2019-10-21 470 瀏覽
終於等到星期一去食,芝士牛奶鍋做每日精選,好急不及待咁試。奶白色嘅湯底,但聞落去冇陣陣牛奶味。飲落牛奶味都唔太濃。芝士味就只靠片芝士,所以芝士味係零嘅。上菜時芝士已經半溶係d娃娃菜上。鍋料好豐富,包括娃娃菜、海量嘅白豚肉、心型魚豆腐、台式貢丸、麻吉燒、沙白、香菇、蟹柳、金針菇、炸枝竹、鳴門卷、雞蛋、烏冬、芝士片、蛋餃。配料比臭臭鍋普通,比較特別係蛋餃。蛋餃浸係淡牛奶味嘅湯,配搭幾好。烏冬係預先放咗落個湯到,吸咗啲湯,但同時亦過軟。飯方面,上次食完先知有人推介滷肉飯,所以今次特登加$7試。唔知係唔係錯覺,總係覺得滷肉飯望落去比一般飯大碗。滷肉飯入味,個人覺得有少少重口味。所用嘅肉都比較肥。味道唔錯,但食得多會膩。另外我覺得唔係好配牛奶湯,因為會蓋曬湯嘅味。睇黎牛奶湯都係適合配白飯。總括而言,性價比都係超高。雖然冇第一次嚟咁驚艷,但如果要黎第三次我都願意。下次目標:咖哩奶蓋鍋!
終於等到星期一去食,芝士牛奶鍋做每日精選,好急不及待咁試。

芝士牛奶鍋

滷肉飯

下次目標:咖哩奶蓋鍋!
芝士牛奶鍋