逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-07-03 376 瀏覽
逸東軒 (佐敦)依然覺得呢個係近期最抵餐廳優惠😭佐敦逸東酒店中菜廳逸東軒繼續做緊優惠,逢星期一至五早上11時至下午3時,menu上30款點心劃一收費$38蚊。要留意嘅係逸東軒連續三年榮獲米芝蓮食府1星推介榮譽,所以話$38真係好抵食架😭。。🔘 XO醬炒蘿蔔糕 | 原價$95評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 廚師並非一味落XO醬將蘿蔔糕兜熟就算,因為咁樣做只會掩蓋左蘿蔔糕嘅味道。廚師應該有用其他辣味調味料,而避開用大量XO醬掩蓋蘿蔔糕嘅味道,鑊氣十足之餘,真真正正做到外脆內軟。。。 🔘 春風得意脆皮腸| 原價$68評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 豉油、麻醬、甜醬都係另上的,可以根據自己口味而作出調味。小編係落醬汁前先試一嚿,腸粉皮仲熱,內𥚃春卷都明顯係新鮮炸起再即刻製作拎去俾客人享用,大家要知道咁樣做唔難,但廚師需要好多時間逐次去烹調。春卷足料,腸粉皮薄而不爛,而小編認得落豉油調味已經足夠。。。🔘 合桃叉燒酥 | 原價$55評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 叉燒酥非常鬆化,咬落口,成個叉燒酥已經係口中溶化一樣,內層叉燒肥瘦各半,集味道同口感於一身,絕對有驚喜。。。🔘 蜂巢海鮮芋角| 原價$55評分: 🌕🌕🌕🌕
逸東軒 (佐敦)

XO醬炒蘿蔔糕

🔘 合桃叉燒酥 | 原價$55

蜂巢海鮮芋角

🔘 蜂巢海鮮芋角| 原價$55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 而家係坊間比較少見芋角嘅出現,尤其係好食嘅芋角。小編對芋角嘅印象好似已經係細細個同屋企人去飲茶嘅舊式酒樓。逸東軒呢個芋角真係食得出好味之餘,仲有果份懷舊嘅味道。內𥚃嘅海鮮蓉芋泥好軟滑,鹹甜適中,成個芋角咬落好脆口😭真係好好食。

酥皮叉燒焗餐包

🔘 酥皮叉燒焗餐包 | 原價$55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 由於我真係好飽,所以只食到半個,但就因為咁,我用餐刀切開餐包時果下鬆脆嘅聲音真係聽得出嚟!餐包內𥚃真係好鬆軟,每一啖都係叉燒!

筍尖鮮蝦餃

🔘 筍尖鮮蝦餃 | 原價$68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 蝦餃皮好薄,但夾落唔散。內𥚃蝦肉鮮嫩咬落啖啖都係蝦,非常足料之餘,仲有一陣清新嘅筍味。沾啲豆瓣醬一齊食味道更佳。

帶子蒸燒賣

🔘 帶子蒸燒賣 | 原價$65
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 燒賣面頭有一塊薄薄嘅帶子,咬落口感不錯而帶有一陣微甜。蝦肉同豬肉各半,非常足料。

脆皮素鵝

🔘 脆皮素鵝 | 原價$118
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
評語: 有別於外間嘅素鵝,逸東軒的素鵝外面有一層脆皮,估計素鵝完成第一步驟成形後,廚師再將素鵝塗上粉漿,落鑊炸一段短時間再上碟。而素鵝做到色香味俱全,口感豐富,炸完都不油膩👍🏼

金沙脆豆腐

🔘 金沙脆豆腐 | 原價$118
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 豆腐滑到不能相信,放落口已經好似溶化咁🤤豆腐外層用脆漿炸成,薄薄一片真係廚師功架嘅表現。面頭輕輕加左啲椒鹽已經好好食!

原個馬拉糕

🔘 原個馬拉糕 | 原價$58
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 馬拉糕大大個,好有傳統風味。入口香綿順滑,又唔會過重甜味。

🔻記得打去book位先
🔻米芝蓮星級食府一星推介