2016-08-25 720 瀏覽
我本身都好鍾意食上海菜,平時想食既時候往往上海餐廳都要等位排長龍而被迫放棄,剛好比我發現開左分店係公司附近,所以放工叫朋友過黎一齊食飯,諗住閒日無咁多人等位就唔洗等到頸都長。去到店門唔見有人龍,幸運地唔洗等即刻可以入座。店內都用新派時尚既裝修,樓底特別高,座位都較闊落,感覺舒服得多同空間感好大。點餐係自己寫紙落單,依度出名食蟹黃,店員話蟹黃系列菜式有折扣優惠,我地都毫不猶豫叫左款試下,另外仲有二、四、六人套餐供選擇,啱哂D唔想煩又怕左諗右諗既客人。花雕醉雞: 離遠已聞到好香花雕酒味,雞件肉質嫩滑同好冧身,酒味浸透雞肉內,每食依道菜都好似飲左酒咁,味道幾濃鮮肉小籠包: 一籠有四粒,未食已經望到皮好薄同好透,好多湯汁係入面,沾少少醋食,食落比平時食既特別,一般食到既小籠包都以咸為主,但佢依度既小籠包食落帶少許甜味,好特別同好好味,咬一啖已經溢出滿滿既湯汁糖醋魚塊: 賣相同一般小菜咕嚕肉好相似,估唔到份量都幾多,一碟有七至八件魚塊,魚塊大件啖啖肉,皮脆肉滑,糖醋汁酸甜味道適中,撈飯食一流蟹粉豆腐煲: 豆腐質感好滑,好重蟹粉味,芡汁入面仲有蟹肉同蟹黃,好足料,再落左少少醋,令整個味道好

花雕醉雞
鮮肉小籠包
糖醋魚塊
蟹粉豆腐煲: 豆腐質感好滑,好重蟹粉味,芡汁入面仲有蟹肉同蟹黃,好足料,再落左少少醋,令整個味道好鮮,我撈左炒飯一齊拌住食食左三碗,好正
蟹粉豆腐煲
干煸四季豆: 炒得好惹味,咸度剛剛好,同埋豬肉碎咪一齊炒好香,夠哂穫氣,係幾出色既一道菜
干煸四季豆
金牌菜肉炒飯: 無諗過份量咁大碟,足夠四個人食既份量,炒飯用左火腿粒同小棠菜一齊炒,飯炒得粒粒分明,唔會太油,味道都比較清黎得唔會淡口,似揚州炒飯既味道咁
金牌菜肉炒飯
整體上,每款菜式味道都唔錯,我叫既菜都係配飯一流,加上價錢同份量經濟實惠又大碟,一般食上海菜既份量都較少,但依度既份量係超乎想像,啱哂我哩D大食之人,下次會再黎
2016-08-23
花雕醉雞