餐廳: 龍點心 (Eastcore)
資訊:

2024-03-26 819 瀏覽
飲茶真係同香港人密不可分朝早有早茶三點三有下午茶晚市都有夜茶而且漸漸不區形式唔再限於一定要上茶樓簡簡單單一盅兩件就滿足所以點心專賣店愈開愈多今日我就去龍點心嘆個夜茶佢地推出左個以中國各地美食元素作靈感嘅尋龍記燒賣拼盤一次過可以試到六款非一般口味嘅燒賣1️⃣香辣雞軟骨燒賣2️⃣滷水鵪鶉蛋燒賣3️⃣金蠔髮菜燒賣4️⃣油雞樅菌黑毛豬燒賣5️⃣十年陳皮牛肉燒賣6️⃣黃椒醬龍利魚燒賣隻隻味道都好吸引但因為要同男朋友分每人只可以試三種味我尤其鐘意黃椒醬龍利魚燒賣個黃椒醬香香辣辣好特別龍利魚又滑溜男朋友話金蠔髮菜燒賣都好食金蠔肉厚味濃有少少食團年飯嘅錯覺😂呢個燒賣拼盤係燒賣狂想曲系列嘅新品限時發售㗎想試就要快啲去食喇~肉鬆馬拉糕佢呢度個馬拉糕同樣有創意面上加左肉鬆增加口感而糕體入面仲有合桃碎為平時鬆鬆軟軟嘅馬拉糕來個變奏蟹粉菠菜香蟹餃顏色鮮艷誘人內𥚃蟹粉爆多所以蟹味特濃章魚肉餅飯呢個好好味肉餅鬆軟唔死實最正係章魚切成碎粒香味倍增之餘唔會食到章魚乾硬嘅口感👍👍拉絲菠蘿包將芝士釀入無菠蘿嘅菠蘿包中成為拉絲菠蘿包原來芝士味同菠蘿包又幾夾㗎喎~傳統得黎有啲新意豆腐布丁豆味香濃布丁嫩滑最喜歡布丁上面嘅山楂碎微微酸好開胃傳統美味飲夜茶
飲茶真係同香港人密不可分

金蠔肉厚味濃
有少少食團年飯嘅錯覺😂

呢個燒賣拼盤係燒賣狂想曲系列嘅新品
限時發售㗎
想試就要快啲去食喇~

肉鬆馬拉糕

唔會食到章魚乾硬嘅口感👍👍

拉絲菠蘿包
將芝士釀入無菠蘿嘅菠蘿包中
成為拉絲菠蘿包
原來芝士味同菠蘿包又幾夾㗎喎~
傳統得黎有啲新意

傳統美味

飲夜茶又係另一番滋味
絕對值得一試!
2024-03-21
係觀塘放工見到,一間門面幾靚嘅新派點心店,所以就想試吓有咩新奇嘅點心😍嚟到咁啱係出咗個燒賣狂想曲系列而且係限時發售,每款燒賣都好創新,用左唔同中國美食嚟整嘅燒賣🤩同時呢度好闊落,好啱Lunch同同事或朋友係呢飲茶傾計👍🏻.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$100~150.尋龍記燒賣拼盤 $68有6款唔同嘅創新燒賣,每款都幾特別,好似食緊唔同中菜咁😋有金蠔髮菜燒賣、油雞樅菌黑毛豬燒賣、黃椒醬龍利魚燒賣、香辣雞軟骨燒賣、十年陳皮牛肉燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣。當中滷水鵪鶉蛋滷得幾入味同帶陣椒麻味係唔錯😋同埋金蠔髮菜幾帶趣,金蠔煮得好香🥰香辣雞軟骨都有驚喜,食落辣辣地幾惹味同雞軟骨幾爽脆😍鰻魚荷葉飯 $82鰻魚就正正常常,而且荷葉飯入面都好豐富,有蝦乾、雞肉、蛋黃🤤似食緊糯米雞咁但唔係用糯米煮👍🏻而且啲飯有汁都唔太淋,整體軟硬適中☺️翡翠響鈴腸粉 $48食落紫菜好香,響鈴都好脆口🤤整體食落似炸兩但會冇咁油膩同更加脆口啲🥰筍尖蝦餃皇 $40蝦餃皮偏薄,蝦肉新鮮好彈牙😍加咗啲竹筍令到食落幾彈牙,會有層次感😋龍芋酥 $42估唔到食落係好香鴨胸味,同埋芋頭都好香同好淋,如果再多啲芋頭就更加正🥰同埋外皮夠脆,整體食
同時呢度好闊落,好啱Lunch同同事或朋友係呢飲茶傾計👍🏻
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$100~150

