2021-04-05 3245 瀏覽
難得疫情稍緩, 3月頭終於得知露台餐廳開返晚市嘅自助餐, 即刻打電話去留枱, 等3月尾完咗midterm test可以去享受一餐.因為疫情同衛生為由, 無特登行近公共空間的食物影相, 將心比心大家都想食物曝露空氣嘅時間縮短, 所以夾咗返埋位先慢慢影啦📸✨熱食選擇有限, 基本嘅中式蒸魚蒸雞、咖哩、西冷扒都有嘅, 只係我興趣不大😛第一輪就集中食海鮮啦! 龍蝦扇貝蝦球其實都一般, 同埋唔夠熱. 刺身好新鮮, 廚房頻頻捧出新鮮嘅剌身, 食得好放心. 磯燒鮑魚一流, 好腍好入味! 應該係當晚我的最愛, 我添食咗2次! 超級推介! 咖哩, 原來都好辣吓, 要狂飲水😛雞肉忌廉湯無雞肉, 羊酪芝士批好羶橄欖銀目魚薯仔杯有驚喜, 西班牙奄列淡而無味重頭戲甜品環節, 無得彈啦, 件件質素都平均, 要數賣飛佛就一定係好hit嘅巴斯克芝士蛋糕! 雖然食物質素一般, 但環境舒適, 食客之間保持足夠距離; 侍應服務禮貌好好, 拎完食物返位, 舊碟收咗, 食具被放好, refill好水, 又主動問你要唔要幫手影相; 運送食物嘅手推車仔個轆無聲. 因為種種細心所以服務質素高, "半島酒店"呢個名對我仍然好有吸引力.

刺身

咖哩
咖哩, 原來都好辣吓, 要狂飲水😛
雞肉忌廉湯, 羊酪芝士批
雞肉忌廉湯無雞肉, 羊酪芝士批好羶
橄欖銀目魚薯仔杯, 西班牙奄列
橄欖銀目魚薯仔杯有驚喜, 西班牙奄列淡而無味
2021-03-28
刺身