2024-04-01 44 瀏覽
廿多年前上海開始食,耐唔耐就食一次。今次去開荃灣,再去這分店食午餐。叫咗前菜五小碟,海蜇頭,鎮江餚肉,雞絲粉皮,燻魚,涼拌小木耳。保持水準。加個上湯小籠包,拇指生煎包。滿足的午餐
2024-02-29 115 瀏覽
我記得上次我明明話唔想再去食,但諗起天氣凍可以食大大碗頁熱面我地最後又入左去試。衛生方面係冇改善,啲碗碟一樣喺油淋淋。今次叫左兩碗麵一個小食, 我同自己講下次真係諗清楚先好再行入去。嫩雞燴麵一樣咁大碗,但出出面嘅燴麵通常都係好濃嘅湯汁,但呢度因為好大碗所以就變得比較稀。麵質係唔似會面燴麵,有蔬菜有雞粒但唔係嫩雞。總的來說其實都係鮮甜好味。酥炸排骨擔擔麵酥炸排骨好香好脆豬肉好林,但係好大陣鬆肉粉未。湯底唔濃好稀。但其實都好味嘅。素鵝 無食過食素鵝入邊竟然係金菇,但炸得幾好加上醋我覺得係好唔錯。
衛生方面係冇改善,啲碗碟一樣喺油淋淋。

酥炸排骨擔擔麵
擔擔麵
炸豬排
擔擔麵
炸豬排
2024-02-18 90 瀏覽
1)本人2月13日及14日晚上约六時到夏面館用餐,客人好少,一入門口,無人理,有個較高年長穿著黑色制服的男侍應望下,我主動說幾多位,男侍應企在原位,手指指四方枱,好大聲示意那邊啦,粗聲粗氣,我以為自己入了大排檔。2)到埋單時,叫侍應生,他說出面俾錢。我們行出去,有個年紀輕少少著恤衫男士收$,我家人俾了10幾元貼士,個男人由頭到尾望到無望過個客人,更加唔會講多謝。你們公司收加一服務費,但完全無服務,行入食店,無人招呼,個個都唔想做,黑口黑面,個個都唔望客人,埋單多謝,甚至再見都無句。

2024-01-30 101 瀏覽
因為肚餓又想食上海野,即使見到副評如潮,都用於一試。入到去見到人影都冇隻,覺得 伏味濃,坐低見啲碗碟勁汙糟,真係驚。即刻睇食評,果然啲負評唔喺浪得虛名,因為我都幾重視食物嘅溫度,所以我同我先生只敢叫湯面。菜肉雲吞麵 大大碗,熱辣辣,雲吞大大粒,上海麵香軟適中,份量多。除咗菜肉雲吞餡了比較淡,其實尚算可以。酸辣湯麵大大碗,熱辣辣,配料足。酸辣度適中,每條麵都可以掛到汁,10分好食。 上海春卷都夠熱,餡料唔夠,但炸到脆卜卜, 配上佢地嘅醋,好香好好食。雖然食物質素可以接受,但除左碗碟污糟之外,仲有昆蟲飛來飛去,所以應該唔會再去。
酸辣湯麵
酸辣湯麵
2024-01-26 106 瀏覽
天氣還是很凍,要食得飽飽才是上策。兩個人去食午餐,夏麵館一時前結帳還有八五折優惠。午餐套餐選擇多,主食叫了上海擔擔麵,個湯非常濃郁充滿著花生香味,肉碎加上青蔥,麵條吸收的湯的味道,小小辣暖胃又可口。另外一個主食比較清淡,雪菜肉絲炒年糕,年糕煙靭,好喜歡這個質感,配料還有雪菜、肉絲、筍絲和冬菇絲。小食的紅油抄手有3大隻,辣椒豉油好香口。鮮肉小籠包熱辣辣,好多肉汁好味,套餐還有餐飲,今天的酸梅湯太甜了。另外叫了2隻夏味燻鴨蛋,橙橙的顏色好漂亮,好重的煙燻味,蛋黃雖然呈半流質但不會膩。