尋龍記燒賣拼盤 $68

鰻魚荷葉飯 $82

翡翠響鈴腸粉 $48

筍尖蝦餃皇 $40

龍芋酥 $42
估唔到食落係好香鴨胸味,同埋芋頭都好香同好淋,如果再多啲芋頭就更加正🥰同埋外皮夠脆,整體食落唔會好油膩☺️

肉鬆馬拉糕 $38
蛋味算幾香但比較結實,加咗肉鬆好香口👍🏻食落咸甜咸甜原來都幾夾,可以話係比較似肉鬆蛋糕咁,不過係好食嘅☺️

拉絲菠蘿包 $38
估唔到入面係芝士拉絲🤩菠蘿包皮好酥脆,而個包都整得好鬆軟😍

豆腐布丁 $28
本身布丁都幾香豆腐味,配埋表面上啲梅乾同芒果醬,酸甜酸甜咁幾好食😋
  • 豆腐布丁
  • 筍尖蝦餃皇
2024-03-15 532 瀏覽
🔸尋龍記燒賣拼盤 $68🔸一龍大滿足 $68🔸鳳爪排骨飯 $58🔸拉絲菠蘿包 $38🔸荷花酥 $38-今日同男朋友食lunch撐枱腳,嚟咗依間食創意特色點心嘅龍點心,非常推薦俾大家想聚會一邊傾計,一邊食啲輕食啊~見到必食推介有燒賣狂想曲限時嘅新品——尋龍記燒賣拼盤,當然要試試喇~嘩!每一粒燒賣都有唔同口味,而且粒粒都好好味:香辣雞軟骨、滷水鵪鶉蛋、金蠔髮菜、油雞樅菌黑毛豬、十年陳皮牛肉、黃椒醬龍利魚,真係好有創意呀~必食推介仲有:一龍大滿足,裡面有:蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃皇、碗豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣。個人至愛酸菜魚,超正!男朋友再叫咗一份鳳爪排骨飯,淋上甜豉油嘅飯好香好好味,鳳爪同排骨都醃得好夠味!最後仲叫咗兩份甜品,分別係拉絲菠蘿包同埋荷花酥。菠蘿包配上拉絲嘅芝士,鹹香好味。另外荷花酥係我至愛嘅蓮蓉餡,配鬆脆嘅千層酥,口味一流,超滿足!
🔸尋龍記燒賣拼盤 $68
🔸一龍大滿足 $68
🔸鳳爪排骨飯 $58
🔸拉絲菠蘿包 $38
🔸荷花酥 $38

