2011-08-29 32 瀏覽
男朋友住油麻地都未黎過食橫棡, 所以我提議黎食我地下午一點幾黎到, 已經見倒好多人係門口等位, 大熱天時, 突然好灰...男朋友知我想試下, 都非常俾面陪等最後差唔多三點先有位, 天氣咁熱, 終於可以入去坐下啦...打開門先知道, 地方有限, 座位有限, 小小地方, 只有廿多個座位..有點日本拉麵館氣氛, 大家都坐得好迫, 好親近... 我地坐係水吧位, 面對開放式廚房, 見住兩位師傅煮麵加配料, 未停過手咁, 都未停過口兩位師傅邊煮邊傾計, 如果佢地可以戴返個口罩, 咁就更加衛生, 更加好如果唔係坐係水吧位睇住, 我都會覺得眼不見為乾淨, 做飲食差不多吧我地係等o既時間, 已經諗好食咩野我地點左餃子, 香蔥拉麵, 叉燒拉麵餃子 首先黎o既食物, 等左咁耐, 好肚餓, 終於有得食, 十分感激韭菜豬肉餃子, 唔夠熱, 外脆肉暖, 食不倒韭菜香, 不算太油, 可以接受小食選擇不是太多, 原來有得淨叫香蔥食, 下次會試下香蔥拉麵 我要求加辣, 侍應話大辣吧, 湯底的確頗辣, 又香濃又辣, 很不錯香蔥有麻油味香味, 我最愛蔥的爽口, 味濃, 麻油味同湯底都搶晒味, 食唔倒蔥味了唔知係咪心理作
男朋友住油麻地都未黎過食橫棡, 所以我提議黎食
男朋友知我想試下, 都非常俾面陪等

有點日本拉麵館氣氛, 大家都坐得好迫, 好親近...

我地係等o既時間, 已經諗好食咩野
我地點左餃子, 香蔥拉麵, 叉燒拉麵
餃子
小食選擇不是太多, 原來有得淨叫香蔥食, 下次會試下
香蔥拉麵, 辣湯底, 再加辣
唔知係咪心理作用, 連拉麵的竹輪都覺得特別甜...
麵團由麵箱拎出黎, 小小一團, 食落原來好多, 份量十足
麵的軟硬度剛好, 麵質幼滑, 幾彈牙, 不錯
叉燒拉麵, 醬油湯底
叉燒拉麵 要醬油湯底, 唔油膩, 而且味濃, 岩晒男朋友口味
男朋友話叉燒比外邊的好食, 仲話下次要再黎, 相信等一個鐘都值得吧

店子小, 幾有日本拉麵館氣氛, 拉麵, 定食同小食方面選擇不算多, 菜類食品選擇更小
拉麵湯底味道不錯, 我幾中意拉麵質感, 有時間會再黎等過

開放式廚房
橫棡 - 等左成粒幾鐘