2023-05-09 394 瀏覽
餐廳:魚事者地點:炮台山宏安道菜式:米芝蓮指南推介特色魚麵(即係用魚造既麵)餐牌:有我要自由點(其實就好似車仔麵,基本價錢加餸逐樣加錢,可以選湯底麵底,餸有勁多款選擇),多款湯麵,特色魚麵撈,小食,飲品。跟餐加$9有飲品,可以再加錢升級飲品。清水自助。價錢都唔貴,仲唔收加一。自己scan QR code 落單。Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯 $88Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯係晚市限定,絕對係意大利飯既賣相,面頭鋪上一層飛魚籽,加上蔥花,同灑上香草。意大利飯其實係將魚麵切粒,然後加上忌廉汁煮,食落魚味濃而入口彈牙,口感唔錯,味道都調得好。係好有創意既菜式。原來餐廳剛剛得到米芝蓮指南推介,當中有4款菜式獲得米芝蓮推介,而呢款就係其中一款。Double扒咖哩汁魚麵撈 $83呢款Double扒咖哩汁魚麵撈都係晚市限定。Double扒即係雞扒同豬扒,兩塊都大大塊,整得外皮脆口,肉質嫩口。雞扒加左甜甜地既燒汁,豬扒就較乾身,整體好多肉食。咖哩汁魚麵撈係黃色,魚麺本身彈彈地牙,好似食緊魚蛋條,好有口感。魚麵加上好香既咖哩味,少少辣,面頭灑上香草。伴有番茄紫洋蔥莎莎同青瓜絲,撈埋魚麵更
餐廳:魚事者
地點:炮台山宏安道
菜式:米芝蓮指南推介特色魚麵(即係用魚造既麵)

Fishotto魚米粒粒•扮意大利飯 $88

Double扒咖哩汁魚麵撈 $83
Double扒咖哩汁魚麵撈

呢款Double扒咖哩汁魚麵撈都係晚市限定。Double扒即係雞扒同豬扒,兩塊都大大塊,整得外皮脆口,肉質嫩口。雞扒加左甜甜地既燒汁,豬扒就較乾身,整體好多肉食。咖哩汁魚麵撈係黃色,魚麺本身彈彈地牙,好似食緊魚蛋條,好有口感。魚麵加上好香既咖哩味,少少辣,面頭灑上香草。伴有番茄紫洋蔥莎莎同青瓜絲,撈埋魚麵更好食。

川式麻辣鴨絲魚麵撈 $65
川式麻辣鴨絲魚麵撈

川式麻辣鴨絲魚麵撈就用長碟上,中間係好多鴨絲,灑上白芝麻粒,食落嫩口。
川式麻辣鴨絲魚麵撈

伴有少量紅色燈籠椒絲,京葱絲同青瓜絲,感覺有少少似北京烤鴨既伴碟。魚麵當然係麻辣味,都算幾辣,不過好惹味,上面加有花生碎同香草加添口感。個人覺得呢個配搭都幾特別,值得攞米芝連推介。

炸魚無薯條松露醬 $28
炸魚無薯條松露醬

炸魚無薯條都係獲得米芝蓮推介。薯條份量好多,看似薯條,其實係炸魚條,外脆內彈牙,味道質感都好特別,好有創意。呢個價錢包一兜醬,我地揀左黑松露醬。可以加錢加個醬,因為個松露醬太好味,好香黑松露味,實在唔夠餸薯條食。

魚湯翡翠苗 $18
魚湯翡翠苗

魚湯翡翠苗新鮮健康,上面加有少量鹹菜調味。個魚湯好清。

總括而言,呢度既菜式果然特別又出色,有創意而好味道,有米芝蓮推介價錢都唔算貴。
2023-05-09