介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 一盅兩件 在觀塘 🇭🇰。龍點心 Lung Dim Sum。Eastcore1樓4號舖。港原味燒賣拼盤粟米肉粒燒賣。芫荽馬蹄燒賣 。蜆蚧魚肉燒賣。沙嗲牛頸脊燒賣。懷舊燒賣。梅菜扣肉燒賣。HKD68 + 10%鹹蛋黃墨魚燒賣。HKD42 + 10% @ 3pcs龍芋酥。HKD42 + 10% @ 3pcs煙肉蘿蔔糕。HKD32 + 10% @ 3pcs大澳蝦醬鮮魷卷。HKD58 + 10%茶位。HKD10🤫 近排隔個禮拜就要過去觀塘嗰度同設計公司傾飯腳仔屋企裝修嘅事宜..兩口子變相經常都會喺觀塘徘徊..然後以食為生活方針嘅本人為咗喺繁忙與沈重嘅meetings中間尋求一啲樂趣..我決定開拓觀塘區美食研究報告🤪🤫 打頭陣嘅有呢一間裝修好有特色嘢食都好有特色嘅龍點心~我都唔知好唔好叫佢做酒樓😏因為佢係賣緊傳統酒樓飲茶嘅美食..但係嘢食又加添咗好多香港特色..然後裝修設計一啲都唔似舊式傳統酒樓..舖頭外邊有好可愛嘅龍師傅同龍仔Figures..而入邊係用咗好Colourful嘅彩綠色拼鮮橙色嚟做主色調..座位都算好多而且好多打卡靚位🤫 我哋被安排坐喺窗邊嘅二人卡位..QR
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 一盅兩件 在觀塘 🇭🇰
。龍點心 Lung Dim Sum
。Eastcore1樓4號舖