天氣還是很凍,
要食得飽飽才是上策。
兩個人去食午餐,
夏麵館一時前結帳還有八五折優惠。

午餐套餐選擇多,
主食叫了上海擔擔麵,
個湯非常濃郁充滿著花生香味,
肉碎加上青蔥,
麵條吸收的湯的味道,
小小辣暖胃又可口。

另外一個主食比較清淡,
雪菜肉絲炒年糕,年糕煙靭,
好喜歡這個質感,
配料還有雪菜、肉絲、筍絲和冬菇絲。

小食的紅油抄手有3大隻,
辣椒豉油好香口。
鮮肉小籠包熱辣辣,好多肉汁好味,
套餐還有餐飲,今天的酸梅湯太甜了。

另外叫了2隻夏味燻鴨蛋,
橙橙的顏色好漂亮,好重的煙燻味,
蛋黃雖然呈半流質但不會膩。
2024-01-04 119 瀏覽
中午12:30去食,都冇乜人,諗住坐得舒服啲,加一都冇問題,茶錢$5位都好正常,但食物質素真系搶差人意,叫左個豬扒菜飯。件豬扒系凍既,又乾又柴,擔擔麵勁多碎骨,個菜飯又多飯召而且又系乾真真,好難食,咁既價錢,一d都唔值。小食既鍋貼同小籠包就好味既,因為夠熱。環境就不嬲都唔錯既,枱夠大,樓底又高,好濶落。但系食食下有隻大蒼蠅系度飛來飛去。好dirty。比起幾年前食既水準真系冇得比,今次之後唔會再食。

小食既鍋貼同小籠包就好味既,因為夠熱。

比起幾年前食既水準真系冇得比,今次之後唔會再食。
2024-01-04
  • 排骨菜飯
2023-11-05 242 瀏覽
荃灣都算一個多野食既地區而行下就決定食上海野就黎左呢間食,環境都算寬敞,食物價錢就中等啦,之後就點了上海粗炒,嫰雞煨麵,豆沙鍋餅。上海粗炒,份量一般,未算太少個款,亦都唔算太油,味道ok既,所以呢個菜可以接受。嫰雞煨麵,雞既份量未至於太少,雞既口感都算滑,至於麵係正常,唔林既麵就ok,可以接受。豆沙鍋餅,味道無預期中好,感覺豆沙味唔夠重。總結黎講,呢度價錢就中等,對比呢個食物質素都還可以接受的,但未至於係一個好吸引既上海菜。

豆沙鍋餅,味道無預期中好,感覺豆沙味唔夠重。

2023-10-21 208 瀏覽
下晝兩點幾諗住黎食個下午茶,一入去都無乜客,d阿姐都唔係好理人,可能大集團無乜改善經營嘅壓力。諗住求其食完就走,點知個碗同個杯都未洗乾淨,油立立,咁就攞黎比客用,本身已經落左order都即刻話取消單走人。隔離都開左兩間新連鎖餐廳,牛奶,波士。你唔改善久而久之就去第二度啦,食客求其食都唔代表可以接受餐廳求其洗下餐具求其整d野食黎敷衍人。
2023-10-21 130 瀏覽
這日午餐,沒想到要食什麼,剛好經過夏面館,都想食面條,所以跟友人決定進內。我們點了一個套餐,酥炸雞扒麵,配兩隻鮮肉小籠包,飲品點了「熱豆漿」一杯。追加了$14半份「豆沙鍋餅」。另外單點了一碗「酥炸排骨麵,轉淮山麵」。先來兩隻小籠包,肉汁ok, 但皮略嫌有點厚,不夠薄,不過味道是可以的。之後,先來一碟酥炸排骨,配淮山麵,可是第一口咬落豬扒是「冷」的,而且滿是肥膏。最後跟職員溝通後,職員都樂意轉另一碟排骨給我們。 不過,排骨外面的一層粉漿真的太厚身了。每一口都好多粉。。有點失望。但面是正常。至於,酥炸雞扒麵的 雞扒,掙扎豬扒都有同一個問題,就去雞扒外面嘅粉漿都好厚實。如果能夠整得博新一啲應該會比較好。因為每口咬下去,我都要整走晒啲粉漿,先食到舊雞肉。而面底方便,面偏「軟身」,未有彈牙的口感,都有點失望😞!最後的甜點,豆沙餅鍋,整份都是mini size ! 豆沙味道可以,但外皮都油膩。。。。我都要用紙巾印兩次。另外豆腐反正是成餐最好味。不太甜。不過豆味又不算很濃。總而言之,今餐是失望的。

