好耐之前已經見到唔少人介紹呢間麵店,佢最出名就係南乳雞球麵,十個有八個都點佢,中意食炸野嘅我,一早已經Mark低左,但由於甚少去土瓜灣,所以一直都無去試。直至最近有朋友搬左入黎,今次入黎探佢,順便試埋😏。星期六1點鐘黎到,見到門口只有兩枱人等緊,見唔多人所以決定等,好快可以入座,但原來真正嘅等待先正式開始….😯落完柯打等左半個鐘先有得食。老實講,佢係續荃灣老闆娘米線後,第二間等咁耐嘅麵店😅。南乳雞球撈粗 $38雞球一共有5大件,每件都係雞脾肉,肉質嫩滑;炸雞幾乎無炸粉,雞皮炸到乾脆唔油膩;炸雞本身無南乳味,要點隔離個南乳醬。南乳雞球湯米線 $38米線彈牙,個湯又唔會太鹹,個人覺得湯麵比撈麵好。當日堂食客唔多,但由於小店除左做堂食外,仲有唔少外賣單,結果炸物全部炸唔切,無論堂食定外賣,炸物都要等半個鐘以上。我覺得味道正正常常,勝在價錢經濟,但唔值得等半個鐘😅。

南乳雞球撈粗 $38
南乳雞球撈粗

南乳雞球湯米線 $38
南乳雞球湯米線

米線彈牙,個湯又唔會太鹹,個人覺得湯麵比撈麵好。

我覺得味道正正常常,勝在價錢經濟,但唔值得等半個鐘😅。
2022-01-22