港原味燒賣拼盤
粟米肉粒燒賣。芫荽馬蹄燒賣 。蜆蚧魚肉燒賣。
沙嗲牛頸脊燒賣。懷舊燒賣。梅菜扣肉燒賣
。HKD68 + 10%

大澳蝦醬鮮魷卷
。HKD58 + 10%

茶位
。HKD10

🤫 我哋被安排坐喺窗邊嘅二人卡位..QR Code落單..但係For老人家嘅話都可以用返普通點心紙..感覺服務都幾貼心..Any肥飯腳仔嚟到之前我已經叫晒嘢食影晒沙龍🤣等佢一坐低就有得食~
🤫 Menu第一樣吸引到我嘅就係龍點心嘅招牌港原味燒賣拼盤..呢個拼盤一份有六粒燒賣..隻隻唔同味..而最過癮仲要係唔同顏色㗎..六粒燒賣裏便我最欣賞嘅係芫荽馬蹄燒賣..芫荽味好香再加上爽口嘅馬蹄粒粒彈牙嘅豬肉蝦肉..成件事原來係好襯個喎🤟🏻
🤫 咁懷舊燒賣同粟米肉粒燒賣感覺都係比較似平時食開嗰啲燒賣..懷舊燒賣夠大粒蝦肉夠多..一啖食超滿足..而粟米肉粒燒賣就On Top加多咗層粟米嘅甜味同埋口感..飯腳表示滿意
🤫 鍾意試特別嘢嘅一定要食吓沙嗲牛頸脊燒賣.. 梅菜扣肉燒賣同埋蜆蚧魚肉燒賣..沙嗲牛頸脊燒賣其實係乾蒸牛肉嚟㗎..一小片嘅沙嗲滑牛放喺乾蒸牛肉上邊..一啖咬落去嗰一浸沙嗲牛肉味勁出色..完全係Mix & Match~梅菜扣肉燒賣係你估唔到咬開之後真係有片扣肉喺入邊..再加上梅菜嘅香味..請問呢啲係咪叫做Fusion啊?然後蜆蚧魚肉燒賣顧名思義佢係一粒魚肉燒賣啦🤭而最特別嘅係佢入邊有一個水囊..一咬開就會有蜆蚧鯪魚球點嗰隻汁爆出嚟..好神奇啊😮
🤫 咁我嘅寶貝飯腳仔揀飲擇食大家都知㗎啦..上邊六粒燒賣剩係得粒懷舊燒賣同埋粟米肉粒燒賣係啱佢食嘅..為顧及佢嘅感受我都要叫返個鹹蛋黃墨魚燒賣俾佢嘆吓..墨魚滑包成嘅燒賣異常咁彈牙..咬開仲會爆鹹蛋黃汁..飯腳仔食得好開心
🤫 咁嚟得飲茶冇理由淨係食燒賣飽㗎嘛..我哋嗌咗三個熱氣嘢..第一個必推選擇係大澳蝦醬鮮魷卷🤩呢個真係好味呀~佢其實係一個好似米網春卷咁樣嘅嘢食嚟嘅..然後碟嘢一放上枱就已經聞到好香嘅蝦醬味..咬落去仲有鮮魷粒粒同蝦膠蔥段等等..口感相當多層次
🤫 然後煙肉蘿蔔糕亦都打破咗我對蘿蔔糕嘅傳統概念..用一整條煎香晒嘅煙肉包裹住蘿蔔糕..面頭再加些少美乃滋..香脆得嚟又非常之肥美..食肉獸一定要試吓😌
🤫 Last But Not Least就係好精美嘅龍芋酥..其實係有少少似炸脆咗嘅芋頭糕嘅..一小塊龍字咁樣放入口成件事Elegant咗🤪咬開中間仲有勁足料嘅臘腸臘肉粒粒..話時話原來兩個人食呢個份量嘅嘢係會食唔晒㗎🤪我哋最後加咗一蚊要咗個外賣盒打包返屋企..我決定下次帶埋Daddy媽咪過嚟試吓先得~
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-12-16
  • 港原味燒賣拼盤
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
3天前 0 瀏覽
諗住試吓呢間嘢,其實食物還可以,但服務態度認真惡劣!優惠條款,很多魔鬼細節!回應只係話沒有沒有,並無具體說明+1服務費但沒有服務,唔怪之個個出外消費啦!俾佢呃咗一次,沒有下次了!
3天前
呢間喺🚇觀塘嘅新派點心店,裝修摩登☺️時尚得來又充滿中式🏮元素,點心款式極具創意,而且價錢實惠,十分之值得推介!呢期佢哋仲有🎊入會大優惠,而且可以即時使用☺️,訂定位同屋企人一齊來慶祝🫄母親節就啱晒喇!尋龍記🐲燒賣拼盤係期間限定嘅菜式😍,佢哋周不時會轉下唔同嘅😎口味,今期嘅歎世界🌏燒賣拼盤以環球美饌做主題,入面有🧀芝士墨魚燒賣、黑蒜🧄帶子燒賣、黑松露🍄珍香燒賣、冬陰功🇹🇭泰辣燒賣、泡菜蒜辣🌶️燒賣同埋俄式🇷🇺羅宋燒賣。其中黑蒜帶子燒賣有黑蒜嘅🤤酸甜加上帶子嘅鮮味十分之令人開胃,🌶️冬陰功泰辣燒賣入面有冬陰功湯汁🥣好惹味,泡菜🧄蒜辣燒賣香辣層次豐富超美味。馬拉小籠包🥰入面嘅湯汁係濃香嘅🇲🇾肉骨茶,餡料充滿肉香味,小籠包控必定會食過返尋味😋!羊肚菌🐂牛肉球呢個配搭好有新意,牛肉球加上🍄羊肚菌十分之鮮味👍而且好夾。脆脆富貴紅米腸粉🤩好驚艷,紅米腸粉煙靭有米香,中層😎超級鬆脆,而且入面係滿滿嘅🦐蝦鮮味,沾少少麻醬同埋豉油,個🍤鮮味更加突出好味!大澳🇭🇰蝦醬鮮魷卷有蝦醬、🦑鮮魷同埋鮮蝦🦐三重鮮味,加上香脆嘅網紋春捲皮🫓,好啱我口味。甜品🍮方面拉絲菠蘿包入面有芝士🧀香得來又有拉絲感,桂花糕🌼Q彈清香又甜美

甜品🍮方面拉絲菠蘿包入面有芝士🧀香得來又有拉絲感,桂花糕🌼Q彈清香又甜美,🪷荷花酥上面有滿滿黃色嘅🍍菠蘿味糖粒,食落口感豐富🤤又香甜,豆腐布丁質感幼滑豆腐味😍香濃,加上芒果🥭百香果醬同埋山楂粒入口酸甜😋鮮味!
2024-04-24 125 瀏覽
因為落雨,搵唔到位,咁就食點心啦。之前食過都記得佢唔算平。真係唔好俾佢門口嗰個外賣牌同埋套餐牌擾亂,平日lunch時間係冇呢啲套餐嘅。連OpenRice入邊嗰個餐都係冇的。細細粒的鹹水角,點心係幾好味嘅蒸飯份量都足,兩個女仔啱啱好總括嚟講都坐得舒服,味道OK,兩個點心一個蒸飯,人均$102。大家記住呢一個孖寶午市係冇嘅。而呢個套餐就係外賣限定