另外豆腐反正是成餐最好味。不太甜。不過豆味又不算很濃。

總而言之,今餐是失望的。
2023-09-26 163 瀏覽
the food there is really disappointing.shanghi food is not suppose to be like that.let me tell your how bad is it.1) vegie rice with deep fries pork. the fries skin is too thick. the pork meat is not tinder enuf. more, the rice and the veggie is completely dseparated without seasoning. they are not blended together correctly.2) the spicy penisbutter noodle is not authentic(traditional and didnt follow the right recipe ). the soup base is too weak. they didnt add enuf peanut butter. is completely

2) the spicy penisbutter noodle is not authentic(traditional and didnt follow the right recipe ). the soup base is too weak. they didnt add enuf peanut butter. is completely garbage.

3) the only good food. chicken soup wui 燴noodle.
soup is ok. eatable.

overall is just really bad. i so sorry. i wont come back. bye🫡

#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #hongkongdessert #hongkongcrusine #omicron
#食物 #香港 #香港美食 #劣食 #難食 # 狗也不#foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-09-22
2023-06-27 332 瀏覽
下午茶餐的時間,諗唔到食咩就入咗夏麵館。叫咗一個下午茶餐,再加左幾款小食。每次必點嘅炸大排菜飯,排骨今次有啲乾,冇以前咁鬆脆好食。小食糖心蛋還可以,但炒四季豆就冇乜鑊氣同埋味道有啲淡。🙈 另外叫咗一道雞,調味都麻麻哋,實在再有啲失望。雖然肚餓,但係最後都冇食晒,已盡力。✨另外叫左豆沙鍋餅等等,有蛋香甜甜地咁,正常發揮。但總體都比以前嘅無咁好食,同樣價錢仲有好多其他選擇,食完呢次應該有排都唔會再試住。
下午茶餐的時間,諗唔到食咩就入咗夏麵館。

話說平時依間荃灣寶石大廈嘅夏麵館都有幫襯開嘅所以今日如常 諗唔到食咩餐廳嘅情況下同老婆繼續黎依度食個lunch今日假日 可能大家都瞓得晏 遲起身店內唔太多人(定係啲人都覺得愈黎愈差唔黎食🤔?)揀個冇咁大冷氣位坐餐廳內冇咗平時優惠嘅套餐不過都唔理了 都唔記得幾點係下午茶當時係13:50左右 肚餓關係照叫餐啦餐牌內應該全都係單點我同老婆照叫食開嘅酥炸大排麵同埋老婆鍾意嘅鱔糊麵我地都冇轉擔擔麵亦冇轉淮山麵都係清湯同陽春麵冇叫野飲 因為淨價叫要$15杯所以都係飲茶夠了加一包埋茶嘛 飲茶夠啦食物黎到 鱔糊分碟上 鱔條份量唔太多配埋大量嘅荀絲同蒜黎炒 賣樣還好但一路食 一路都聞到有啲酥臭尿壓味老婆估計佢啲荀絲冇乜點飛水 求其炒就算鱔條食落就知係急凍貨 肉質較鞋 冇乜質感整體較差大排麵方面平時食開都係炸到酥脆但今日果塊就淋哂唔使問都知係廚師懶 唔想即炸 一早炸定大量有單到就快手出到貨 一啲都唔為自己招牌去著想 倒自己米 搞到啲食物質素差肉排正常大小 有剪開 但眼見有大量肥膏要一路食 一路夾走 以前食開都唔係咁🥴陽春麵還好 正常發揮 清湯底較淡 有配上兩條菜最後總結 應該都唔會再黎食鱔糊麵$75大排麵
話說平時依間荃灣寶石大廈嘅夏麵館都有幫襯開嘅
所以今日如常 諗唔到食咩餐廳嘅情況下
同老婆繼續黎依度食個lunch

