2017-07-22 640 瀏覽
近排尖沙咀特別多開倉,今日陪老婆行街掃平貨,順便搵間餐廳食餐好嘅,網上見到依間餐廳有份好精緻嘅龍蝦菜式吸引咗我哋,於是我哋今晚就嚟試吓。地點喺iSquare附近,好近地鐵站非常方便,我哋訂左位又比較早到,六點時唔多人即刻入座。一入到門口燈光比較幽暗好浪漫嘅感覺,門口位有啲磚牆同原木條嘅裝飾,好似去左個地下酒窖嘅感覺,仲有D唔同顏色嘅LED燈飾,又增添左啲Cyber感覺,而且餐廳內嘅枱櫈都用咗好多唔同嘅款式,有啲復古有啲現代感,成間餐廳嘅設計好有心思。首先我哋當然叫咗一心來品嚐嘅菜式 - 波士頓鮮活龍蝦配焗軟芝士,西西里蕃茄醬圓管粉$168平時芝士焗龍蝦就食得多,原塊焗芝士真係第一次,佢用咗原塊camembart cheese ,烤焗至外脆內軟,外皮金黃色非常香口,而裏面好細軟唔會太濃太膩,味道非常享受,開頭以為芝士上面嘅黑色一塊係咪松露呢?原來係少有嘅羅勒,咁樣點綴塊芝士都幾特別。至於龍蝦只有半隻,但隻龍蝦鉗非常之大隻,佢嘅好食之處係鮮活龍蝦,加上佢用烤焗嘅方法,完全將龍蝦本身嘅肉汁鎖住,味道非常鮮甜,肉質爽口,蝦身真係彈牙,超多蝦膏。龍蝦鉗就非常多汁啖啖肉好有咬口,好重鮮味,烤焗香口

至於龍蝦只有半隻,但隻龍蝦鉗非常之大隻,佢嘅好食之處係鮮活龍蝦,加上佢用烤焗嘅方法,完全將龍蝦本身嘅肉汁鎖住,味道非常鮮甜,肉質爽口,蝦身真係彈牙,超多蝦膏。龍蝦鉗就非常多汁啖啖肉好有咬口,好重鮮味,烤焗香口惹味。衣隻算係我食過咁多波士頓龍蝦最好食嘅一隻。當你發現食完重點嘅龍蝦同芝士後,原來仲有一個好特別嘅粉底,有啲小驚喜,因為用左好少有嘅圓管粉,好有新鮮感之外,我特別欣賞佢哋嘅茄醬,要強調係茄醬並唔係茄汁,佢哋係用鮮蕃茄蓉打成嘅茄醬,味道完全係本身個蕃茄嘅酸甜味,而唔係普通茄汁嘅甜味,的確係原汁原味嘅茄醬,成個菜式只係$168真係非常之抵食,絕對值得推介。

燒日本M4和牛薄切$168
我同老婆都係和牛迷,所以又忍唔住叫咗份和牛(3成熟),因為係燒嘅做法,所以外邊會比較實,脂肪唔多,唔係溶口果種感覺,咬落去非常多肉汁,好濃牛味而且帶份甜,另外配埋VINTAGE嘅車打芝士薄片一齊咬,帶出另一種新嘅味道。不過比我想像中切得厚左D,如果再切得薄啲可能會品嚐得更好同埋容易咬啲,整體都好好食。

海鮮墨汁意大利飯$188
我本人非常鍾意墨汁野食,食親意式菜都會order個墨汁飯或意粉。衣個意大利飯賣相好豐富,海鮮幾乎比飯更多,好滿足到鍾意食海鮮嘅胃口,而且大蝦,帶子同青口都非常有份量,蝦肉爽口彈牙,帶子鮮甜好咬口,青口鮮甜味濃,墨汁有點胡椒味。我覺得佢嘅Risotto比其他餐廳有啲唔同,飯粒比較軟身,我覺得大家都可以試吓呢種唔同嘅口感。

海鮮墨汁意大利飯

亦都係第一次試嘅Banana Chocolate Smoothie ,老婆表示好喜歡,有啲切塊嘅香蕉裝飾好靚。香蕉同朱古力的確係最佳拍檔,混合出嚟嘅味道的確令人迷戀,口感非常香滑。香蕉同朱古力都係對心情好嘅食物,老婆飲完似乎好開心。
Banana Chocolate Smoothie

最抵係個波士頓鮮活龍蝦Set ,性價比超高,一定要試下。

整體來講,呢間係充滿浪漫格調嘅餐廳,食物用料講究,賣相有心思令人有驚喜,價錢亦合理超值,成餐飯我倆食得好開心,我認為呢間係可以兩人增進感情嘅餐廳,值得推介。
2017-07-20
海鮮墨汁意大利飯