細細粒的鹹水角,

點心係幾好味嘅

蒸飯份量都足,兩個女仔啱啱好

大家記住呢一個孖寶午市係冇嘅。

而呢個套餐就係外賣限定
在繁華的城市中,總是能找到一些隱藏在巷弄中的寶藏,而龍點心就是其中之一。身為一家傳統的點心店,龍點心不僅以其精緻的點心聞名,更以其獨特的風味和優質的服務而吸引著無數的食客。無論您是對點心情有獨鍾,還是尋找美味的冒險家,龍點心都將成為您不可錯過的一站。多樣豐富的選擇:進入龍點心的瞬間,您將被展示在眼前的豐富點心選擇所驚艷。無論您是想品嚐傳統的燒賣、蝦餃和糯米雞,還是尋找一些創新的口味,龍點心都能滿足您的需求。他們的點心皮薄餡多,每一口都帶給您滿滿的驚喜和滿足感。特別推薦他們的鮮蝦燒賣,外皮薄而餡多,蝦肉鮮嫩多汁,絕對是令人驚艷的美食享受。精心選材,嚴格要求:龍點心一直以來都堅持選用新鮮、優質的食材來製作他們的點心。無論是肉類還是蔬菜,他們都只選用最好的原料,確保每一口點心都保持著最佳的口感和風味。此外,龍點心的廚師們也非常注重烹飪的細節,他們以傳統的手藝和技巧將每一道點心打造成一個小小的藝術品,讓您在品嚐的同時也能欣賞到他們的匠心獨具。溫馨舒適的用餐環境:除了美味的點心,龍點心的用餐環境也值得一提。他們的餐廳舒適、寬敞,營造出一種優雅而溫馨的氛圍。無論是與家人共享一頓美食,還是和朋友聚會

多樣豐富的選擇:

精心選材,嚴格要求:

溫馨舒適的用餐環境:
除了美味的點心,龍點心的用餐環境也值得一提。他們的餐廳舒適、寬敞,營造出一種優雅而溫馨的氛圍。無論是與家人共享一頓美食,還是和朋友聚會,龍點心都是一個理想的場所。他們的服務人員總是友善且專業,熱情地迎接著每一位客人,使您在用餐過程中感受到無微不至的關懷和舒適。

結語:
作為一位美食愛好者,我強烈推薦龍點心。他們的傳統點心、精心選材、溫馨舒適的用餐環境以及優質的服務,使得每一次造訪都成為一場令人心醉的食物之旅。不論您是對點心有特別的喜好,還是對於美食的探索充滿好奇,龍點心都能滿足您的味蕾,讓您品味到獨特的滋味和豐富的口感。不要猶豫,趕快安排時間前往龍點心,讓您的味覺在這裡獲得一場無與倫比的盛宴!
2024-04-15 104 瀏覽
唔知幾時開始,香港人對點心要求越嚟越高,搞到好似分子料理咁。觀塘嘅”龍點心”都可以話落盡心思,幾乎每一個點心都重新包裝,紫色的松露餃,鹵蛋麻辣燒賣等都是癲覆傳統之作,而且味道著實不錯。相對,我會挑剔其坐位逼樓底矮,令人沒有歎茶的感覺。另外,茶的水準相對一般。

