮第一次食用魚做餡嘅腸粉 腸粉皮夠滑 不過因為龍利魚肉質較腍 夾埋落去成個口感無用牛肉/叉燒/蝦肉咁有ᴄᴏɴᴛʀᴀsᴛ但係口水汁好正!夠麻夠辣有花生!配埋爽脆青瓜一齊食就ᴘᴇʀꜰᴇᴄᴛ❥ 龍燒賣 $𝟯𝟴(懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,蕃茄海鮮燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣)飲茶唔係唔食燒賣下話呢度有六款唔同燒賣 想試多啲唔同款式就嗌左呢個龍燒賣味道同描述相符 麻辣牛肉好麻但係係牛肉球嗰種味 我麻麻蕃茄海鮮酸酸甜甜幾特別龍蝦汁墨魚夠爽口彈牙❥ 大澳蝦醬鮮魷卷 $𝟰𝟴一上菜

꧁龍點心꧂
話說上次二顧草蘆 nutmad 新店失敗
飢寒風雨交加下惟有去對面嘅點心店食
又竟然俾我誤打誤撞發掘到好西(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
呢間新派點心有幾多創新小點
做得精緻又好味

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
❥ 黑金流沙包 $𝟯𝟮
黑金流沙包

~❁❀推介❁❀~
一摵開就見到超流心嘅流沙湧出黎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
既有奶黃嘅甜又有蛋黃鹹香 味道平衡得好好
而且個包夠軟身同濕潤
平時怕肥同膩嘅我都忍唔住自己食哂成個♡´・ᴗ・`♡

❥ 口水汁龍利魚腸粉 $𝟰𝟮
口水汁龍利魚腸粉

第一次食用魚做餡嘅腸粉
腸粉皮夠滑 不過因為龍利魚肉質較腍
夾埋落去成個口感無用牛肉/叉燒/蝦肉咁有ᴄᴏɴᴛʀᴀsᴛ
但係口水汁好正!夠麻夠辣有花生!
配埋爽脆青瓜一齊食就ᴘᴇʀꜰᴇᴄᴛ

❥ 龍燒賣 $𝟯𝟴
(懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,蕃茄海鮮燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣)
龍燒賣

龍蝦汁墨魚夠爽口彈牙

❥ 大澳蝦醬鮮魷卷 $𝟰𝟴

一上菜已經聞到好香蝦醬味
食落都係好重鹹鮮味同魷魚好夾
仲要炸到咁香脆真係難以抗拒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

❥ 鳳爪拼金錢肚 $𝟯𝟲

大個左先識欣賞金錢肚 鍾意佢夠爽有咬口
我比較喜歡沙嗲醬嗰種
雖然呢度嘅係豉椒金錢肚 但味道口感都不錯
唯獨係個醬比較油膩 有點滯

💬 整體質素很不錯呢 港式懷舊風的裝修具特色 食物精緻得黎價錢又唔貴 飽到捧住個肚走但埋單每人都唔洗$𝟭𝟬𝟬 推介呢

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.3/10 👱🏻‍♀️8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
#cty_觀塘