2022-08-16 32 瀏覽
喺尖沙咀返工真係方便既~ 尤其是我咁為食🤣🤣 今日朋友臨時有急事失約😮‍💨 咁就錯過咗同我食米芝蓮拉麵嘅機會😆本身我哋係約咗嚟呢間✨ 金色不如帰✨,呢間過江龍就犀利啦!🎉連續4年奪得了《東京米芝蓮》的一星榮譽🙀!餐牌有5款拉麵,係同日本店味道相同的招牌拉麵。其中必試兩款米芝蓮星級推介就係~ 🌟貝汁醬油拉麵 & 🌟貝汁鹽味拉麵。 翻查網上資料,呢個特色招牌「黃金湯底」,係海鮮和豚骨湯底內、再加入每日用新鮮直送的60斤大蜆一齊熬製,不添加味精~諗咗好耐食邊隻好呢~ 店員就話醬油會濃郁啲、鹽味就清淡啲~ 最後我就揀咗醬油,另外加咗炸雞同飲品~🌟貝汁醬油拉麵嘩! 一上枱已經勁香~ 係松露加上湯底的香氣,金黃色三重湯底(蜆、豚骨、鮮魚)濃郁而不漿口,啖啖豚骨及蜆肉鮮味,由於拉麵上枱加入黑松露醬、牛肝菌粉及牛肝菌油提鮮, 🤗加上松露帶來特別雙重風味~ 鹹鮮之中帶微甜~ 好好味! 而幼身麵條係由北海道小麥粉自家製、軟硬適中~配料方面分別有一片低溫叉燒同一片三層肉~ 兩者均柔軟肉味濃,但係我當然偏愛肥肥嘅三層肉😆🤭🐔唐揚博多華味鳥一上枱已經覺得好可愛😍四粒圓波波,同平時嘅炸雞賣相好唔同!呢度特別採

🌟貝汁醬油拉麵
而幼身麵條係由北海道小麥粉自家製、軟硬適中~

🐔唐揚博多華味鳥
一上枱已經覺得好可愛😍四粒圓波波,
同平時嘅炸雞賣相好唔同!呢度特別採用咗日本走地雞「華味鳥」~ 食落Juicy之餘肉質香滑濃郁~ 亦唔會有過多嘅粉漿~ 點少少蜜糖芥茉醬更加突出佢嘅味道👍🏻

🍑白桃焙茶
濤濤🤗 呢個係桃桃先啱~ 初初都驚會唔會好甜,但係佢完全唔係嗰啲「焙茶、果汁入」,
而係你會飲到好清新嘅白桃同焙茶味道~ 我自己就非常之鍾意❤️
白桃焙茶

依度嘅食物好令人回味,而且我仲好想試埋佢嘅貝汁鹽味拉麵,同埋今次金光閃閃嘅卡位坐滿了🙈 下次一定要再encore呀!

依家佢哋喺銅鑼灣仲開咗新店✨牡蠣不如帰,主打🦪牡蠣黃金湯😍😍又要去朝聖啦!

2022-07-20
白桃焙茶