• 脆脆富貴紅米腸粉
  • 松露野菌晶瑩餃
🇭🇰 Kwun Tong 觀塘|Lung Dim Sum 龍點心Who loves Siu mai like I do? I found this spot in Kwun Tong, Hong Kong that has 8 different flavours of Siu Mais inspired from foods all over China.😋 They now have a time-limited siu mai series, 燒賣狂想曲系列! This time, I ordered:🔀 Siu Mai Platter 🔀A platter of 6 Siu Mai in different flavours! The flavours they have are: 👉🏻Beef with 10-year Aged Tangerine Peel 👉🏻Spicy Chicken Cartilage 👉🏻Marinated Quail Egg👉🏻Dried Oyster & Black Moss 👉🏻Iberick Pork with Marinated Oiled

🔀 Siu Mai Platter 🔀
👉🏻Spicy Chicken Cartilage
👉🏻Marinated Quail Egg
👉🏻Dried Oyster & Black Moss
👉🏻Iberick Pork with Marinated Oiled Jizong Mushroom
👉🏻 Sole Fillet with Spicy Sauce

My favourite is still the marinated Quail egg, it has an egg on top and so satisfying to eat. 😋

Other featured dishes:
🍤 Red Rice Roll with Crispy Prawn and Pork Stuffing 🍤
🥟 Truffle Assorted Fungus Dumpling 🥟
🥩 Juicy Pork Dumpling in Malaysian Style 🥩

Ending our dinner with Chinese traditional desserts and dim sum is the perfect way! They have osmanthus jelly which is very refreshing in taste. Also, they have pineapple buns 🍞 which reminds me of my childhood. 😁 The interior of their restaurant is also very traditional-like, it’s a great spot to enjoy some dim sum with your friends/family!

📍Shop 4, 1/F, Eastcore, 398-402 Kwun Tong Road, Kwun Tong
💲Price: $266 + 10% service charge & $10 tea charge
尋龍記燒賣拼盤 $68拼盤有6款燒賣:油雞樅菌黑毛豬燒賣、金蠔髮菜燒賣、黃椒醬龍利魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣、十年陳皮牛肉燒賣同埋香辣雞軟骨燒賣,每款都極具特色,喺一般酒樓同點心舖唔會食到,個人覺得最好味係香辣雞軟骨燒賣,辣辣地好惹味!而金蠔髮菜燒賣真係一個大膽既配搭,但呢款既味道上個人就相對無咁欣賞!脆脆富貴紅米腸粉 $50腸粉用紅米造,皮夠薄,入面好脆口,包住啲蝦肉,可以點豉油、麻醬、泰式辣醬,本身覺得紅色既腸粉賣相唔係咁討好,但食落勁好味,黎到一定要食,大推‼️羊肚菌牛肉球 $44牛肉球帶有陳皮味,平時食牛肉球通常會連腐皮一齊食,但呢間係用羊肚菌,雖然營養價值高,但始終都係覺得腐皮夾啲!肉鬆馬拉糕 $38馬拉糕鬆軟,咸甜配搭,多一種口感!至於餐廳既環境,一入到去好光猛,裝修懷舊得黎又有啲大燈牌,好搶眼!
尋龍記燒賣拼盤 $68

脆脆富貴紅米腸粉 $50

羊肚菌牛肉球 $44

肉鬆馬拉糕 $38
馬拉糕鬆軟,咸甜配搭,多一種口感!