今日假日 可能大家都瞓得晏 遲起身
店內唔太多人(定係啲人都覺得愈黎愈差唔黎食🤔?)
揀個冇咁大冷氣位坐

鱔糊麵$75
大排麵$58
另加一

不了 質素愈黎愈差
對上一次食啲大排都係脆 肥膏係有 但都冇今次咁多 一路食一路吐出肥膏 不了
2023-05-26
2023-05-17 277 瀏覽
5月17日,早上下著大雨,拿著雨傘和一些東西去見客,很不方便。喜歡吃麵的我就再給夏麵館一次機會,不走太遠就在附近寶石大厦找吃的,自上次在KCC吃了夏麵館的酸辣湯拉麵有些陰影,今次試試最基本的雪菜肉絲吧。端上來,先喝一口湯底,我立刻有點明白為何KCC舖已收了,這間午飯時間也這館子三分一顧客都沒有。嚴格來說不可以說它好味,但又不可以說它不好吃,就是麵一碗。究竟是因為通漲令到成本上漲使食物質素下降還是集團經營沒有,只能說沒期望就沒失望。下次行多兩步去對面潮州仔吃白胡椒豬骨湯麵好多了。
雪菜肉絲麵
2023-04-04 332 瀏覽
上一次光顧夏麵館應該都有5年前的事想著還能屹立不倒 必定有它的理由.適逢有新同事返工帶她四處覓食試一試夏麵館的擔擔麵結果是伏的開始.首先講服務質素👩🏻‍💼我地一行5人 安排左中間位置張長枱比我地既然你收左我加一服務費請提供良好的服務質素.所有上菜都是同一個位置明明已經指示左呢個餐是枱尾的面前侍應都依然故我地擺係枱頭的同事面前另外上菜非常之無禮貌只差未掉係你面前比錢買氣受.其次講食物質素🤢我食過咁多間擔擔麵呢間真係最難食的一間因為本身無諗住寫食評所以食左2啖先影相.湯底無味 好似溝左水一樣麵質夾上黎既時候完全唔覺得自己係食緊擔擔麵雞排一般 不過不失最好食只能夠講係碟小菜茄子🍆其他都無評價可言不過至少就比我知道我唔會再食呢間野
上一次光顧夏麵館

不過至少就比我知道我唔會再食呢間野

雞排擔擔麵
2023-03-31
2023-03-06 288 瀏覽
見到碗麵第一個感覺係…… 隻碗好大!😮其實個味道係唔錯,擔擔面湯底好濃郁,裏面有啲花生味,仲有少少雪菜係面添,辣度唔太難剛剛好,好惹味,🤤湯都好多,麵條幾彈牙👏🏻不過碗就大大隻,麵就略為少咗啲,😬我咁細食都食得晒!🙈$65呢個價錢咁細碗有少少貴呢道食物有好多選擇,好多都想食,下次再嚟試吓其他嘢😊
見到碗麵第一個感覺係…… 隻碗好大!😮

呢道食物有好多選擇,好多都想食,下次再嚟試吓其他嘢😊
2023-02-06