• 脆脆富貴紅米腸
2024-03-26 114 瀏覽
今日去開觀塘,下午茶🫖時間突然想食點心,試左呢間龍🐉點心。佢除咗一般傳統點心外,仲有好多新派創意點心,新潮得黎仲好好味。而且賣相一流,岩晒影相📸打卡。除此之外,仲發現佢哋承諾嚴選優質食材🥩,保證菜肉🥬新鮮放心。而且拒絕隔夜🚫再用,每日新鮮供應。帶小朋友食都放心,安心❣️❤️尋龍記燒賣拼盤傳統燒賣就食得多,龍點心今次以中國各地美食元素作靈感做成創新燒賣,一籠6款口味,五顏六色,味道👅創新,每粒都有驚喜,重點係全部都幾好食😋🔸黑毛豬燒賣黑毛豬香嫩多汁,配合油雞樅菌係我最鍾意嘅味道。🔹香辣雞軟骨燒賣微微香辣嘅雞軟骨做燒賣,真係好新穎,好有口感,好食。🔸金蠔髮菜燒賣金蠔好有鮮味,味道出色。🔹黃椒醬龍利魚燒賣新鮮魚柳,加上辣辣地嘅黃椒醬,好惹味。🔸滷水鵪鶉蛋燒賣滷水汁加上鵪鶉蛋嘅配搭,令人食完仲想再食。🔹10年陳皮牛肉燒賣陳皮味同牛肉好夾,有驚喜。💡提提大家,呢款係燒賣狂曲系列新品,限時發售稼,真係要快啲去試吓。🩷脆脆富貴紅米腸粉 賣相好吸睛👀,紅米造成既紅卜卜腸粉,好睇得黎,味道仲好唔錯!腸粉入面有一層脆脆,入面仲有好多蝦🦐,口感豐富,絕對推介!🧡淮杞螺片燉竹絲雞 個湯勁足料,好好飲🐥💛筍尖蝦餃皇
今日去開觀塘,下午茶🫖時間突然想食點心,試左呢間龍🐉點心。

❤️尋龍記燒賣拼盤

🔸黑毛豬燒賣
黑毛豬香嫩多汁,配合油雞樅菌係我最鍾意嘅味道。
🔹香辣雞軟骨燒賣
微微香辣嘅雞軟骨做燒賣,真係好新穎,好有口感,好食。
🔸金蠔髮菜燒賣
金蠔好有鮮味,味道出色。
🔹黃椒醬龍利魚燒賣
新鮮魚柳,加上辣辣地嘅黃椒醬,好惹味。
🔸滷水鵪鶉蛋燒賣
滷水汁加上鵪鶉蛋嘅配搭,令人食完仲想再食。
🔹10年陳皮牛肉燒賣
陳皮味同牛肉好夾,有驚喜。

🩷脆脆富貴紅米腸粉
腸粉入面有一層脆脆,入面仲有好多蝦🦐,口感豐富,絕對推介!

🧡淮杞螺片燉竹絲雞
個湯勁足料,好好飲🐥

💛筍尖蝦餃皇
晶瑩剔透,手工現做,蝦肉🍤新鮮彈牙,值得一試。

💚荷花酥 + 🩵桂花糕
除咗點心出色,佢哋仲有多款糖水甜品選擇,今日試咗兩款甜品,兩款都唔會太甜,味道啱啱好。
2024-03-22
  • 脆脆富貴紅米腸
  • 龍燒賣
2024-03-23 31 瀏覽
Chicken Feet and Money Belly                                        The tender chicken feet were expertly seasoned, offering a tantalizing mix of flavors that danced on my palate.Meat Floss Mala Cake                                    The soft, fluffy texture of the cake was juxtaposed perfectly with the fiery kick of the mala seasoning.Tofu Pudding                                  This simple yet elegant dish was a revelation. Silky smooth tofu, drizzled with a delicate syrup, melted in my mout
Chicken Feet and Money Belly
on my palate.
Meat Floss Mala Cake
seasoning.
Tofu Pudding
melted in my mouth with each spoonful.
 Salt and Pepper Chicken Cartilage
                              Crispy on the outside, tender on the inside, these morsels of chicken cartilage were a true delight.
2024-03-13
下午茶
2024-03-20 74 瀏覽
😋Lung Dim SumFood ordered😋1. Steamed rice roll with sole fillet in SiChuan Sauce2. Hong Kong style Siu mai platter3. 2nd anniversary dim sum set ( yogurt rabbit, mango cream machi & crabmeal spinach shrimp dumplings)4. Squid roll with Tai O shrimp paste5. Truffle assorted fungus dumplings 🥟6. Pickled vegetables & fish dumplings 🥟7. Morel mushroom beef balls 🥩👧🏻🗣️ This restaurant does not follows the traditional Chinese restaurant selling shiu mai and shrimp dumplings 🥟those dim sum🫖. It presents
😋Lung Dim Sum

Food ordered😋

👧🏻🗣️ This restaurant does not follows the traditional Chinese restaurant selling shiu mai and shrimp dumplings 🥟those dim sum🫖. It presents in a modern way, for example boiled fish with pickled cabbage and chilli dumplings 🥟 which barely seen in other Chinese restaurants. The truffle dumplings 🥟 is full of fungus (kind of mushroom), it was really smelly and smoky when you take a bite😋the 2nd anniversary set is limited, it was so affordable $13.8 with three little bites, including the yogurt rabbit 🐰 , mango cream machi 🥭& crabmeal spinach shrimp dumpling 🥟 . However, the quality of these bites was mush worse than the normal food they are selling. It was not recommended!!!!👎

If you are a Dim Sum lover, please take a chance to visit this restaurant, you will definitely fall in love with it!🥰

💰💲1️⃣6️⃣3️⃣pp
Hong  Kong  style  Siu  Mai  plater
2nd  anniversary  dim  sum  set
Steamed  rice  roll  with  sole  fillet  in  SiChuan  sauce
Squid  roll  with  Tai  O  shrimp  paste
Pickled  vegetables  &  fish  dumplings
Morel  mushrooms  beef  balls
2024-01-03
Morel  mushrooms  beef  balls
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
  • 酸菜魚鳳眼餃
  • 龍蝦汁墨魚燒賣
  • 蟹粉菠菜香蝦餃
新年時光顧後女兒就念念不忘,碰巧下午茶時間經過就吵著要encore🤣別於傳統茶樓座位寬敞,無論午餐晚餐宵夜還是小聚談天都很舒適;和小朋友一起吃飯,上完課外活動拿著大包小包更是適合不過❤️龍點心的點心精緻創新,尤其燒賣,手工現做皮薄又有彈牙口感女兒作為燒賣控這次試了限時發售的新品-「尋龍記燒賣拼盤」:- 金蠔髮菜燒賣- 油雞樅菌黑毛豬燒賣- 10年陳皮牛肉燒賣 - 黃椒醬龍利魚燒賣- 滷水鵪鶉蛋燒賣- 香辣雞軟骨燒賣以「尋」為探味、「龍」為中國各地美食元素🇨🇳,包括粵、湘、閩、滇、瓊、吉的特色,通過師傅對食材的創意聯想與精心烹調,用一籠港式燒賣為載體,融合中國地方特色食材,大膽創作而成她最愛是油雞樅菌黑毛豬燒賣,黑毛豬搭配雲南油雞樅菌製成的豬肉燒賣,口感嫩滑而多汁, 她説這個肉味很香很濃👍🏻滿足了一個胃,當然還要滿足另一個🤣我們另外點了一個拉絲菠蘿包和豆腐布丁🍮豆腐布丁又香又滑,配上小朋友都喜歡的士多啤梨乾和芒果汁,我忍不住偷吃了一口,她更是直接哭了出來😒😒😒😒
新年時光顧後女兒就念念不忘,
碰巧下午茶時間經過就吵著要encore🤣
別於傳統茶樓座位寬敞,
無論午餐晚餐宵夜還是小聚談天都很舒適;
和小朋友一起吃飯,上完課外活動拿著大包小包更是適合不過❤️

龍點心的點心精緻創新,
尤其燒賣,手工現做皮薄又有彈牙口感
女兒作為燒賣控這次試了限時發售的新品-「尋龍記燒賣拼盤」:
- 金蠔髮菜燒賣
- 油雞樅菌黑毛豬燒賣
- 10年陳皮牛肉燒賣
- 黃椒醬龍利魚燒賣
- 滷水鵪鶉蛋燒賣
- 香辣雞軟骨燒賣

她最愛是油雞樅菌黑毛豬燒賣,

滿足了一個胃,當然還要滿足另一個🤣
我們另外點了一個拉絲菠蘿包和豆腐布丁🍮

豆腐布丁又香又滑,配上小朋友都喜歡的士多啤梨乾和芒果汁,
我忍不住偷吃了一口,她更是直接哭了出來😒😒😒😒